به گزارش ایران پرس، «سومینی سنگوپتا» Somini Sengupta خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز در شورای امنیت، در تحلیلی تحت عنوان «اعمال تحریم های بیشتر بر کره شمالی» چنین نوشت، شورای امنیت سازمان ملل متحد مجددا تحریم هایی جدید علیه کره شمالی وضع کرد، اما تحریم های جدید به طور قابل ملاحظه ای کمتر از مجازات های گسترده ای بود که دولت ترامپ پیشترخواستار آن شده بود.
این کاملا روشن نیست که تحریم های بیشتر در مورد اهدافی که دولت ترامپ ادعای به انجام رساندن آن را دارد، محقق شده است یا نه.
آمریکا خواهان آن است تا کره شمالی را مجبور به توقف آزمایشات هسته ای و موشکی خود کند.
کره شمالی ادعا کرده است، آزمایش بمب هیدروژنی در هفته گذشته، ثابت می کند که این کشور قادر به ساختن بمب هیدروژنی بوده که به مراتب بسیار قدرتمند تر از سلاح های اتمی ساده است.
هنوز مشخص نیست که کره شمالی تا چه حد در مسیر دانش ساخت بمب هیدروژنی پیش رفته است.
اگرچه این قطعنامه از طرف تمامی 15 کشور عضو شورای امنیت مورد حمایت قرار گرفت، اما مجازات های ضعیف نشان دهنده قدرت روسیه و چین بود.
هر دو کشور مخالف تشدید تحریم ها و ممنوعیت واردات نفت به کره شمالی هستند، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه، هفته گذشته اعلام کرد که چنین تحریم های اضافی غیرممکن و احتمالا بی ثبات کننده خواهد بود.
در این میان حتی روسیه و چین می توانستند به عنوان اعضای دائمی شورای امنیت، تحریم های جدید را وتو کنند.
درخواست های اولیه آمریکا برای صدور قطعنامه جدید، که توسط «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در شورای امنیت، مطرح شد اما در جریان مذاکره با همتایان روسی و چینی، آمریکا از خواسته های خود کاست و موضع منعطف تری درقبال کره شمالی اتخاذ کرد.
یکشنبه شب، پس از یک سری جلسات پشت درهای بسته، پیش نویس جدیدی مطرح شد و تغییراتی در تحریم های مرتبط با صدور نفت و گاز به کره شمالی اعمال شد اما صادرات به این کشور به طور کامل ممنوع نشد.
در این قطعنامه از تمامی کشورهای جهان درخواست شده تا ورود و خروج کشتی ها را به بندر کره شمالی، زیر نظر داشته باشند، اما مجوز بیرون راندن کشتی هایی که قانون را رعایت نمی کنند، همانگونه که دولت ترامپ در ابتدا خواستار آن شده بود، تصویب نشد.
با توجه به قطعنامه اخیر شورای امنیت، کشتی هایی که تخلف کنند مشمول جریمه خواهند شد.
اما پیشنهاد اولیه تحریم ها توسط آمریکا بسیار سختگیرانه تر وضع شده بود و آن توانمند سازی کشورها برای ممانعت از تردد کشتی هایی که مظنون به حمل سلاح یا تحویل محموله های نفتی به کره شمالی هستند و در این رابطه استفاده از هر گونه تدابیر لازم «گزینه نظامی» برای تطبیق با اجرای قوانین ضروری شمرده شده بود.
بر خلاف آنچه که در پیش نویس اولیه آمریکایی آورده شده بود، در قطعنامه اخیر ممنوعیت مسافرتی برای مقامات این کشور یا مسدود کردن حساب های مالی «کیم جونگ اون»، رهبر کره شمالی منظور نشده است.
طبق قطعنامه پیشنهادی آمریکا، کارگران کره شمالی نباید در خارج از این کشور کار کنند و کشورهای دیگر نیز مجاز به ارائه مدارک مربوط به مجوزهای کاری به آنها نیستند مگر برای کمک های بشر دوستانه یا در شرایطی که کره شمالی خلع سلاح هسته ای شود.
اما در قطعنامه تصویب شده اخیر در شورای امنیت، به این مسئله نیز اشاره ای نشده است.
بر اساس قطعنامه جدید، صادرات پارچه از کره شمالی به دیگر کشورها ممنوع اعلام شد و فروش گاز طبیعی به کره شمالی ممنوع و فروش نفت خام به این کشور نیز به میزان دو میلیون بشکه در سال کاهش یافته است.
طبق گزارش آژانس اطلاعات انرژی آمریکا، تحریم های تصویب شده تقریبا 10 درصد از درآمد کره شمالی که در حال حاضر از چین دریافت می کند را کاهش داده است.
با این حال، مقامات آمریکایی ادعا می کنند که این قطعنامه می تواند واردات نفت به کره شمالی را تا 30 درصد کاهش دهد.
چین مدت های طولانی است که نگران قطع صادرات نفتی به طور کامل به کره شمالی بوده است چرا که معتقد است این مسئله می تواند منجر به سقوط کره شمالی شود.
همچنین برخی از مقامات بریتانیایی به طور محرمانه هشدار داده اند که اگر پیشنهاد اصلی تحریم های آمریکا اجرایی شود، در فصل زمستان، کره شمالی تصاویری ازکودکان یخ زده را نشان خواهد داد و غرب را به عنوان معمار نسل کشی معرفی خواهد کرد.
تجزیه و تحلیل اخیر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی مستقر در لندن نشان داده است، در طولانی مدت تحریم های نفتی تاثیر زیادی بر پیونگ یانگ نخواهد گذاشت چون کره شمالی می تواند نفت را با زغال سنگ مایع جایگزین کند.
علیرغم تخفیف مجازات ها علیه کره شمالی، نماینده آمریکا در سخنرانی خود در سازمان ملل متحد، تصویب این قطعنامه را به عنوان یک پیروزی قلمداد کرد.
نیکی هیلی، معتقد است، روابط دیپلماتیک میان رئیس جمهوری آمریکا با «شی جین پینگ» همتای چینی اش در دستیابی به تحریم های شدید، از ماه اوت سال جاری عاملی برای دومین مجازات سازمان ملل متحد علیه کره شمالی بوده است.
اما در مقایسه با ادعای وی، هفته گذشته کره شمالی آمریکا را به «جنگی تمام عیار» تهدید کرد.
هیلی روز گذشته اعلام کرد، پیونگ یانگ هنوز فرصت دارد تا تغییر موضع دهد و اگر کره شمالی با توقف برنامه هسته ای خود موافقت کند، می تواند آینده اش را بسازد و ثابت کند که می تواند در آرامش زندگی کند، جهان نیز با این کشور صلح برقرار خواهد کرد.
در نهایت، تحلیلگران معتقدند که موفقیت دیپلماتیک نه تنها با تشدید تحریم ها، بلکه با توانمندی قدرت های جهانی برای متقاعد کردن پیونگ یانگ به توقف آزمایشات موشکی هسته ای و بالستیک خود، بدست می آید.
«دریل جی کیمبال» Daryl G. Kimball مدیر اجرایی انجمن «کنترل تسلیحات» (یک گروه حمایت از خلع سلاح مستقر در واشنگتن) گفت، تنها استراتژیِ تحریم نیست که می تواند کره شمالی را به زانو در آورد، این مسئله باید با استراتژی عملی و با تعامل همراه شود، که مذاکرات مربوط به آن هنوز انجام نشده است.
«لیو جه یی» Liu Jieyi، نماینده دائمی چین در سازمان ملل متحد به آمریکا برای تلاش در «تغییر رژیم» و استفاده از نیروی نظامی هشدار داد و گفت، چین به پیشرفت مذاکرات ادامه خواهد داد.
چین و روسیه به طور مشترک پیشنهاد کرده اند که کره شمالی آزمایشات موشکی و هسته ای خود را متوقف کند و در مقابل از آمریکا و کره جنوبی نیز درخواست کردند تا از تحرکات نظامی مشترک خود در شبه جزیره کره دست بر دارند ولی آمریکایی ها این پیشنهاد را رد کرده اند.
«واسیلی نبنزیا» Vassily A. Nebenzia نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل متحد نیز نادیده گرفتن پیشنهاد مشترک روسیه و چین را مبنی بر انجام مذاکرات بر سر موضوع کره شمالی، «یک اشتباه بزرگ» دانست.
تحلیلگران بر این باورند که قطعنامه جدید که بلافاصله پس از آخرین آزمایش هسته ای کره شمالی مورد مذاکره قرار گرفت، منعکس کننده تدابیر سخت اما متوازن بود که برای حل نگرانی های روسیه و چین طراحی شده بود.
«فرانسوا دلاتره» François Delattre نماینده دائمی فرانسه در سازمان ملل متحد در جمع خبر نگاران اعلام کرد، موضع یکپارچه شورای امنیت بهترین پادزهر برای خطر جنگ است و این توافقی است تا همه اعضا را پای میز مذاکره بکشاند.
تصویب قطعنامه جدید با واکنش سریع کره شمالی همراه نبود اما روز یکشنبه کره شمالی به آمریکا هشدار داد که در صورت اعمال تحریم های بیشتر علیه پیونگ یانگ، واشنگتن متحمل بزرگترین رنج و عذاب خواهد شد.
این واقعیت که روسیه و چین قطعنامه جدید را وتو نکردند، نشان دهنده آن است که هر دو به طور فزاینده ای نگران رفتارهای رهبر کره شمالی که اغلب همسایگان و تامین کنندگان خود را مورد شماتت قرار داده، هستند، اما چین به طور خاص تمایلی به تصویب هیچ گونه تحریمی که می توانست باعث بی ثباتی رژیم کره شمالی شود، نداشت.
سازمان های اطلاعاتی آمریکا می گویند، انتظار می رود کره شمالی یک موشک بالستیک بین قاره ای دیگر را آزمایش کند، اما حدس آنها بر این است که آزمایش موشکی دوم، پرتاب موشکی دوربرد نخواهد بود بلکه برای اندازه گیری میزان پرتاب، به صورت مسطح شلیک خواهد شد.
در واقع، مقامات آمریکایی می گویند، دولت ترامپ انتظار نسبتا کمی برای تحریم های جدید داشت.
اما مسئله اینجاست که چگونه این تحریم ها را اجرایی خواهند کرد، ترکیبی از اقدامات نظامی! اقدامات سری! یا اقدامی برای مجازات هر یک از بانک های چینی که با کره شمالی وارد معامله و تجارت شوند.
مترجم: آجیل چی
116/111
بیشتر بخوانید:
تصویب تحریم های کره شمالی در سازمان ملل/ویدئو
تصویب افزایش تحریم ها علیه کره شمالی
سیاست دوگانه کره جنوبی در مورد کره شمالی/ تحلیل
واکنش کره شمالی به تشدید تحریمهای سازمان ملل ضد پیونگ یانگ