دراین نشست، 160 تن از سران و مقام های بلندپایه از 60 کشور جهان ازجمله «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران درنشست باکو نکات مهم متعددی مطرح کرد.
وی با اشاره به جنگ افروزی های آمریکا درمنطقه غرب آسیا - که میلیاردها دلار هزینه برای دیگر کشورها درپی داشته است - گفت: این جنگ افروزی ها صرفا" باعث ریشه گرفتن فتنه ها و تروریسم شده است.
«الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان نیز درنشست باکو تاکید کرد: باید به تلاش های مشترک در زمینه رعایت موازین حقوق بین المللی بیفزاییم و دراین راستا به اصلاحات درفعالیت های سازمان ملل نیاز است.
با توجه به حضور سران، مقامات و نمایندگان بلندپایه کشورهای مختلف در باکو، باید گفت: نشست جنبش غیرمتعهدها، بزرگترین تشکیلات جهانی پس ازنشست مجمع عمومی سازمان ملل قلمداد می شود.
به همین دلیل، برگزاری این نشست و موضوعات مطرح شده در آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
درحقیقت، باکو پایتخت جمهوری آذربایجان طی هفته جاری میزبان مهمترین نشست بین المللی کشورهای درحال توسعه بود.
نشست مقدماتی و آماده سازی، از روز دوشنبه گذشته (21 اکتبر) درسطح کارشناسان و با حضور مقام های ارشد 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد و نیز نمایندگان کشورهای ناظر و نهادهای بین المللی برگزار شد.
در این نشست، مقدمات برگزاری هجدهمین نشست سران و نخست وزیران کشورهای عضو این جنبش بررسی و پیشنهادهای کارشناسان به نشست شورای وزیران جنبش عدم تعهد و سپس نشست سران این جنبش تقدیم گردید.
ریاست دوره ای نشست باکو نیز از ونزوئلا به جمهوری آذربایجان واگذار شد.
به این ترتیب، الهام علی اف به مدت سه سال تا ماه اکتبر سال 2022 میلادی ریاست دوره ای نشست غیرمتعهدها را به عهده خواهد داشت.
بدیهی است که ریاست جنبش عدم تعهد وظیفه سنگینی برای جمهوری آذربایجان محسوب می شود.
اما تجربیات چند سال گذشته مقامات دولت این کشور نشان می دهد که مقامات باکو بویژه شخص الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان از عهده این مسوولیت سنگین برخواهند آمد.
درهمین ارتباط، «یاشار علی اف» نماینده دایمی جمهوری آذربایجان درسازمان های بین المللی گفته است: جنبش عدم تعهد در حل مسایل منطقه ای، اجتماعی و نیز مسایل مورد علاقه متقابل نقش مهمی ایفا می کند و درپیش نویس سند نهایی این کنفرانس در باندونگ اندونزی، اصول همبستگی، حسن تفاهم و برابری کشورها انعکاس یافته است.
موضوعات اصلی نشست باکو، علاوه برتاکید براصلاحات سازمان ملل، پاسخ مشترک و مناسب به چالشهای جهان امروز بر اساس اصول باندونگ (اندونزی) بود.
اصول باندونگ شامل ده اصل است که با تغییرات جزیی به عنوان اصول بنیادین جنبش عدم تعهد مشخص شده است.
این اصول ده گانه درپایان سند نهایی کلیه نشستهای سران و وزرای امور خارجه، تصریح میگردد.
احترام به حقوق بشر و اهداف و اصول منشور سازمان ملل، احترام به حاکمیت و یکپارچگی سرزمینی کلیه کشورها، تصدیق برابری میان کلیه نژادها و کلیه ملتها، اعم ازبزرگ و کوچک، پرهیز ازدخالت درامور داخلی کشور دیگر و احترام به حق ملتها دردفاع ازخویش، به صورت فردی یا جمعی، ازجمله اصول اساسی جنبش عدم تعهد قلمداد می شود که درنشست باکو نیز با جرح و تعدیل هایی بار دیگر به تصویب سران این جنبش رسیده است.
نویسنده: محمدعلی طالبی
138/116
بیشتربخوانید:
آغاز کار نشست وزرای خارجه عضو جنبش عدم تعهد در باکو/ تحلیل
آگزارش: برگزاری نشست وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد در باکو