ایران پرس: رئیس جمهوری آمریکا در جهت خوش خدمتی به رژیم صهیونیستی و به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت این رژیم، در تلاش است تا دیگر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی را نیز وادار به اقدامی مشابه کند که این امر با مخالفت اتحادیه اروپا مواجه شده است.

اتحادیه اروپا روز دوشنبه 7 سپتامبر به صربستان و کوزوو درخصوص تلاش برای ایجاد سفارت در قدس هشدار داد.«پیتر استانو» سخنگوی امور خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت که صربستان و کوزوو که به دنبال پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، باید بدانند که چنین اقدامی با انتظارات بروکسل مغایرت داشته و هر گامی که موضع مشترک اتحادیه اروپا درباره قدس را زیر سوال ببرد مایه نگرانی جدی و تأسف خواهد بود».

این مقام اتحادیه اروپایی تصریح نمود که اگر صربستان و کوزوو ادغام در اتحادیه اروپا را در اولویت قرار داده باشند، بروکسل از آن‌ها انتظار دارد نسبت به اصول آن نیز پایبند باشند.استانو هشدار داد: «صربستان به‌عنوان کشوری که مذاکرات برای ملحق شدن به اتحادیه اروپا را آغاز کرده است بایدکاملا با بروکسل هماهنگ باشد».

اخیرا "الکساندر ووچیچ" رئیس جمهوری صربستان و "عبدالله هوتی"نخست وزیر کوزوو در حضور ترامپ در کاخ سفید قبول کردند تا روابط اقتصادی خود را عادی کنند. همچنین صربستان از تصمیم انتقال سفارت خود در تل آویو به قدس تا ژوئیه 2021 خبر داد.کوزوو نیز تصمیم گرفته است تا با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی، روابط دیپلماتیک با آن برقرار کند.

با توجه به همسویی نسبی اروپا و آمریکا در باره حمایت از رژیم صهیونیستی و حمایت مادی و سیاسی از آن، ترامپ تصور می کرد که اروپایی ها با تصمیم وی درباره به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت به این شهرمخالفت نکرده و یا حداکثر مخالفتی ملایم با آن نشان دهند.

با این حال موضع گیری شدید اتحادیه اروپا علیه اقدام ترامپ از زمان اعلام این امر تاکنون  نشان داد که باید اختلاف بر سر آینده قدس را به فهرست در حال افزایش اختلافات دو سوی اقیانوس اطلس اضافه کرد.در عین حال اتحادیه اروپا هر گونه اقدامی در این زمینه را از جانب اعضای این اتحادیه و یا دیگر کشورهای اروپایی که خواهان پیوستن به این اتحادیه  هستند محکوم کرده و در باره پیامدهای آن هشدار داده است.

مساله مهم این است که به رغم اقدام غیر قانونی ترامپ، اما قدس در سطح جهانی به عنوان پایتخت اسرائیل پذیرفته نشده است. اسرائیل از شرق و غرب قدس اشغالی به عنوان پایتخت خود نام می‌برد، اما  این امر مورد قبول سازمان ملل قرار ندارد.  

مجمع عمومی سازمان ملل در 21 دسامبر 2017 با 128 رأی موافق9 رأی مخالف و 35 رأی ممتنع،  قطعنامه ای را علیه اقدام یکجانبه ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به این شهر به تصویب رساند.

به همین دلیل دولت  ترامپ تلاش زیادی برای تشویق و یا وادار کردن دولت های متحد خود برای انتقال سفارت شان از تل آویو به قدس صورت داد. برخی دولتهای آمریکای لاتین به این خواسته ترامپ واکنش مثبت نشان داده و کشورهای گواتمالاو پاراگوئه اعلام کردند که اقدام به انتقال سفارت خود به قدس می کنند.

با این حال با ادامه اقدامات ترامپ در زمینه حمایت همه جانبه از اسرائیل و ضدیت با فلسطینی ها مانند قطع کمکها به آنروا ،قطع کمکها به فلسطینی ها و خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل که با محکومیت جهانی مواجه شده است، اکنون برخی از همان کشورهای متحد آمریکا در تصمیم قبلی خود تجدید نظر کرده اند.

از جمله پاراگوئه مجددا سفارت خود را از قدس به تل آویو منتقل کرد .به گفته «یلنا سوپونینا»مشاور رئیس انستیتو تحقیقات راهبردی روسیه: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با آتش بازی می کند.

در حال حاضر تنها سفارت‌خانه‌های آمریکا و گواتمالا درقدس  اشغالی فعالیت می‌کنند و سفارت‌خانه‌های سایر کشور‌هایی که با رژیم صهیونیستی روابط دیپلماتیک دارند، در تل‌آویو مستقر هستند.

اکنون صربستان وکوزوو به زعم خود برای خشنودی ترامپ و کسب امتیازاتی از واشنگتن، به خواسته غیرقانونی وی روی خوش نشان داده و بلگراد قول ایجاد سفارت در قدس اشغالی وکوزوو نیز قول برقراری روابط سیاسی و دیپلماتیک با اسرائیل داده است.

با این حال موضع منفی و قاطعانه اتحادیه اروپا و هشدار به اینکه چنین اقدامی مانعی بزرگ بر سرراه عضویت این دو دولت در اتحادیه اروپا ایجاد می کند نشان می دهدکه صربستان و کوزوو نمی توانند رویکرد منعت جویانه کنونی یعنی تلاش برای کسب رضایت آمریکا از یک سو و توقع عضویت در اتحادیه اروپا را از سوی دیگر  همزمان دنبال کنند.

112

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید: 

گزارش: «معامله قرن» سودای آمریکا برای غصب بیت المقدس

واکنش ها به اعلام رسمی انتقال سفارت استرالیا از تل آویو به بیت المقدس