شعله های جنگ باردیگر در این منطقه زبانه کشیده تا زشتی ها و تلخی های خود را نشان دهد. چرایی این جنگ را می بایست از جنبه های مختلف تحلیل و تفسیرکرد.
این جنگ اما به هر دلیلی که آغاز شده باشد ، پیامدهایش وسیع و نگران کننده است . دو طرف این مناقشه یکدیگر را به آغاز این درگیری متهم میکنند. اکنون با شدت گرفتن درگیریها صدای انفجارها در نقاط مرزی ایران هم شنیده میشود.
در چند روز گذشته اصابت خمپاره به برخی از نقاط مرزی از جمله منطقه خداآفرین استان آذربایجان شرقی و اصلاندوز استان اردبیل ساکنان مرز نشین این دو استان را نگران کرده است.
«علی امیری راد» فرماندار شهرستان «خدا آفرین» ایران روز شنبه در گفت وگو با ایسنا از اصابت بیش از 10 راکت خمپاره در منطقه قره باغ به مناطق مرزی ایران در شمال غرب کشور خبر داد.از روز نخست شروع درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاکنون، بیش از 30 راکت خمپاره به این شهرستان اصابت کرده است. مطمئنا هیچ عمدی در این اصابت ها وجود نداشته است. با این حال تحرکات در مناطق مرزی به طور جدی و با حساسیت تمام از سوی جمهوری اسلامی ایران در حال رصد شدن است. نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران نیز از آمادگی کامل برخوردارند و در صورت لزوم هرگونه تعرض را قاطعانه پاسخ میدهند.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه روز شنبه درخصوص این اتفاقات ضمن اعلام غیرقابل تحمل بودن هر گونه تعرض از سوی طرفهای درگیر درمنطقه به خاک ایران، به همه طرفها درزمینه مراقبت لازم در این خصوص هشدار جدی داد.سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین بر لزوم احترام به تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان، رعایت اصل عدم تعرض به غیرنظامیان، توقف درگیریها و آغاز گفتوگوهای جدی و زمان دار تاکید کرد .
مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ از سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیریهای نظامی تبدیل شد. در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتشبس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به حال نتیجه نداشته است.آنچه مسلم است هیچ کشور و ملتی از جنگ سود نبرده و حاصل جنگها از بین رفتن جان انسانهای بیگناه، زیرساختها و زیربناها بوده است. قفقاز جنوبی نیز منطقه ای حساس و رگ حیاتی انرژی اروپا است که جنگ در آن، علاوه بر کرونای کشنده، پای بسیاری دیگر را هم به این مناقشه میکشد.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه در پیامی در توئیتر نوشت: «ایران خشونت نگران کننده در قرهباغ کوهستانی را از نزدیک زیر نظر دارد. ما خواستار پایان فوری خصومتها بوده و خواستار گفتوگو برای حل اختلافات هستیم. همسایگان ما اولویت ما هستند و ما آماده فراهم کردن زمینه خوب برای ممکن کردن گفتوگوها هستیم. منطقه ما هم اکنون نیازمند صلح است.»
از این دید گاه ،هشدار ایران به طرفین مناقشه نشان دهنده دغدغه های ایران نسبت به گسترش دامنه جنگ و پیامدهای آن است . جمهوری اسلامی ایران معتقد است حل اختلافات فقط ازطریق گفت و گو وهمکاری کشورهای منطقه و همسایه امکانپذیرخواهد بود.براین اساس ایران در دیپلماسی منطقه ای خود، اقداماتی را که برای توقف در گیری ها و درعین حال دفع تهدید ها ضروری تشخیص دهد ، انجام می دهد.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
تداوم درگیریهای آذری - ارمنی بر سر مالکیت منطقه قرهباغ
گفت و گو تنها راهحل مناقشه قره باغ
هشدار روسیه درباره دخالت طرفهای سوم در مناقشه قره باغ
اصابت پنج خمپاره طرفهای درگیر در قرهباغ به مناطق مرزی ایران