واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
آمریکا تلاش خود را متمرکز بر روی کار آوردن خوان گوایدو سرکرده مخالفان ونزوئلا کرده است که 23 ژانویه 2019 خود را رئیس جمهور این کشور اعلام کرد و واشنگتن به همراه متحدان اروپاییاش، وی را به رسمیت شناخته اند.
رویکرد سلطه گرانه آمریکا در قبال ونزوئلا، با مقاومت قدرت های بین المللی رقیب واشنگتن یعنی روسیه و چین و نیز کشورهایی مانند ایران، ترکیه، مکزیک، کوبا، نیکارگوئه و بولیوی مواجه شده است.
برخی از این کشورها مانند روسیه و چین فقط به حمایت لفظی بسنده نکرده بلکه اقدامات موثری مانند اعزام نظامیان خود در راستای حمایت از دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو انجام داده اند. این مساله خشم دولت ترامپ را برانگیخته است.
در این راستا، "جان بولتون" مشاور امنیت ملی آمریکا در آخرین موضع گیری خود به کشورهایی که کاخ سفید آنها را مانعی در برابر گسترش نفوذ واشنگتن در آمریکای لاتین می نامد، هشدار داد.
بولتون در پاسخ به پرسشی درباره ورود هواپیماهای روسی، چینی و ایرانی به ونزوئلا برای حمایت از دولت نیکلاس مادورو مدعی شد: رئیس جمهوری ترامپ مصمم است که از افتادن ونزوئلا در دامان قدرت های خارجی جلوگیری کند.
مشاور امنیت ملی آمریکا به "دکترین مونرو" Monroe Doctrine اشاره کرد، دکترینی که در زمان ریاست جمهوری "جیمز مونرو"، پنجمین رئیس جمهوری این کشور، در 1823 میلادی اعلام شد.
دکترین مونرو برای جلوگیری از نفوذ اروپایی ها در آمریکای لاتین تدوین شد و مبنای سیاست های واشنگتن در قبال این منطقه در سه قرن اخیر بوده است.
دکترین مونرو، آمریکای لاتین را به منزله حیاط خلوت واشنگتن تلقی می کند.
بولتون گفت: اگر دکترین مونرو شکست بخورد، اگر چین و روسیه به همراه کوبا بر ونزوئلا سلطه یابند، به گمان من، منافع راهبردی آمریکا لطمه خواهد دید.
بولتون تاکید کرد، آمریکا ترجیح می دهد که شاهد انتقال مسالمت آمیز قدرت در ونزوئلا باشد، هر چند تاکید نمود که همه گزینه ها هنوز روی میز قرار دارند.
بدین ترتیب آمریکا کاملا بدون اعتنا به قوانین و نهادهای بین المللی بر اقدام یکجانبه و زورمدارانه در قبال ونزوئلا تاکید دارد.
با این حال اکنون آمریکا برای تحقق اهداف خود با موانع جدی مواجه شده است.
بحران سیاسی ونزوئلا اکنون از بحرانی داخلی تبدیل به مناقشه ای بین المللی شده و شاهد ایجاد قطب بندی جهانی بین کشورهای مخالف و موافق دولت ونزوئلا هستیم.
واشنگتن در ابتدای این بحران تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرت های بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان خود به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن به پایان رسیده است.
"گنگ شوانگ" سخنگوی وزارت خارجه چین، 4 آوریل در واکنش به درخواست واشنگتن که از پکن و مسکو خواسته بود نظامیان خود را از ونزوئلا خارج کنند به آمریکا هشدار داد: آمریکای لاتین حیاط خلوت کشور خاصی نیست.
پیام مسکو و پکن به واشنگتن کاملا روشن است. روسیه و چین با اعزام نظامیان خود، این پیام قوی را به دولت ترامپ داده اند که با توطئه های آمریکا در ونزوئلا فعالانه مقابله خواهند کرد.
این تحولی ناخوشایند برای واشنگتن است که تصور می کرد قادر خواهد بود تا بدون هیچ مانعی طرح های خود درباره ونزوئلا را به اجرا در آورد.
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
135/117
بیشتر بخوانید :
بولتون مردم ونزوئلا را به شکستن موانع مرزی تشویق کرد
ناکامی آمریکا در نشست شورای امنیت درباره ونزوئلا/ تحلیل
تاکید مادورو بر اقدامات تروریستی و خرابکارانه آمریکا در ونزوئلا/ تحلیل