ایران پرس: اگرچه کشف واکسن بیماری کووید- 19 بارقه امیدی را در کشورهای مختلف جهان به وجود آورده، اما توزیع نامناسب و غیرعادلانه آن اکنون خشم بسیاری را در جهان حتی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا برانگیخته است.

در این راستا «سباستین کورتس» صدر اعظم اتریش با ناعادلانه توصیف کردن توزیع واکسن کرونا در اتحادیه اروپا گفت: "برخی از اعضای اتحادیه اروپا دوزهای بیشتری در مقایسه با دیگر کشورها دریافت کرده‌اند."

جنجال بر سر توزیع واکسن بیماری کووید- 19 و مانع تراشی کشورهای قدرتمند اروپا بر سر صادرات و حتی توزیع آن در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مدتهاست ادامه دارد. در واقع در حالی که توزیع واکسن موضوعی بشر دوستانه تلقی می شود و وظیفه همه کشورها به ویژه کشورهای قدرتمندتر و ثروتمندتر است که به توزیع آن در سطح جهان کمک کنند، اکنون کشورهای عضو اتحادیه، حتی مانع توزیع واکسن در سطح کشورهای اتحادیه اروپا شده اند.

علل انتقاد کشورهای اروپایی از عملکرد ضعیف اتحادیه اروپا در مقابله با کرونا

کمبود واکسن کرونا و تعلل شرکت داروسازی انگلیسی - سوئدی در تامین واکسن مورد نیاز اتحادیه اروپا، نبود یک استراتژی واحد در این اتحادیه و عدم سیاست گذاری در توزیع عادلانه واکسن های موجود میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا سبب شده تا بسیاری از کشورهای اروپایی منتقد عملکرد اتحادیه اروپا باشند.

 اکنون ادامه همه گیری کووید- 19 به ویژه نوع جهش یافته آن ابتدا در اروپا و بعد در دیگر کشورهای جهان سبب شده تا اختلافات بر سر توزیع و خرید واکسن میان کشورهای عضو این اتحادیه بیش از پیش افزایش یابد و کشورهایی چون اتریش، دانمارک، جمهوری چک، مجارستان و اسلواکی؛ اتحادیه اروپا را به سیاسی کاری در مورد مساله تامین واکسن کرونا متهم کرده و هریک بطور جداگانه به سراغ شرکت های سازنده واکسن در خارج از این اتحادیه بروند.

این در حالی است که مقامات اتحادیه اروپا نیز بر سر خرید واکسن با آمریکا و بریتانیا نیز درگیر هستند. اختلاف بریتانیا و اتحادیه اروپا پس از آن شدت گرفته که شرکت انگلیسی -‌ سوئدی آسترازنکا اعلام کرد: "حاضر نیست کمبود سفارش اتحادیه اروپا را از سهم سفارش بریتانیا جبران کند و دولت لندن هم در این زمینه کوتاه نیامده است."

«شارل میشل» رئیس شورای اروپا، در این زمینه می گوید: "در صورت لزوم از همه ابزار قانونی و اقدامات اجرایی به منظور اطمینان از تولید و تامین موثر واکسن برای شهروندان اروپایی استفاده می کنیم."

اتحادیه اروپا همچنین شرکت آسترازنکا را تهدید کرده است که در صورت عدم پایبندی به تعهداتش، اجازه صادرات واکسن کرونای تولیدی این شرکت از خاک اروپا به خارج را نخواهد داد. در این راستا محموله صادرات واکسن از ایتالیا به استرالیا نیز متوقف شده است.

اکنون که جنگ بر سر تامین واکسن و توزیع آن در اروپا بالا گرفته آمریکا نیز صادرات واکسن کرونا را ممنوع اعلام کرده است. در این میان، موضوع فروش قاچاق واکسن و امضای قراردادهای پنهانی با شرکت های تولید واکسن برای دریافت واکسن از سوی برخی کشورها از جمله کشورهای اروپایی موضوع تامل برانگیز و غیرانسانی است که خشم بسیاری را برانگیخته است.

از جمله صدراعظم اتریش برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به امضای قراردادهای فاش نشده‌ ای درباره واکسن کرونا با شرکت‌های دارویی متهم کرده است.

این شرایط در حالی است که سازمان های بین المللی بر توزیع عادلانه واکسن در سطح جهان و عدم سیاسی کردن این مقوله تاکید کرده اند. به نظر می رسد اکنون کشورهای اروپایی و آمریکا در بحبوحه کرونا بار دیگر نظام آپارتاید را این بار در توزیع و امکان دسترسی واکسن کووید- 19 عملی کرده اند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

صدر اعظم اتریش: توزیع واکسن کرونا در اتحادیه اروپا ناعادلانه است