ایران پرس: استفاده از مهمات خوشه ای در جنگ اوکراین و تبعات استفاده از این تسلیحات، خشم بسیاری از طرفداران حقوق بشر و حتی نهادهای بین المللی را برانگیخته است.

«ایزومی ناکامیتسو» معاون دبیر کل سازمان ملل، در مورد عرضه تسلیحات غربی به ویژه مهمات خوشه ای به اوکراین ضمن تاکید بر توقف استفاده از این مهمات، گفت: "این سلاح ها باید به تاریخ سپرده شود."

وی با اشاره به این که تامین سلاح و مهمات در هر درگیری مسلحانه، نگرانی های قابل توجهی را در مورد تشدید خشونت ایجاد می کند، گفت: "ما همچنین به گزارش های مربوط به انتقال مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به نیروهای اوکراینی توجه می کنیم."

با ارسال مهمات خوشه ای از سوی آمریکا برای اوکراین، استفاده گسترده از بمب های خوشه ای طی ماه های گذشته در جنگ اوکراین آغاز شده است. این درحالی است که تلفات گسترده این بمب ها و به ویژه تاثیرات وخطرات بلندمدت آن اکنون به دغدغه ای جدی تبدیل شده است.

«مارک هیزنای» دستیار مدیر تسلیحات دیده‌ بان حقوق بشر در این مورد می‌گوید: "بخشی از قوانین بین‌ المللی در این خصوص به حملات بی‌ رویه‌ ای مربوط است که غیر نظامیان را مورد هدف قرار می‌دهد."

بیش از 120 کشور به کنوانسیون منع استفاده از بمب‌ های خوشه‌ ای ملحق شده و توافق کرده اند از استفاده، تولید، انتقال یا ذخیره این گونه سلاح‌ ها خودداری کنند.

آنان همچنین متعهد شده اند حتی پس از استفاده از چنین تسلیحاتی، مناطق آلوده شده را پاکسازی کنند، اما آمریکا، روسیه و اوکراین این توافقنامه را امضا نکرده اند و اکنون آمریکا با در اختیار گذاشتن مهمات خوشه ای، جنگ را بیش از پیش در اوکراین وخیم تر می کند.

مهمات خوشه ای معمولاً تعداد زیادی بمب کوچک تر را آزاد می‌ کنند که می‌ تواند به طور بی‌ رویه در یک منطقه وسیع پخش شوند. تسلیحات افراد بسیاری را می کشند و آنهایی که منفجر نمی‌ شوند، برای دهه‌ ها پس از پایان یک درگیری، یک خطر بزرگ برای غیر نظامیان خواهند بود. 

غیرنظامیان، عمده قربانیان مهمات خوشه‌ ای

بر اساس گزارش های منتشر شده، غیر نظامیان، عمده قربانیان مهمات خوشه‌ ای هستند. غیر نظامیان 95 درصد از تلفات مهمات خوشه‌ ای را تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، 71 درصد از تلفات ناشی از انفجار بمب‌های خوشه‌ ای در سال گذشته را کودکان تشکیل داده اند.

در واقع تسلیحات خوشه ای نسل های بعد را هدف می گیرند و باقی ماندن این گلوله ها می تواند تا سال ها باعث مرگ تعداد زیادی از افراد شود. با این حال نظامیان آمریکایی به طور وسیعی از این سلاح استفاده کرده و می کنند.

بر اساس گزارش دید‌ه بان حقوق بشر، ایالات متحده در ابتدا، بمب‌ های خوشه‌ ای را بخشی جدایی‌ ناپذیر از زرادخانه خود در جریان تهاجم به افغانستان در سال 2001 در نظر گرفت.

این گروه تخمین زده است که ائتلاف به رهبری ایالات متحده در سه سال اول جنگ افغانستان، بیش از هزار و 500 بمب خوشه ای در این کشور پرتاب کرد.

وزارت دفاع آمریکا قرار بود تا سال 2019 استفاده از هر گونه مهمات خوشه‌ ای با میزان مهمات منفجر نشده بیشتر از یک درصد را متوقف کند، اما دولت «دونالد ترامپ» این سیاست را لغو کرد و به فرماندهان این کشور اجازه داد استفاده از چنین مهماتی را تأیید کنند.

اکنون نیز «جو بایدن» رئیس جمهوری کنونی آمریکا با ارسال این سلاح به اوکراین و به امید پیروزی اوکراین، عملا جنگ را گسترش داده است.

براساس اعلام سازمان ملل، تاکنون بیش از یک سوم خاک اوکراین به بمب‌ های خوشه‌ای آلوده شده است. البته هنوز مشخص نیست که دلیل اوکراین برای استفاده از بمب‌های خوشه‌ ای با پیامد‌های دست کم 50 ساله چه بوده است و چرا اوکراین حاضر به پرداخت چنین هزینه سنگینی شده است؟ اما واقعیت تغییر ناپذیر این است که اوکراین نیز تصمیم غیراخلاقی و غیرانسانی علیه مردم خود اتخاذ کرده است.

گروه‌های حقوق بشری، مهمات خوشه‌ ای را «نفرت انگیز» و حتی جنایت جنگی توصیف می‌کنند. آنها ضمن محکوم کردن اقدام آمریکا در ارسال بمب‌ های خوشه‌ ای به اوکراین، آن را اشتباهی وحشتناک عنوان کرده اند.

به رغم همه هشدارها، مهمات خوشه ای همچنان در جنگ اوکراین استفاده می شود، بمب هایی که هر زمان جنگ پایان یابد نیز همچنان جان مردم راخواهند گرفت و به عنوان سند تجاوز بافی خواهند ماند، چنان که مین های منفجر نشده همچنان قربانی می گیرند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117