وی با هشدار درباره کنار گذاشتن یورو گفت، دولت های اروپایی در بسیاری از موارد مسئول مشکلات اقتصادی خود هستند.
رئیس بانک مرکزی اروپا تاکید کرد اگر در کشوری رشد بهره وری پایین است، دلیل آن مشکلات ساختاری است.
هشدار جدید رئیس بانک مرکزی اروپا در باره عواقب خروج برخی از کشورهای اروپایی از منطقه یورو در واقع پرده از چالش های جدی که پول واحد اروپایی و در نتیجه سیاستهای مالی و پولی اتحادیه اروپا با آن مواجه هست بر می دارد.
در حال حاضر از 28 کشور عضواین اتحادیه 19 کشور عضو منطقه یورو هستند. از سال 2008 با بروز بحران مالی و اقتصادی بی سابقه ای بسیاری از کشورهای منطقه یورو درگیر بحرانی بزرگ شدند که تبعات بسیار جدی بر اقتصاد آنها داشته است.
از جمله این کشورها می توان به یونان، اسپانیا، پرتغال، ایرلند، ایتالیاو فرانسه اشاره کرد .بحرانی که نه فقط باعث بروز کسری بودجه و افزایش بی سابقه بدهی ملی آنها شده، بلکه تاثیری منفی بر رشد اقتصادی و نیز افزایش بیکاری در آنها داشته است.
سیاست کلی توصیه شده توسط اتحادیه اروپا و منطقه یورو برای غلبه بر این بحران بی سابقه اقتصادی، اعمال سیاست های گسترده ریاضت اقتصادی بویژه کاهش هزینه های دولتی از طریق کاهش شدید هزینه های اجتماعی و رفاهی، تعدیل نیروی انسانی در نهادهای عمومی، افزایش سن بازنشستگی و در کنار آن افزایش در آمدها بویژه از طریق اعمال مالیاتهای جدید بوده است.
ضمن اینکه برخی از این کشورها مانند یونان وایرلند وامهای بسیار کلان از نهادهای اروپایی و بین المللی برای کمک به تادیه بدهی ها و نیز ادامه فعالیت چرخ اقتصادی خود دریافت کردند.با این حال اعمال سیاست ریاضت اقتصادی تبعات بسیار منفی بر مردم این کشورها با کاهش در آمدها، کاهش خدمات رفاهی ، اجتماعی، آموزشی و بهداشتی و افزایش بیکاری و در نهایت افزایش فقر در این جوامع داشته است.
همین مساله باعث افزایش نارضایتی عمومی در این کشورها شده و به همین دلیل درخواست های مردمی برای عدم تبعیت از سیاستهای مالی واقتصادی دیکته شده از سوی اتحادیه اروپا و منطقه یورو افزایش یافته است.
در عین حال همین نابسامانی اقتصادی در کنار برخی دیگر مولفه های سیاسی واجتماعی بویژه بروز بحران پناهجویان ، باعث افزایش اقبال به جنبش ها واحزاب ملی گرا و راست افراطی در کشورهای اروپایی از جمله کشورهای منطقه یورو شده است .یکی از خواسته های اصلی این احزاب خروج از منطقه پولی یورو وبازگشت به پول ملی است.
کما اینکه در آلمان، حزب آلترناتیوی برای آلمان و در فرانسه حزب راست گرای افراطی جبهه ملی چنین خواسته ای دارند. شاید به همین دلایل است که اخیرا صندوق بین المللی پول و برخی از اقتصاددانان مشهور هشدار داده اند که آینده واحد پول یورو و پروژه کلی همگرایی اروپایی در قالب اتحادیه اروپاو منطقه یورو در صورت عدم اعمال تغییرات اساسی، چشم انداز امید بخشی برای ادامه بقا نداشته وبا ناپایداری و بی ثباتی مواجه خواهند بود.
در عین حال مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) هم مزید بر مسائل قبلی شده و با توجه به تاثیرات منفی آن بر رشد اقتصادی اتحادیه اروپا از جمله منطقه یورو ، به طور جدی چشم انداز رشد اقتصادی کشورهای عضو این حوزه پولی را با مانع مواجه خواهد کرد.
113/112
بیشتر بخوانید:
هشدار بانک مرکزی اروپا درباره خطرات جدید برای منطقه یورو/ تفسیر خبر
هشدار درباره افزایش کسری بودجه کشورهای حوزه یورو