انتخابات زودهنگام پارلمانی اسرائیل که پنجمین انتخابات در سه سال و نیم اخیر بود، روز یکم نوامبر برگزار شد. مطابق نتایج اعلام شده، بلوک نتانیاهو موفق به کسب ۶۴ کرسی پارلمان ۱۲۰ نفری اسرائیل شد. از این ۶۴ کرسی، ۱۴ کرسی به راستگرایان افراطی اختصاص دارد.
نتانیاهو مامور به تشکیل کابینه میشود و دو راه نیز پیش رو دارد. راه نخست این است که با متحدان افراطی خود کابینه را تشکیل دهد و آنها را در قدرت سهیم کند. راه دوم نیز این است که نتانیاهو با درک نگرانیها در خصوص مشارکت افراطیها در کابینه، احزاب و گروههای میانه رو راستی را متقاعد به مشارکت در تشکیل کابینه کرده و افراطیها را در قدرت مشارکت ندهد.
با توجه به اینکه، در چهار انتخابات گذشته، میانه روها حاضر به حضور در کابینه نتانیاهو نشدند، به نظر میرسد حضور راستگرایان افراطی که سابقه چندان سیاسی ندارند را باید در کابینه آینده اسرائیل قطعی دانست. در واقع، نتانیاهو به واسطه طرد شدن توسط چهرههای میانه رو، چارهای جزء ائتلاف با راست افراطی ندارد و افراط گرایان به واسطه نقشی که برای نتانیاهو ایفا می کنند، خواهان سهم هستند. به همین دلیل نگرانیها در اراضی اشغالی افزایش یافته است و شخصیتهای متعددی در این خصوص هشدار دادند.
زیپی لیونی، وزیر خارجه اسبق، آنرا مرگبار توصیف کرد. آویگدور کهلانی، وزیر سابق امنیت داخلی رژیم صهیونیستی تاکید کرده بود: «از سرنوشت اسرائیل پس از یک نسل بیم دارد و مشکلات داخلی آن را نابود خواهد کرد.» یائیر لاپید، نخست وزیر موقت کنونی رژیم صهیونیستی هم گفت: «اسرائیل پس از گذشت تنها چند روز از انتخابات پارلمانی، دو دسته و دوباره عصبانی بازگشت». بنی گانتس، وزیر جنگ کنونی هم گفت: «اسرائیل به سمت تفرقه و افراطگرایی حرکت میکند.»
اکنون اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی نیز در سخنرانی به مناسبت بیست و هفتمین سالگرد کشته شدن اسحاق رابین، نخستوزیر اسبق این رژیم گفت: «وضعیت پیچیده سیاسی در اسرائیل ما را با چالشی تاریخی مواجه میکند. نتایج انتخابات نشان داد که ما دو دسته شدهایم و مسئولیت از این پس بر عهده همه بازیگران سیاسی است مخصوصا کسانی که قدرت سیاسی بیشتری دارند.»
در همین حال، نظرسنجیهای متعدد نشان می دهد که درصد زیادی از اسرائیلیها به آینده خود خوشبین نیستند و چالشهایی که آنها را نگران میکند بسیار زیاد است و شکاف اجتماعی در داخل رژیم در راس این نگرانیها قرار دارد.
با توجه به این وضعیت، موشه کالاگافت، استراتژیست سیاست بینالملل که پیشتر با نتانیاهو همکاری داشته، گفت تصور نمیکند نخست وزیر پیشین گامهای افراطی بردارد چرا که کابینه ای با حضور چهرهای چون بن غفیر، به سرعت فرو میپاشد، اما شاید « بی بی» ناچار شود برای بازگشت به قدرت و به دست آوردن کرسیهای لازم در پارلمان، به افراط گرایان متوسل شود.
سیدرضی عمادی