ایران پرس- «ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا درباره تبعات منفی افزایش اختلافات در اتحادیه اروپا هشدار داد.

به گفته وی، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا(برگزیت)، مقدمه ای برای تقسیم شرق و غرب این قاره و ایجاد پرده آهنین جدید بین کشورهای قاره اروپا نیست.

رئیس کمیسیون اروپا همچنین درباره یکی از ایده های مطرح شده برای آینده اتحادیه اروپا یعنی«اروپای چند سرعته» اظهار داشت که این ایده اغلب به چشم طرحی برای ایجاد مرزهای جدید در بین اعضای اتحادیه تلقی شده امابروکسل چنین قصدی ندارد. با این حال برخی کشورهای شرق اروپا، از جمله لهستان و مجارستان درخصوص افزایش اختلافات و نابرابری ها در اتحادیه اروپا هشدار داده اند.

ژان کلود یونکر درباره تبعات منفی افزایش اختلافات در اتحادیه اروپا هشدار داد

 

ابراز نگرانی یونکر در باره تحولات اخیر در اتحادیه اروپا با هدف اطمینان دادن به اعضای نسبتا جدید این نهاد اروپایی در باره پایداری و ثبات این اتحادیه و تداوم همگرایی در آن مطرح شده است. با این همه برخی تحولات باعث شده تا چشم انداز روشنی در این زمینه وجود نداشته باشد.

بویژه مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت ) نه فقط موجب افزایش تمایلات برای واگرایی و جدایی از اتحادیه اروپا در برخی کشورهای عضو این اتحادیه مانند فرانسه شده بلکه از نگاه کشورهای عضو این اتحادیه در شرق اروپا به منزله مقدمه ای برای ایجاد نوعی تقسیم بندی بین شرق و غرب اروپا است.

به عبارت دیگر از نگاه این کشورها با جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا به تدریج کشورهای بزرگ و قدرتمند این نهاد اروپایی مسیر جداگانه ای را در پیش خواهند گرفت و در پی تحقق طرح های مورد نظر خود خواهند رفت.

برگزیت و ادامه واگرایی در اتحادیه اروپا

 

این همان چیزی است که اخیرا در چارچوب مفهومی موسوم به «اروپای چند سرعته» از سوی آلمان و فرانسه مطرح شده واز سوی ایتالیا، اسپانیا، بلژیک، هلند و لوکزامبورگ نیز مورد حمایت قرار گرفته است.

رئیس کمیسیون اروپا نیز عملا ازاین مفهوم دفاع کرده است.در چارچوب این مفهوم آن دسته از کشورهای اتحادیه اروپا که در زمینه تقویت همگرایی با هم متحد شده اند باید بدون توجه به کشورهایی که در این زمینه اقدامی صورت نمی دهند، به مسیر خود ادامه دهند. این ایده در سندی تحت عنوان «کتاب سفید» در مورد آینده اتحادیه اروپا تنظیم شده است که چندی قبل به کمیسیون اروپا ارائه شده است.

ایده «اروپای چندسرعته» در وهله نخست رفاه کشورهای اروپای غربی را تقویت می کند. این کشورها تلاش می کنند تا همکاریهای خود در عرصه اقتصادی و بانکی را تعمیق بخشند.

توسعه زیرساختارها هم در جایگاه بعدی قرار دارد. در این چارچوب ،روند همگرایی در زمینه تامین امنیت نیز تسریع شده و همکاریهای بین ساختارهای نظامی و نیز علمی افزایش خواهد یافت. با این حال پس از مطرح شدن این ایده اکنون شاهد واکنش منفی برخی کشورهای اروپای شرقی هستیم.

از جمله «ایوان اشتفانیتس» نماینده پارلمان اروپا از اسلواکی اظهار داشته که تحقق ایده اروپای چند سرعته تنها منجر به افزایش شکاف بین کشورهای اروپای غربی و شرقی خواهد شد و در این بین مردم کشورهای شرق اروپا احساس می کنند که "شهروند طبقه دوم اروپا"محسوب خواهند شد.

«توماش زدخوفسکی» نماینده پارلمان اروپا از جمهوری چک نیز تاکید کرد که شدید فشارها از سوی اعضای غربی اتحادیه اروپا ممکن است به شکاف جدی در میان کشورهای این اتحادیه منجر شده و بسیاری از کشورهای عضو آن ممکن است به فکر خارج شدن از اتحادیه اروپا بیفتند که این مساله چشم اندازفروپاشی اتحادیه اروپا را تقویت می کند. این گونه اظهارات مقامات اروپای شرقی نشان دهنده بدبینی آنها به ایده اروپای چند سرعته است./113/110

بیشتربخوانید:

هشدار مارین لوپن به اتحادیه اروپا: اتحادیه اروپا یا باید تغییر کند یا منحل شود!

نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل / تحلیل

چالش جدید «ترزا می» برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا

 

ژان کلود یونکر درباره تبعات منفی افزایش اختلافات در اتحادیه اروپا هشدار داد
برگزیت و ادامه واگرایی در اتحادیه اروپا