به گفته مدودوف در صورت الحاق فنلاند و سوئد به ناتو، دیگر نمیتوان در مورد وضعیت عاری از سلاح هستهای در دریای بالتیک صحبت کرد.
مدودف افزود: "روسیه تا به امروز اقداماتی را در این زمینه انجام نداده و خواستار آن هم نبوده است، ولی ممکن است مجبور شویم و به هر حال باید توازنی در این باره صورت گیرد."
هشدار مسکو درباره پیامدهای عضویت این دو کشور اروپای شمالی به ناتو در حالی مطرح شده که روز چهارشنبه فنلاند اعلام کرد که ظرف چند هفته آینده درباره پیوستن به ناتو تصمیمگیری خواهند کرد.
«سنا مارین» نخست وزیر فنلاند با بیان اینکه کشورش باید «برای انواع اقدامات روسیه آماده باشد» افزود: «هیچ راه دیگری برای داشتن ضمانتهای امنیتی» جز بر اساس ماده 5 ناتو در خصوص بازدارندگی و سیاست دفاعی مشترک وجود ندارد.
طبق ماده 5 اساسنامه ناتو: حمله به یکی از اعضای ناتو بعنوان حمله به تمامی کشورهای عضو ناتو تلقی شده و مساله دفاع جمعی مطرح می شود.
سوئد نیز در حال بررسی سیاست امنیتی خود در این زمینه است و احتمالاً ماه آینده پیوستن به ناتو را اعلام خواهد کرد. «ماگدالنا اندرسون» نخست وزیر سوئد روز چهارشنبه اعلام کرد که استکهلم در ماه ژوئن درخواست خود برای عضویت در ناتو را به دبیرخانه این سازمان تحویل خواهد داد.
طی نشست هفته گذشته وزرای خارجه ناتو که با حضور وزرای خارجه سوئد و فنلاند برگزار شد، عضویت این دو کشور اروپای شمالی در ناتو «موضوع گفتوگو و محور چندین نشست» بوده است.
بدین ترتیب به نظر می رسد که روند عضویت فنلاند و سوئد عملا آغاز شده و به زودی این امر محقق خواهد شد. این مساله حساسیت فوق العاده روسها را موجب شده است.
روسیه که اکنون درگیر جنگی گسترده در اوکراین عمدتا به دلیل پافشاری ناتو و دولت غربگرای کی یف برای عضویت اوکراین در این سازمان نظامی غربی است، بشدت با این امر یعنی عضویت سوئد و فنلاند در ناتو مخالف است.
از دیدگاه مسکو این امر به مفهوم گسترش محاصره روسیه ازجانب ناتو است که اکنون علاوه بر مرزهای غربی روسیه قصد حضور پررنگ در مرزهای شمالی این کشور است.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه اخیرا هشدار داده که الحاق فنلاند و سوئد به ناتو میتواند پیامدهای سیاسی و نظامی داشته باشد.
کشور فنلاند در شمال اروپا به لحاظ همسایگی با روسیه و موقعیت جغرافیایی خاص آن همواره حساسیت زیاد روسها را برانگیخته است. فنلاند در دوره جنگ سرد، موضع بی طرفی را اتخاذ کرد که علت آن، هم مرزی و موقعیت جغرافیایی این کشور با شوروی و تاثیر پذیری آن از قدرت نظامی و نفوذ سیاسی آن بود.
با این حال اکنون سران ناتو وآمریکا مدعی هستند که قواعد بازی در اروپا به صورت اساسی تغییر کرده و دیگر مفاهیم قدیم مربوط به بی طرفی به عنوان چارچوب روند فعالیت سیاسی فنلاند و همچنین سوئد مناسب نیست و بدین لحاظ خواهان پیوستن این دو کشور به ناتو هستند.
اگر سوئد تصمیم به ارایه پیشنهاد عضویت بگیرد که اکنون عملا چنین کاری را صورت داده، بعد از مدت کوتاهی فنلاند هم چنین درخواستی خواهد داشت. در واقع مسیر همکاری های نزدیک بین فنلاند و سوئد با ناتو در نهایت منجر به عضویت این دو کشور در این پیمان خواهد شد.
این مساله باعث افزایش بیش از پیش نگرانی روسها و واکنش های متقابل مسکو در قبال این دو کشور خواهد شد.اکنون این مساله تحقق یافته و مسکو صراحتا بر هسته ای شدن دریای بالتیک در صورت عضویت فنلاند و سوئد در ناتو تاکید کرده است. مساله ای که نه فقط به معنای افزایش امنیت ملی این کشور نخواهد بود بلکه عملا موجب افزایش بی سابقه تهدیدات علیه آنها خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117