ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: "ما باید بسیار هوشیار باشیم، زیرا به ویژه تاریخ، به ویژه در اروپا به ما میگوید که تحقیر دیگران ، نشانهای است برای آنچه در آینده خواهد آمد."
وی افزود: "در اروپا متاسفانه شاهد سخنان نفرتانگیز و تبعیضآمیز علیه مهاجران بوده و هستیم و رهبران سیاسی باید در این مساله شفافیت داشته و در مقابل این اظهارات، موضعگیری کنند."
هشدار این مقام ارشد سازمان ملل با توجه به پیروزی های احزاب راست افراطی در انتخابات ماه گذشته پارلمان اروپا و و نیز پیروزی حزب راست گرای افراطی «اجتماع ملی» در انتخابات پارلمانی زودهنگام فرانسه داده شده است.
این حزب پس از کسب بیش از 33 درصد آراء در دور نخست انتخابات پارلمانی، اکنون در پی کسب اکثریت در دور دوم این انتخابات در 17 ژوئیه است.
یکی از مسائل وچالش های جدی همگرایی اروپایی واتحادیه اروپا، رشد قابل توجه جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی در چند سال اخیر در اروپا است که نگرانی شدید مقامات ارشد این اتحادیه و سران کشورهای بزرگ اروپایی را فراهم کرده است.
این احزاب در چند سال اخیر تلاش خود را متمرکز بر راهیابی به پارلمان کشورهای اتحادیه اروپا و در وهله بعد به دست آوردن کرسی های هر چه بیشتری در پارلمان اروپا کرده اند.
ازجمله دلایلی که در سالهای اخیر موجب روی آوردن به نامزدهای راست افراطی در انتخابات پارلمانی چند کشور اروپایی ونیز انتخابات پارلمان اروپا شده، بحران پناهجویان و مهاجران غیر قانونی از یک سو و حضور «دونالد ترامپ» رئیس جمهور وقت آمریکا در کاخ سفید بود.
ترامپ سیاستهای افراطگرایانه خود را به بهانه ملی گرایی پیش برد و با اتخاذ رویکردهای پوپولیستی و شعارهای ملیگرایانه، سبب شد تا راست گرایان افراطی در برخی کشورهای اروپایی با وی در بسیاری موارد همسو شوند.
پیشتر مجله «پولیتیکو» در مطلبی با اشاره به انتخابات ماه ژوئن پارلمان اروپا و قدرت گرفتن احزاب رادیکال، تهدید راست افراطی را در این نهاد برخلاف دورههای گذشته جدی و واقعی ارزیابی کرد.
به ادعای این نشریه آمریکایی، پارلمان بعدی اتحادیه اروپا بیش از پارلمان کنونی متمایل به روسیه خواهد بود و طرفدار گذار به سمت انرژی سبز هم نیست. پولیتیکو هشدار داده که قدرت گرفتن احزاب راست افراطی، تهدیدی برای ارزشهای مقدس اتحادیه اروپا در مورد حاکمیت قانون و حقوق بشر بوده و قوانین مهمی همچون گذار به سوی انرژیهای سبز و تغییرات اقلیمی کنار گذاشته میشوند.
در واقع نتایج انتخابات پارلمان اروپا و نیز دور نخست انتخابات پارلمانی فرانسه نشاندهنده تغییرات عمده در نگرش سیاسی مردم اروپا از جمله فرانسه و رشد حمایت از احزاب راست افراطی است.
نتایج این دو انتخابات نشاندهنده چرخش به راست در عرصه سیاسی قاره اروپا است که این امر میتواند تاثیرات عمیقی بر سیاستهای آینده اروپا داشته باشد.
روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» با اشاره به پیروزی های قابل توجه احزاب راست گرای افراطی و پوپولیست در انتخابات پارلمان اروپا در این باره نوشت: "فقط آلمان و فرانسه نیستند که با مشکل نارضایتی عمیق نسبت به نتایج انتخابات مواجه شدهاند، بلکه در بریتانیا نیز شاید محافظهکاران با خطر نابودی و کنارهگیری مواجه شوند. بدین ترتیب، شوک عمیقی به نظام های سیاسی سرتاسر غرب وارد شده است."
تحلیلگران بر این باورند که افزایش مشارکت مردم در انتخابات پارلمان اروپا و گرایش آنان به احزاب پوپولیست و راست گرای افراطی نتیجه نگرانیهای فزاینده نسبت به مسائل اجتماعی، اقتصادی و امنیتی است که اتحادیه اروپا با آنها مواجه است. این تغییرات نه تنها بر سیاستهای داخلی اتحادیه اروپا، بلکه بر مواضع آن در مسائل جهانی نیز تاثیرگذار خواهد بود.
به طور کلی نقش احزاب و جنبش های راست گرای افراطی به طور روز افزونی در عرصه سیاسی کشورهای اروپایی در حال افزایش بوده و به قدرت رسیدن احزاب و سران راست گرای افراطی به مثابه تهدیدی جدی برای هم گرایی اروپایی و اتحادیه اروپا محسوب می شود، به دلیل اینکه این احزاب و سران آنها خواهان تقدم منافع و حاکمیت ملی بر حاکمیت اتحادیه اروپا بوده و در بسیاری موارد از جمله سیاست های اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی حاضربه تبعیت از تصمیمات بروکسل نیستند.
ضمن اینکه احزاب راست گرای افراطی و و پوپولیست اروپایی گرایشات ملی گرایانه افراطی داشته و اساسا دیدگاهی بشدت منفی علیه مساله مهاجرت و مهاجران و پناهجویان دارند و همواره خواهان اخراج آنها از این کشورها شده اند. در عین حال بسیاری از این احزاب و جنبش ها گرایشات اسلام ستیزانه و ضد مسلمانان دارند که عمده جمعیت مهاجرات را در کشورهای اروپایی تشکیل می دهند.
با توجه به اینکه اعمال خشونت علیه اقلیتها و آزار مهاجران در چارچوب ترویج بیگانه هراسی از سوی راست گرایان افراطی اروپایی دنبال میشود، به همین دلیل این جریان به یک تهدید امنیتی جدی برای کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
در این راستا، «مارین لوپن» از سران حزب اجتماع ملی فرانسه که رویکردی بشدت ضد مهاجرتی به خصوص علیه مهاجران مسلمان در فرانسه دارد، با هشدار در باره انتشار اندیشه اخوان المسلمین در فرانسه گفته است چرا دوتابعیتیهایی که به ایدئولوژیهای اسلامی افراطی معتقد هستند را باید در کشور نگه داریم؟
117
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
اعتراضات گروهی از مردم فرانسه در پی پیروزی راستهای افراطی در انتخابات پارلمانی
پیروزی راست گرایان افراطی در انتخابات پارلمانی فرانسه: کابوسی برای مکرون واروپا
تظاهرات گسترده در فرانسه علیه حزب راست افراطی