«امیرخان متقی» وزیر امور خارجه طالبان در دیدار با «تام وست» نماینده آمریکا در امور افغانستان گفت: "هرگونه تصرف دارایی های افغانستان بر روابط دو کشور تأثیر نامطلوب خواهد گذاشت."
در این دیدار که «ملاخیرالله خیرخواه» وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان نیز حضور داشت، دو طرف توافق کردند مبلغ سه و نیم میلیارد دلار از ذخایر ارزی افغانستان در اختیار بانک مرکزی افغانستان قرار گیرد.
همچنین نشست سه جانبه وزیر خارجه طالبان، وزیر امورخارجه قطر و نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در حاشیه نشست آنتالیا نیز روز گذشته (جمعه) برگزار شد.
هشدار وزیر خارجه طالبان درباره پیامدهای تداوم سیاست آمریکا برای آزاد نکردن دارایی های افغانستان در چارچوب راهبردی است که دولت طالبان برای اداره امور این کشور نیاز دارد.
پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در تابستان گذشته، دولت آمریکا میلیاردها دلار از دارایی های افغانستان را مصادره کرد که این مسئله چالشی بزرگ برای دولت طالبان ایجاد کرد.
برغم ماه ها درخواست و رایزنی مقامات مختلف طالبان با دولت آمریکا و برخی کشورهایی که رابطه نزدیکی با کاخ سفید دارند اما تغییری در سیاست مصادره دارایی های افغانستان بوجود نیامده است.
توافق تازه وزیر خارجه طالبان با نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان برای آزادسازی سه و نیم میلیارد دلار ازاین دارایی ها توسط کاخ سفید نشان می دهد که سیاست آمریکا برای اعمال فشارهای اقتصادی بر طالبان تا حدودی تغییر یافته است که چنانچه این توافق محقق شود می تواند اوضاع افغانستان تحت مدیریت این گروه را تا اندازه ای بهبود بخشد.
در چنین شرایطی این پرسش مطرح می شود که چرا آمریکا در مدت کوتاهی از زمان مصادره دارایی های افغانستان در اوت گذشته، تصمیم گرفت تا در این خصوص تغییراتی ایجاد کند؟
به نظر میرسد آمریکا در ازای آزاد سازی نیمی از دارایی های مصادره شده افغانستان، امتیازاتی را از طالبان گرفته است که ممکن است این امتیازات تبعات منطقه ای داشته باشد.
اظهارات چند هفته پیش «توماس وست» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان درباره آنکه ادامه دیپلماسی با طالبان به نفع همه است، نشانه ای از تعدیل سیاست های کاخ سفید در قبال این گروه بود که نتجه آن در مذاکره اخیر وزیر خارجه طالبان با توامس وست و توافق برای آزاد سازی نیمی از دارایی های افغانستان قابل مشاهده است.
تا پیش از این تصور براین بود که آمریکا، سیاست عدم شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در افغانستان را بدون هیچگونه انعطاف به پیش خواهد برد.
با وجود آنکه دولت طالبان تغییری در سیاست های خود در شش ماه اخیر ایجاد نکرده است، اما تغییر موضع آمریکا و تاکید بر ادامه دیپلماسی با این گروه و آزادسازی سه و نیم میلیارد دلار از دارایی های افغانستان قابل تامل است.
تهدید ماه گذشته «سراجالدین حقانی»، وزیر کشور دولت طالبان درباره آنکه اگر آمریکا این گروه را به رسمیت نشناسد، تهدید علیه آن کشور ازسر گرفته خواهد شد، این گمانه را تقویت کرده است که چنین تهدیدی نیز بر تغییرسیاست آمریکا برای آزادسازی دارایی های افغانستان تاثیر گذار بوده است.
باید توجه داشت که برنامه آمریکا برای آزادسازی نیمی از دارایی های افغانستان با وجود عدم تشکیل دولت فراگیر در این کشور و محدودیت ها علیه جامعه زنان، سناریویی پنهان و خطرناک است که می تواند تهدیداتی را برای برخی بازیگران منطقه ای بدنبال داشته باشد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117