ایران پرس - وزارت امور خارجه قرقیزستان به آمریکا و اتحادیه اروپا درباره دخالت در امور داخلی این کشور هشدار داد.

وزارت امور خارجه قرقیزستان در واکنش به پیام‌های کمیته امور بین‌المللی آمریکا و سازمان امنیت و همکاری اروپا در ارتباط با آزادی رسانه‌ها، از آمریکا و اروپا درخواست کرد در امور داخلی قرقیزستان دخالت نکنند. در دو اطلاعیه رسمی وزارت امور خارجه قرقیزستان، اقدامات نهادهای آمریکایی و اروپایی به عنوان تلاش برای دخالت در سیاست داخلی و فشار بر سیستم قضایی قرقیزستان خوانده شده است.  

مروری بر مناسبات آمریکا با قرقیزستان نشان می دهد از زمانی که آمریکا پایگاه نظامی خود را در قرقیزستان از دست داده است به اشکال مختلف مداخله در امور داخلی این کشور را در دستور کار داشته است.

آمریکا در سال 2014 میلادی، پایگاه نظامی خود را در قرقیزستان از دست داد و دولت "بیشکک" از چارچوب نفوذ سیاسی واشنگتن خارج شد. در واقع، چنین تحولاتی مورد رضایت آمریکا نیست و این کشور سلطه گر به منظور بازگرداندن پایگاه مناس در اراضی قرقیزستان، همه مساعی خود را به کار گرفته است. 

این در حالی است که، مقام های دولت قرقیزستان نگران استفاده از این پایگاه به منظورعملیات نظامی درافغانستان و فعالیت‌های جاسوسی در آسیای مرکزی علیه ایران، روسیه و چین بوده اند. این واقعیت ها از جمله عوامل اصلی و اساسی تعطیلی پایگاه نظامی آمریکایی‌ در اراضی قرقیزستان بوده است.

به هر حال درشرایط جاری، آمریکا استفاده از ابزارهای تأثیرگذار بر افکارعمومی نظیر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی را هدفگذاری کرده و حمایت از غربگرایان و تخریب رقبای آنان را به عنوان اهداف اصلی تلقی کرده و برای این امور تدابیری اتخاذ کرده است.

به عنوان مثال، در برنامه رسمی دولت آمریکا، به طور آشکارا نظارت بر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی قرقیزستان بویژه در آستانه انتخابات در دستور کار قرار داده شده است. نقش اینترنت به ویژه در قرقیزستان با فضای باز اطلاعاتی در حال افزایش است و متمرکز شدن بر این گونه ابزارها از جدیت دولت واشنگتن برای مداخله در امور قرقیزستان حکایت دارد.

درهمین ارتباط، "خیرت عثمان علی‌اف" کارشناس سیاسی قرقیز، می گوید: "بازی با احساسات اتباع قرقیزستان سودآورترین تاکتیک آمریکایی ها درشرایط کنونی درکشور است به همین دلیل دولت بیشکک باید با اتخاذ تدابیری سازنده مانع تحریک مردم قرقیزستان توسط نمایندگان دولت آمریکا شود".

علاوه بر اجرای برخی طرح هایی مغایر با فرهنگ مردم قرقیزستان نظیر نمایشگاه های نقاشی و نشان دادن اندام بدون حجاب زنان و مردان در نمایشگاهی در بیشکک و تحریک مردم به برگزاری تظاهرات علیه دولت قرقیزستان همچنان در دستور کار آمریکا قرار دارد.آمریکا جنگ نرم با دولت قرقیزستان را از چند سال گذشته آغاز کرده است.

آمریکا همچنین با حمایت از چهره های موسوم به غربگرا و تلاش به منظور رساندن آن ها به مجلس ملی و یا مقام هایی در قوای مجریه یا قضائیه، از هم اکنون برای حضور و نفوذ دائمی در این کشور آسیای مرکزی تلاش می کند. در این شرایط ، تردیدی وجود ندارد که طرح موضوعاتی نظیر آزادی رسانه ها و نقض حقوق بشر، بهانه هایی برای به تحقق رساندن اهداف آمریکا در این کشور است.

در مجموع ، باید گفت: دولت آمریکا با مداخله در امور داخلی قرقیزستان، صرفا" در تلاش است جای پای خود را در این کشور فقیر آسیای مرکزی هرچه بیشتر تقویت کند.

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

139/118