ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم گفت: تصمیم آمریکا به کاهش برخی محدودیتها در زمینه مسلح کردن عناصر مسلح در سوریه اقدامی خصمانه ضد نیروی نظامی روسیه و سفارتخانه کشورش در سوریه خواهد بود. وی تصریح کرد که این تغییر سیاست که در لایحۀ بودجۀ نظامی 2017امریکا لحاظ شده است، از نظر مسکو اقدامی خصمانه محسوب میشود.
مقامهای روسیه پیش از این نیزهشدار داده بودند که کاهش محدودیتهای ارسال تسلیحات برای گروه های مسلح مخالف در سوریه، امنیت خاورمیانه را به مخاطره میاندازد. روسیه از سپتامبر 2015 به درخواست رئیس جمهوری سوریه، عملیات هوایی ضد مواضع تروریستها از جمله داعش را در سوریه آغاز کرد.
به نظر می رسد با توجه به شکست های مکرر گروههای تروریست مورد حمایت آمریکا و متحدان غربی و عرب این کشور، اکنون دولت اوباما در تصمیمی مهم ، قصد دارد تا تسلیحاتی را برای این گروهها فراهم آرود که در واقع به منزله "تسلیحات تغییر دهنده مسیر جنگ" ( Game Changer weapons) شناخته می شوند.
در این راستا مسکو بر این مساله تاکید کرده که دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، شرایط را برای تحویل موشکهای ضد هوایی دوش پرتاب به تروریستها در سوریه فراهم کرده است.اگر این امر تحقق یاید در آن صورت گروههای تروریست از توانمندی جدیدی برخوردار خواهند شدکه می تواند دامنه عمل هواپیماهاو بالگردهای جنگی سوریه و روسیه را بر فراز مناطق نبرد دچارمحدویت جدی کند.
یعنی دقیقا اتفاقی که در زمان جنگ شوروی در افغانستان در دهه 1980 با دادن موشکهای ضد هوایی دوش پرتاب استینگر به مجاهدین افغان رخ داد و موجب کم اثر شدن نقش هواپیماها وبالگردهای رزمی شوروی در افغانستان شد.
واشنگتن با اینکه قبلا تصریح به اعطای تسلیحات جدید به گروههای مسلح در سوریه کرده بود، اما اکنون با توجه به اعتراض مسکو، این مساله را انکار می کند. با این حال شواهد بسیاری وجود دارد که آمریکا در پنج سال گذشته به روشهای مختلف از گروههای مسلح به اصطلاح میانهرو در سوریه حمایت مالی و تسلیحاتی کرده است و این گروهها در کناردیگر گروههای تروریستی تکفیری با ارتش سوریه میجنگند.
مقامهای امریکایی تصمیم جدید خود برای ارائه تسلیحات جدید مانند موشکهای ضد تانک را بعد از عملیات موفقیتآمیز نیروهای ارتش سوریه و روسیه در حلب و آزاد کردن این شهر از گروههای تررویستی تکفیری اتخاذ کردند.
تصور اوباما این است که در ماه های آخر زمامداری خود با این طریق می تواند مانع از ادامه سلسله پیروزی های ارتش سوریه و متحدان آن در دیگر نقاط سوریه شود. بهانه قانونی اوباما در این زمینه، موارد ذکر شده در قانون بودجه دفاعی 2017 آمریکا است که در آن تجهیز گروه های معارض مسلح و تروریست هایی که در سوریه علیه دولت قانونی این کشورمی جنگند و آمریکا و متحدانش آنها را "مخالفان میانه رو" می نامند، تسهیل شده است.
با این حال از دیدگاه مسکو، این اقدام اوباما ضمن اینکه نشانه ضدیت آشکار دولت کنون آمریکا با اقدامات و اهداف روسیه در سوریه است، در عین حال به منزله ایجاد دردسر برای دولت آتی آمریکا به ریاست دونالد ترامپ است تا وی ناچار شود در چارچوب اجرای مفاد قانون بودجه دفاعی 2017 سیاستی ضد روسی در پیش گیرد.