"جولیان کینگ" Julian King کمیسر امنیتی اتحادیه اروپا هشدار داد، اروپا در صورت بازپس گیری مقر داعش در موصل به دست نیروهای عراقی، باید خود را برای هجوم تروریست‌های وابسته به داعش آماده کند.

سيد رضا مير طاهر- این مقام اتحادیه اروپا روز سه شنبه در گفت و گو با روزنامه آلمانی "دی ولت" تصریح کرد: بازپس گیری موصل می تواند به بازگشت جنگجویان خشونت طلب وابسته به داعش به اروپا منجر شود.

وی افزود: حتی بازگشت گروهی از ترویست ها «تهدیدی جدی است که ما باید خود را برای آن مهیا کنیم.»

به نظر می رسد مقامات ارشد اتحادیه اروپا با توجه به تشدید مقابله دولت عراق با گروه تکفیری تروریستی داعش که جدید ترین مورد آن حمله گسترده به موصل دومین شهر عراق برای آزاد سازی آن از چنگال داعش است، خود را با چشم اندازی تاریک مواجه می بینند.

این چشم انداز یعنی بازگشت داعشی های اروپایی به کشورهایشان می تواند زمینه ساز انجام اقدامات تروریستی گسترده توسط آنها باشد.

البته با توجه به وقایع تروریستی دو سال اخیر در اروپا به ویژه حملات ژانویه و نوامبر 2015 در پاریس و حملات مارس 2016 در بروکسل ونیز بروز برخی حوادث تروریستی در آلمان این نگرانی چندان هم بی جا نیست.

گزارش مراکز امنیتی اروپایی نیز موید پیوستن هزاران نفر از اتباع اروپایی به گروهای افراط گرا است.

در این چارچوب مرکز مبارزه با تروریسم اروپا که به عنوان بخشی از یوروپل (پلیس اروپا) است، در اواخر ژوئیه 2016 در گزارشی اعلام کرد: در بین افراطی های وابسته به گروه تروریستی داعش، دستکم 4300 نفر از شهروندان اروپایی هستند که پس از پیوستن به این گروه، به خاورمیانه آمده اند.

نکته تناقض آمیز این که مقامات و نهاده های امنیتی اروپایی در حالی درباره افزایش تهدیدات تروریستی به ویژه از سوی داعش سخن می گویند که برخی کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه و انگلیس به همراه آمریکا و متحدان عرب آنها، نقش مهم و تعیین کننده ای در ایجاد و تقویت گروه تروریستی داعش و دیگر گروه های تکفیری در سوریه ایفا نمودند.

اکنون ثمرات این رویکرد آن ها در صحنه اروپا به دو صورت عمده نمود پیدا کرده است.

نخستین پیامد این رویکرد غربی ها، به صورت موج گسترده پناهجویان به اروپا نمایان شده که اتحادیه اروپا را با بزرگترین چالش آن از زمان شکل گیری اش مواجه ساخته است، اما ثمره دوم این رویکرد به صورت گسترش تروریسم در اروپا با بازگشت عناصر تکفیری اروپایی به کشورهای خود نمود پیدا کرده است.

اروپایی ها به ویژه فرانسوی ها تصور نمی کردند که تبعات کمک های بی شائبه آن ها در ایجاد و گسترش گروه های تروریستی در سوریه روزی به خود آن ها بر گردد.

واقعیت این است که امروز برخی دولت های اروپایی محصول بذر تروریسم را که خود در خاور میانه کاشته بودند، درو می کنند.

تجربه گذشته نشان داده که این گروه های تروریستی هستند که ابتکار عمل را درحملات تروریستی در اختیار دارند لذا می توانند زمان و نحوه انجام حملات را برنامه ریزی کنند و همین مساله باعث شده تا علیرغم اتخاذ تدابیر امنیتی متعدد، دستگاههای امنیتی و پلیس کشورهای اروپایی خود را در مقابل عمل انجام شده ببینند.

در عین حال اقدامات تروریستی در اروپا، در واقع برآیند استفاده ابزاری از تروریسم و تقسیم‎بندی آن به تروریسم خوب و بد است.

غربی ها و متحدان عرب آنها، به جای مقابله با تروریسم تکفیری صرفا برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به گروه های تروریستی تکفیری مانند داعش و ده ها گروه تروریستی دیگر بال و پر دادند و در نتیجه این گروه ها توانسته اند ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه، به اقدامات تروریستی در قلب اروپا مبادرت کنند که تا قبل از آن شاید امکان آن غیر قابل تصور بود.

اکنون با توجه به شکست های متوالی وعقب نشینی های داعش می توان پیش بینی کرد که تروریست های اروپایی تبار این گروه تروریستی مسیر اروپا را در پیش گرفته و زمینه ساز عملیات تروریستی در کشورهای اروپایی شوند.