با اینکه روسیه به عنوان طرف دیگر این پیمان اقدام مشابهی را انجام داد، اما مسکو همواره بر مخاطرات ناشی از تضعیف پیمان های کنترل تسلیحات تاکید می کند.
"ولادیمیر پوتین" رئیسجمهور روسیه روز سهشنبه 24 دسامبر با ابراز نگرانی از اقدامات آمریکا که به تضعیف نظامهای کنترل تسلیحاتی در جهان منجر شده، گفت، مسکو باید استقرار موشکهای آمریکا در جهان را که طبق پیمان آی ان اف ممنوع بودند رصد کند.
پوتین که در مقر وزارت دفاع روسیه در مسکو سخنرانی میکرد، گفت: روسیه از تضعیف نظام کنترل تسلیحاتی همزمان با تقویت توان موشکی ایالات متحده، نگران است.
امسال، ایالات متحده عملا پیمان آی ان اف را از بین برد، به همین دلیل است که باید استقرار احتمالی چنین موشکهایی در سرتاسر جهان را زیر نظر داشته باشیم.
رئیسجمهور روسیه در عین حال تأکید کرد که روسیه تا زمان آغاز گفتوگوها برای انعقاد یک توافق تازه در زمینه کنترل تسلیحاتی، به توسعه و گسترش توان موشکی و اتمی خود ادامه میدهد.
پوتین با اشاره به تقویت نیروهای ناتو در مرزهای غربی روسیه و خروج آمریکا از پیمان آی ان اف به عنوان «تهدیدهای امنیتی اصلی» علیه کشورش، افزود، روسیه باید بهترین سلاحهای جهان را داشته باشد.
آمریکا پس از خروج از پیمان آی ان اف، عملا روند توسعه و آزمایش موشک های کروز زمین پایه و موشک های بالستیک کوتاه برد و میان برد را آغاز کرده است.
هدف واشنگتن این است که روسیه را وارد روند مشابهی کرده و بدین ترتیب بار دیگر مسابقه تسلیحاتی جدیدی با هدف تضعیف اقتصاد روسیه از سر گرفته شود.
با این حال مسکو تاکید کرده که به این دام نخواهد افتاد. "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه در این زمینه گفت: ما به سمت یک مسابقه تسلیحاتی پر هزینه کشیده نخواهیم شد.
هر چند مسکو آمادگی خود برای مذاکرات درباره پیمان های تسلیحاتی با واشنگتن را اعلام کرده، اما در عین حال مقامات ارشد روس بر لزوم آمادگی و پاسخ متقابل و متقارن به اقدامات موشکی و هسته ای آمریکا تاکید می کنند.
پوتین بعد از آزمایش های موشکی آمریکا، به نیروهای مسلح روسیه دستور داده تا ضمن بررسی دقیق این اقدام واشنگتن برای نشان دادن واکنش متقارن آماده باشند.
روس ها معتقدند که به رغم اتهامات آمریکایی ها در باره نقض پیمان آی ان اف توسط مسکو، واشنگتن از مدت ها قبل به طور پنهانی در حال توسعه موشک های بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میان برد بوده است و اکنون آنها را آزمایش می کند.
درعین حال مقامات ارشد روسیه تاکید کرده اند تا زمانی که آمریکا مبادرت به استقرار موشک های کروز و بالستیک جدید در اروپا و آسیا نکند، اقدام مشابهی را انجام نخواهند داد. می توان پیش بینی کرد که پاسخ دولت ترامپ به دعوت مسکو، پاسخی منفی خواهد بود.
در واقع واشنگتن به دنبال عملی کردن طرح های بلند پروازانه موشکی و هسته ای خود است که پس از خروج از پیمان آی ان اف فرصت آن را پیدا کرده است.
اکنون روسیه نگران خروج آمریکا از دیگر پیمان مهم کنترل تسلیحات یعنی پیمان استارت جدید است که ناظر بر محدود کردن زرادخانه هسته ای استراتژیک روسیه و آمریکا بوده و در سال 2021 خاتمه پیدا می کند.
اظهارات و موضع گیری های مقامات ارشد دولت ترامپ نشان می دهد که آمریکا قصد تمدید این پیمان را ندارد. در مقابل، روسیه هم چنان خواهان حفظ پیمان های کنترل تسلیحات از جمله پیمان استارت جدید است.
ولادیمیر پوتین در 19 دسامبر 2019 اعلام کرد مسکو خواستار بهبود روابط خود با آمریکا در هر زمانی است و آماده است در هر زمانی پیمان استارت جدید را تمدید کند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
ترامپ و خروج از پیمان های تسلیحاتی، چشم اندازی هراسناک برای امنیت جهانی