مفتی اعظم قزاقستان طی سخنانی در همایش علمای مسلمان اورآسیا در آستانه، گفت، نباید مناقشات پیش آمده در سال های اخیر در کشورهای منطقه را به اسلام ربط داد.
برگزاری نشست هایی در ارتباط با معرفی جریان های افراطی و راه های مبارزه با این گروه ها در جمهوری های آسیای مرکزی، از جمله راه های مقابله با گروه های تروریستی نظیر داعش قلمداد می شود.
در این گونه نشست ها همچنین دلایل گرایش جوانان جمهوری های آسیای مرکزی به گروه های تروریستی بیش از پیش مشخص می شود.
در میان جمهوری های آسیای مرکزی، قزاقستان بیشترین حامیان سازمانها و گروه های افراطی وابسته به فرقه ضاله وهابیت و گروه تروریستی داعش را در اختیار دارد.
اداره مسلمانان قزاقستان در سال گذشته میلادی ادعا کرده است که موفق به بازگرداندن بیش از 180 افراط گرا به سمت اسلام واقعی شده است.
در این زمینه، «دولت ابرایف» یکی از کارشناسان مشهور قزاقستان در امور دینی می گوید:
"فقر و پائین بودن سواد دینی در میان مردم به خصوص جوانان، علت اصلی گرایش به سمت افراط گرایی در قزاقستان است.
این کارشناس دینی با بیان این که یکی از علتهای گرایش جوانان به گروه های افراطی، مشکلات اجتماعی است، تصریح کرد:
"بیشتر اعضای گروههای افراطی را جوانان 25 تا 35 ساله روستایی تشکیل میدهند . این افراد در خانوادههای فقیر بزرگ شدهاند و در مدارس و دانشگاه های عالی آموزش ندیدهاند و تا زمان زندانی شدن نیز شغل ثابتی نداشتند."
علاوه بر این، برخی جریان های بین المللی در زمینه گسترش و رشد افراط گرایی به اهداف گروه های تروریستی دامن می زنند و مبلغ این اهداف هستند.
دراین ارتباط، «شیخ ریحان رضا الازهری» کارشناس مطالعات اسلامی معتقد است:
"رسانه های غربی با انتشار مطالب نادرست و ترویج اسلام هراسی٬ باعث افراطی گری جوانان غربی می شوند."
به گفته شیخ ریحان رضا الازهری:
"در قرآن شریف که کتاب آسمانی مسلمانان است٬ حتی در خصوص خوردن و آشامیدن نیز سفارش به میانه روی و پرهیز از افراط گرایی شده است."
تمامی این واقعیت ها نشان می دهد که مبلغ افراط گرایی در خارج از جهان اسلام قرار دارد و برنامه ریزی و هدایت جریان های افراطی و تروریستی را به عهده دارد.
در مقابل این جریان های بین المللی جهل و نادانی و فقر و بیچارگی ملت های مسلمان قرار دارد . به عبارت دیگر، فقر مادی و دانش ناکافی از جمله علل اصلی گرایش جوانان جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز به سمت جریان های افراط گرا تلقی می شود.
نویسنده: محمد علی طالبی
114/116
بیشتر بخوانید:
تشدید ترویج ایدئولوژی داعش در آسیای مرکزی/ تحلیل
ابراز نگرانی از گسترش داعش به آسیای مرکزی و قفقاز/تحلیل