ایران پرس - "دولت ترامپ" در راستای "دکترین مونرو" که آمریکای لاتین را حیات خلوت آمریکا می داند به مداخله گری در امور داخلی بولیوی با هدف کنار زدن "اوو مورالس" رئیس جمهور این کشور پرداخته است.

در این راستا مورالس روز چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی سران مخالفان این کشور و نیز قدرت‌های خارجی را به تلاش برای انجام کودتا متهم کرد. وی معتقد است که کودتایی در بولیوی از سوی معترضان راست گرا در جریان است.

مورالس تصریح کرد، معترضان نمی خواهند نتایج انتخابات را بپذیرند و قصد ندارند منتظر اعلام نتایج نهایی باشند.

به گفته مورالس: کودتایی در حال وقوع است. جناح راست کودتایی را با حمایت بین‌المللی آماده کرده است. من خواهان برگزاری این کنفرانس شدم تا پیش از مردم و تمامی جهان، کودتایی را که در حال وقوع است، محکوم کنم؛ کودتایی که با حمایت بین‌المللی آماده و در آستانه انجام شدن است.

اشاره مورالس به تحولات پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور آمریکای لاتین است.

در چند روز گذشته، آشوب‌ها و اعتراضاتی در بولیوی در واکنش به اعلام نتایج این شکل گرفته است. پس از انتخابات روز یکشنبه 20 اکتبر، معترضان، مورالس را به دستکاری در انتخابات متهم کرده اند. این در حالی است که در پی آشوب‌ در بولیوی، مقامات این کشور اعلام کردند روند شمارش آرا مختل شده است؛ چرا که به مراکز شمارش آرا در سه منطقه حمله شده است.

روز چهارشنبه "کارلوس مسا" Carlos Mesa رقیب انتخاباتی مورالس خواهان تداوم اعتراضات تا برگزاری دور دوم انتخابات شد. وی همچنین مدعی شد بزودی شواهد دستکاری در انتخابات را ارائه خواهد داد. مسا ازسال 2003 تا 2005، به مدت 19 ماه رئیس جمهوری بولیوی بود. 

این در حالی است که طبق اعلام رسمی کمیسیون انتخابات بولیوی، با شمارش بیش از 97 درصد آرای انتخاباتی تا روز چهارشنبه، مورالس 46.4 درصد و مسا رقیب وی  37 درصد آرا را کسب کردند. در مقابل مورالس روز پنجشنبه اعلام کرد، با توجه به شمارش بیش از 98 درصد آرا، وی فاصله بیش از 10 درصدی با رقیب خود یعنی کارلوس مسا را به دست آورده و لذا نیازی به برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری نیست. در حالی که مخالفان دولت معتقدند که براساس نتایج اولیه آرای این دو نامزد باید در دور دوم انتخابات بار دیگر رقابت کنند. آنها از اعتصاب سراسری خبر می دهند.

در حالی که غرب به ویژه آمریکا موضعی منفی در قبال "مورالس" دارند و خواهان کنار رفتن وی از قدرت هستند، اما کشورهای مترقی آمریکای لاتین ضمن حمایت از مورالس درباره تلاش ها برای براندازی وی هشدار داده اند.

"نیکلاس مادورو" رئیس جمهور ونزوئلا از کشورهای جهان خواست مقابل وقوع "کودتا" در بولیوی در پی احتمال پیروزی دوباره "اوو مورالس" در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، بایستند. 

"مادورو" روز چهارشنبه ضمن ابراز همبستگی با "اوو مورالس" رئیس جمهور بولیوی خاطر نشان کرد، بیایید پرچم های همبستگی با "اوو مورالس" را برافراشته کنیم و علیه هرگونه کودتا در بولیوی و آمریکای لاتین و همچنین علیه ظهور فاشیسم در منطقه اقدام شود.

سیاست های ضد استعماری و ضد امپریالیستی "مورالس" و انتقاد از رویکرد واشنگتن در منطقه، سبب شده تا بولیوی نیز همچون برخی دیگر از کشورهای چپگرای این منطقه تحت فشارهای آشکار و نهان آمریکا قرار بگیرد.

دولت ترامپ با هدف روی کار آوردن دولت مدنظر خود از جریان مبارزات انتخاباتی بولیوی از کارزار انتخاباتی "ائتلاف جامعه مدنی " که حامی "کارلوس مسا" است حمایت کرده است. این اقدام دولت ترامپ در راستای حمایت از سیاستمداران و جریان های راست گرا و غرب گرا در آمریکای لاتین صورت می گیرد. به رغم تلاش های ترامپ برای جلوگیری از انتخاب مجدد مورالس، اما مورالس اکنون خود را پیروز انتخابات ریاست جمهوری می داند. این خبری بد برای واشنگتن است که تصور می کند کارزار موفقی را در آمریکای لاتین برای کنار زدن سران چپگرا از جمله در ونزوئلا ، نیکاراگوئه و کوبا و بولیوی به پیش می برد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/117

بیشتر بخوانید:

"مورالس" پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری بولیوی

دعوت مورالس از مردم برای شرکت حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی

محکومیت مداخله جویی آمریکا در انتخابات بولیوی/ تحلیل