ایران پرس: در فضای تشدید تنش میان آمریکا و چین، «هنری کیسینجر» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، در باره وقوع جنگ سرد دومی به مراتب خطرناکتر از جنگ سرد اول هشدار داد.

کیسینجر روز یکشنبه در مصاحبه با روزنامه‌ اسپانیایی «موندو» از احتمال آغاز جنگ سرد جدیدی میان پکن و واشنگتن سخن گفت.

به اعتقاد او هر دو کشور برخلاف دوران جنگ سرد نخست (که میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی و متحدان آنها از اواسط دهه 1940 تا اوایل دهه 1990 میلادی درگرفت)، اکنون دارای منابع اقتصادی مشابهی هستند.

وزیر خارجه پیشین آمریکا تاکید کرد: "این دو قدرت بزرگ اقتصادی اکنون به دو رقیب متخاصم تبدیل شده‌اند و نباید منتظر ماند که چین به سمت غرب چرخش کند."

هشدار کیسینجر به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین سیاستمداران و استراتژیست های آمریکایی درباره وقوع جنگ سرد جدیدی بین آمریکا و چین تایید کننده روند تنش و تخاصم رو به تزاید در روابط بین واشنگتن و پکن است که به ویژه به دلیل رویکرد و اقدامات ایالات متحده علیه چین به وجود آمده است.

این مساله امری نیست که از چشم کیسنجر دوره مانده باشد. او پیش از این نسبت به خطر بروز منازعه میان چین و آمریکا هشدار داده بود.

به باور وی این منازعه می‌تواند به «بزرگ‌ترین چالش فراروی بشریت» تبدیل شود.

وزیر خارجه پیشین آمریکا با تاکید بر این که دو کشور از قدرت نابودکردن جهان برخوردارند، تاکید کرد: "هرگونه درگیری نظامی میان آنها، وضعیت جهان را به سمت اوضاعی بدتر از دوران پساجنگ جهانی اول سوق خواهد داد."

«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین پیشتر هشدار داده بود که آغاز «جنگ سرد جدید» میان کشورش و آمریکا، فاجعه‌ای برای کل جهان خواهد بود.

زمینه های افزایش تنش میان واشنگتن و پکن

مواضع کنونی کیسینجر در حالی بیان می‌شود که تنش میان واشنگتن و پکن به‌ویژه بر سر جزیره تایوان، پرونده جاسوسی از طریق بالن، اپلیکیشن «تیک تاک» در کنار نگرانی آمریکا از همگرایی چین و روسیه روندی فزاینده به خود گرفته است.

در واقع آمریکا مدتهاست که در اسناد بالا دستی خود چین را به عنوان مهمترین تهدید علیه خود و نیز جهان غرب شناسایی کرده و بر لزوم مقابله با بلند پروازی های پکن تاکید می ورزد.

«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در جریان رونمایی از استراتژی دفاع ملی در پنتاگون در اواخر اکتبر 2022 خاطرنشان کرد علی‌رغم حمله روسیه به اوکراین، چین همچنان بزرگترین تهدید علیه ایالات‌متحده است.

در استراتژی جدید دفاع ملی آمریکا آمده که چین در تلاش است تا منطقه ایندو پاسیفیک و نظام بین المللی را مطابق منافع و ترجیحات اقتدارگرایانه خود تغییر دهد.

در متن این استراتژی آنچه که فعالیت های خصمانه چین نسبت به تایوان خوانده شده، بی ثبات کننده و چالشی برای صلح در منطقه توصیف گردیده است.

مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت بایدن بارها چین را مهمترین چالش ژئوپلیتیکی آمریکا اعلام کرده و مدعی قصد آن برای تغییر نظام بین المللی مبتنی بر نظم لیبرال شده اند.

این تصویر سازی مبتنی بر چین هراسی با توجه به رویارویی رو به رشد ایالات متحده و چین در عرصه منطقه ای و جهانی قابل تبیین است.

به رغم ادعاهای مقامات دولت «جو بایدن» در باره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی، سیاسی و سایبری با پکن و مقابله با ادعاهای دریایی آن است.

در واقع واشنگتن از این مساله در هراس است که چین به همراه روسیه ، نظم بین المللی لیبرال را که جهان غرب مبدع و حامی بقای آن است به چالش کشیده و اقتدار چند قرنی غرب بر نظام بین المللی را خدشه دار سازد.

از دیدگاه آمریکا که همواره رویکرد یک جانبه گرایی را در عرصه جهانی دنبال کرده و به دنبال منافع و اهداف خود به قیمت زیر پا نهادن منافع دیگر کشورها است این امر قابل قبول نبوده و لذا تلاش می کند تا بازیگران جدید جهانی یعنی چین و روسیه را تا آنجا که توان دارد محدود کرده و تضعیف نماید.

این کار درباره چین با جنگ تجاری و نیز ایجاد ائتلاف های مختلف در عرصه آسیا اقیانوس آرام برای مهار این کشور و درمورد روسیه با تلاش برای تضعیف هر چه بیشتر توانمندی آن با تداوم جنگ اوکراین و تضعیف توانمندی نظامی و اقتصادی آن در حال انجام است.

با این حال بررسی روندهای جهانی نشانگر افزایش ملموس توان قدرت های شرقی و اروآسیایی وافول فزاینده آمریکا است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117