ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشست فوقالعاده روسای جمهوری سازمان پیمان امنیت جمعی که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: برخی گروههای داخلی و خارجی برای سوء استفاده از اوضاع قزاقستان تلاش کردند. ما هرگز اجازه نمیدهیم اوضاع داخلی کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی متزلزل و سناریوی انقلابهای رنگی محقق شود.
پوتین با اشاره به این که رویدادهای قزاقستان نخستین و آخرین تلاش برای مداخله از خارج نیست، افزود: نیروهای آموزش دیده تروریست با هدف ایجاد آشوب در قزاقستان اقدامات خود را شروع کرده و امنیت داخلی این کشور را تحت تاثیر قرار دادند.
سخنان هشدار آمیز پوتین با توجه به تحولات خشونت آمیز قزاقستان، یکی از اعضای مهم سازمان پیمان امنیت جمعی، ابراز شده است.
در روزهای آغازین سال جدید، همزمان با افزایش قیمت سوخت در قزاقستان، اعتراضات در شهرهای مختلف این کشور آغاز و در ادامه به اغتشاشات خیابانی و شورشی گسترده تبدیل شد. یک روز پس از وخیم شدن اوضاع و ناتوانی نیروهای امنیتی و ارتش قزاقستان برای کنترل امنیت این کشور، «قاسم ژومارت توکایف Kassym-Jomart Tokayev» رییس جمهوری قزاقستان رسما از سازمان پیمان امنیت جمعی درخواست کمک کرد.
در ادامه و پس از تصمیم جمعی شورای این سازمان، نیروهای حافظ صلح کشورهای عضو، از جمله روسیه، ارمنستان، قرقیزستان، تاجیکستان و بلاروس وارد عمل شده و توانستند آرامش نسبی را به این کشور باز گردانند.
روسیه به عنوان مهمترین کشور عضو سازمان پیمان امنیت جمعی اعتراضات و ناآرامی های اخیر قزاقستان را تلاش سازمان یافته از خارج برای اخلال ثبات و امنیت این کشور دانسته است. مسکو بارها در باره تلاش غرب برای ایجاد ناآرامی در کشورهای حوزه همسود که از آن تحت عنوان انقلاب های رنگی یاد می شود، هشدار داده است.
مقامات ارشد سیاسی و نظامی روسیه بر این باور هستند که تلاش برای صادرات دموکراسی و انقلاب های رنگین یکی از مهمترین دلایل بی ثباتی در حوزه خارج نزدیک این کشور است. پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز نگران براندازی از طریق ایجاد و تشویق اعتراضات اجتماعی و سیاسی در حوزه کشورهای همسود است.
فعالیت های غرب به ویژه آمریکا در راستای راه اندازی انقلاب های رنگین در کشور هایی که قبلا جزو شوروی محسوب می شدند ، همواره موجب انتقاد و اعتراض روسیه قرار گرفته است.اما در مورد قزاقستان این اعتراضات از شیوه مدنی فراتر رفته و جنبه خشونت آمیز و در واقع یک شورش مسلحانه دامنه دار را به خود گرفته است.
مقامات روسی معتقدند که آمریکا در پشت سر حوادث قزاقستان قرار دارد.«آناتولی آنتونوف Anatoly Antonov» سفیر روسیه در واشنگتن روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد، ناآرامیهای گسترده در قزاقستان همزمان با گسترش تمایلات افراط گرایانه در منطقه پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان رخ داده است.
آنتونوف می گوید: «اوضاع در قزاقستان پس از آن که آمریکاییها با شتاب زدگی از افغانستان فرار کردند، رو به بی ثباتی گذاشته و تمایلات افراطی در این کشور و در کل منطقه آسیای مرکزی گسترش پیدا کرد.»
مسکو در عین حال در پاسخ به توصیه های برخی مقامات غربی به ویژه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درباره مذاکره با معترضان در قزاقستان، با اشاره به اینکه این افراد تروریست و نه مردم عادی بودند، ابراز اطمینان کرد، ارگانهای دولتی قزاقستان قادر به کنترل اوضاع هستند.
به نظر می رسد با توجه به دیدگاه روسیه در باره نقش کشورها و عوامل خارجی در وقوع ناآرامی ها و شورش گسترده در قزاقستان، مسکو خواهان برخورد قاطع با شورشیان مسلح و جلوگیری از گسترش بی ثباتی در بزرگترین کشورآسیای مرکزی درچارچوب مقابله با انقلاب های رنگی در حوزه کشورهای همسود است.
این موضع روسیه از جانب چین نیز مورد حمایت قرار گرفته است. در این راستا، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه و «وانگ یی» وزیر خارجه چین روز دوشنبه در گفت وگویی تلفنی حمایت قاطع خود را از تلاشهای دولت قزاقستان برای برقراری نظم مبتنی بر قانون اساسی در این کشور اعلام کردند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
حمایت روسیه و چین از بازگشت قزاقستان به نظم مبتنی بر قانون اساسی
آخرین تحولات امنیتی در قزاقستان، بازداشت بیش از چهارهزار نفر از معترضان
اعلام آمادگی اتحادیه اروپا برای میانجگری در قزاقستان
رئیس جمهور چین: تحولات قزاقستان ادامه انقلابهای رنگی است
رئیس جمهور قزاقستان دستور داد: بدون هشدار شلیک کن