در تازه ترین موضع گیری کره شمالی که خبرگزاری رسمی این کشور (KCNA) آن را منتشر کرد؛ تاکید شده است که چین نباید صبر پیونگ یانگ را بیشتر از این مورد آزمایش قرار دهد.
این دومین بار در یک ماه گذشته است که کره شمالی از موضع چین درباره برنامه های هسته ای و موشکی پیونگ یانگ انتقاد می کند.
با توجه به روابط دیرینه و سنتی پیونگ یانگ و پکن انتقادهای گسترده رسانه ها و حتی مقامات دولتی چین از برنامه های هسته ای و موشکی کره شمالی ،مقامات این کشور را متعجب کرده است.
کره شمالی انتشار مطالب انتقاد آمیز در رسانه های چین ضد فعالیت های هسته ای و موشکیاش را، نشان دهنده دیدگاههای دولت پکن در این خصوص می داند و هشدار داده است؛ ادامه این روند می تواند به روابط دو کشور لطمات جدی وارد کند.
آمریکا با اعمال فشار بر چین خواهان استفاده از نفوذش بر کره شمالی جهت توقف برنامه های هسته ای و موشکیش است.
رسانه ها و روزنامه های چین نیز اخیرا با معرفی پیونگ یانگ به عنوان عامل بی ثباتی منطقه تلاش دارند نشان دهند که کره شمالی مانند گذشته از پکن حرف شنوی ندارد.
به همین دلیل آنها هشدار می دهند که کره شمالی باید بین تحریم و فشارهای اقتصادی و ارتباطات دوستانه در حالت انزوا با چین و همچنین گزینه قطع روابط دوستانه و حمله نظامی یکی را در نظر بگیرد.
از دیدگاه محافل سیاسی در منطقه، اگرچه کره شمالی متحد چین محسوب می شود اما سیاست های مستقلانه رهبر جوان کره شمالی بخصوص در بخش موشکی و هسته ای چندان مطلوب چین نیست و آنرا موجب ایجاد شرایطی می داند که می تواند چین را رودر روی امریکا قرار دهد.
گفته می شود کیم جونگ اون رهبر کره شمالی که 19 دسامبر سال 2011 جانشین پدرش کیم جونگ ایل شد بسیاری از مهره های طرفدار چین را از ساختار قدرت حذف کرد و نشان داد که درتلاش است با خارج شدن از چتر حمایتی چین، سیاست مستقلی را در چارچوب منافع ملی پی گیری نماید.
به همین دلیل، پیونگ یانگ خواهان مذاکره مستقیم با امریکا است و در مورد معامله واشنگتن با پکن در مورد برنامه های موشکی و هسته ای کره شمالی نیز بارها هشدار داده است.
رهبر کره شمالی پشتوانه دیپلماسی و قدرت این کشور را برنامه های موشکی وهسته ایش می داند که به هیچ عنوان قابل معامله نیست. این در حالی است که چین پشتوانه خود برای تبدیل شدن به قدرت جهانی در دو دهه اینده را رشد اقتصادی و توان صادراتی و سرمایه گذاری می داند.
به همین دلیل چین هر گونه بحران آفرینی در منطقه را موجب لطمه اقتصادی خود می داند.
متقابلا کره شمالی قدرت نمایی از طریق آزمایشهای هسته و موشکی را عامل وادار کردن امریکا برای مذاکره و گرفتن امتیازات لازم از این کشور می داند.
در هر حال برخی محافل این دیدگاه، که چین با انتقاد از برنامه های هسته ای و موشکی کره شمالی و واکنش این کشور، درصدد نوعی صحنه سازی برای ارائه تصویری مستقل از حکومت و برنامه های نظامی کره شمالی است رد نمی کنند تا امریکا ضمن کاستن از فشارهای خود بر پکن برای مذاکره مستقیم با کره شمالی نیز ترغیب شود.113/110
بیشتر بخوانید:
درخواست آمریکا بر فشار اقتصادی چین ضد کره شمالی
نیکی هیلی: فشار چین به کره شمالی کارساز است
هشدار کره شمالی به چین/تحلیل