واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو"، رئیس جمهوری این کشور تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
این در حالی است که مخالفان خواهان تهاجم نظامی آمریکا به ونزوئلا به منظور سرنگونی مادورو شده اند.
"خوان گوایدو" رهبر مخالفان ونزوئلا روز جمعه 8 فوریه موضوع مداخله نظامی آمریکا را رد نکرد و اظهار کرد: که آماده است در صورت لزوم برای وادار کردن رئیس جمهوری ونزوئلا به ترک قدرت، برای مداخله نظامی آمریکا مجوز صادر کند.
"گوایدو" مدعی شد که هدف از این اقدام پایان دادن به بحران در ونزوئلا است.
بحران سیاسی جدید در ونزوئلا زمانی آغاز شد که "گوآیدو" در23 ژانویه با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهوری ونزوئلا خواند؛ اقدامی که دولت این کشور آن را کودتا علیه "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری منتخب مردم برشمرد.
به دنبال این اقدام "گوایدو"،"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا هم اخیرا اعلام کرد، برای مقابله با مادورو در ونزوئلا گزینه مداخله نظامی را هم در نظر گرفته است. بسیاری از کشورها از جمله ایران، روسیه، چین، کوبا، ترکیه، آفریقای جنوبی و اروگوئه این رفتار آمریکا و متحدانش را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کرده اند.
شواهد حاکی از آن است که با تشدید بحران کنونی در ونزوئلا احتمال مداخه نظامی واشنگتن برای روی کار آوردن عوامل دست نشانده خود روز به روز افزایش می یابد.
در این راستا، برخی گزارش ها از تماس مستقیم مقامات کاخ سفید با نظامیان ونزوئلا به منظور تهدید و تطمیع آنها برای کودتا علیه دولت مادورو حکایت دارد.
یک مقام ارشد کاخ سفید که نامش منتشر نشده است، فاش کرد، آمریکا در حال آماده سازی دور دیگری از تحریم ها علیه کاراکاس است و در عین حال تماس های مستقیمی با اعضای ارتش ونزوئلا برقرار کرده و از آنها خواسته است تا به حمایت خود از "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری این کشور پایان دهند و به "خوان گوآیدو" رهبر مخالفان وابسته به آمریکا بپیوندند.
به رغم تلاش آمریکا برای تطمیع فرماندهان ارشد ارتش ونزوئلا تاکنون شمار بسیار اندکی از نظامیان ارشد ونزوئلا از مادورو رویگردان شده اند.
به همین دلیل این مقام آمریکایی اذعان کرده، واشنگتن هنوز مطمئن نیست که آیا این تماس ها به ایجاد شکاف در جبهه حامیان مادور منجر خواهد شد یا نه؛ چرا که پیش تر نیز آمریکا و مخالفان دولت ونزوئلا چنین خواسته ای را با نظامیان در میان گذاشته و نتیجه نگرفته اند و ارتش ونزوئلا هنوز به مادورو وفادار است.
آمریکا و متحدانش با اعمال تحریم و حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا تلاش می کنند دولت قانونی این کشور را که رویکردی ضد آمریکایی دارد سرنگون کنند.
به گفته "نیکلاس مادورو": واشنگتن تلاش دارد تا ونزوئلا را بیثبات کند اما موفق نخواهد شد.
آمریکا خود را در قامت ابر قدرت جهانی می بیند که می تواند با استفاده از زور، خواسته هایش را بر دیگر کشورها تحمیل کند، اما اکنون دیگر قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین و نیز کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا در مناطق مختلف جهان، با این رویکرد به مخالفت جدی برخاسته اند.
اکنون تقابل بین المللی بر سر آینده ونزوئلا شکل گرفته است. در این رویارویی بلوک غرب به رهبری آمریکا و متحدان منطقه ای آن در آمریکای لاتین می خواهند به رغم خواست مردم ونزوئلا مادورو را سرنگون سازند.
با این حال بیشتر مردم و ارتش ونزوئلا همچنان بر حمایت از مادورو به عنوان رئیس جمهور قانونی این کشور استوار هستند. 139/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
مادورو: آمریکا به دنبال بیثباتی ونزوئلا است
حمایت گوایدو از حمله آمریکا به ونزوئلا
کاخسفید: ترامپ در حال بررسی اعمال تحریمهای بیشتر علیه ونزوئلا است