ایران پرس - وزارت انرژی قزاقستان از امضای توافقنامه ای با همتایان بلاروسی خود در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای خبر داد.

وزارت انرژی قزاقستان اعلام کرد، بلاروس و قزاقستان با امضای این قرارداد در زمینه اجرای برنامه انرژی هسته ای واستاندارد سازی روش های مدیریت در زمینه استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای تبادل تجربه و همکاری می کنند.

این قرارداد همکاری هسته ای در چارچوب سفر سه روزه هیات قزاقزستان به بلاروس در روز های 23 الی 25 ماه می به امضا رسید.

این قرارداد همچنین، کمک به آموزش، آماده سازی و ارتقاء حرفه ای متخصصان قزاقی در حوزه انرژی هسته ای توسط دانشمندان بلاروس در «مینسک» پایتخت بلاروس را نیز در برمی گیرد.

قزاقستان یکی از کشورهای جهان است که خود را به طور ویژه ای متعهد به ایده خلع سلاح و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای میداند.

این امر موجب شده است که قزاقستان پایه گذار و مجری طرح آسیای مرکزی عاری از سلاح های هسته ای نیز باشد.

این کشور در زمان  فروپاشی شوروی از 1410 کلاهک هسته ای و تعداد نا مشخصی سلاح هسته ای تاکتیکی بهره مند بود و در زمان شوروی حدود 460 آزمایش هسته ای در آن صورت گرفت. تمایل قزاقستان به انرژی هسته ای صلح آمیز موجب شد تا این کشور با رسیدن به سال 1995 تمام تسلیحات خود را به روسیه منتقل کند.

این نگاه قزاقستان اهمیت ویژه ای به این کشور بخشیده است به صورتی که بانک ذخیره سوخت اتمی سازمان بین المللی انرژی اتمی در این کشور ساخته شده است و اقدام قزاقستان در ساخت بانک ذخیره سوخت اتمی عامل مهمی در جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای است.

در نتیجه این اقدامات کمک های بین المللی متفاوتی به این کشور شده است تا بتواند خواسته های صلح آمیز خود را تعقیب کند.

«کریل پونچیوک» در خصوص برنامه هسته ای قزاقزستان مینویسد:

"برنامه هسته ای و اقدامات صلح آمیز قزاقستان نقش مهمی در شکل گیری منطقه عاری از سلاحهای هسته ای در آسیای مرکزی داشته است. همچنین این برنامه به خوبی توانسته است قزاقستان را کشوری متعهد و پیشرو در زمینه انرژی صلح آمیز اتمی نشان دهد. امری که جایگاه جهانی مهمی را برای این کشور به ارمغان آورده است."

اکنون نیز همکاری قزاقستان و بلاروس زمینه دیگری است تا با استفاده از آن کشورهای بیشتری در بستر همکاریهای صلح آمیز جهانی درگیر شوند و انگیزه های مثبت قزاقستان به سایر نقاط جهان نیز سرایت کند.

آنچه کشور قزاقستان به دنبال آن است گرچه نخواهد توانست موجب خلع سلاح کشورهای بزرگ شود اما میتواند این انگیزه را مطرح سازد که حفظ صلح نیازمند انگیزه های مثبت بوده و ارتباطی به سلاح هسته ای ندارد.

نویسنده: منوچهر شفیعی

137/116

بیشتر بخوانید:

امضای پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای توسط قزاقستان / تحلیل