به نوشته روزنامه هندوستان تایمز، شرکت «روس اتم» روسیه با مشارکت شرکت های هندی در ساخت و ساز و نصب و راه اندازی و تامین مواد و تجهیزات بخش غیرحساس پروژه یک نیروگاه هسته ای در بنگلادش مشارکت می کنند.
سازمان تحقیق و نظارت بر انرژی هسته ای بنگلادش اعلام کرد، این نیروگاه هسته ای دارای دو راکتور 1200 مگاواتی است و انتظار می رود که روند ساخت آن تا سال 2024 میلادی به پایان برسد.
هند و روسیه از دیرباز همکاری راهبردی به ویژه در بخش های نظامی و هسته ای داشته اند، اما در سالهای اخیر دولت هند از روسیه خواست تا این همکاری بر مبنای جدیدی باشد و روابط مسکو و دهلی نو از خریدار و فروشنده به همکاری برای تولید ادوات نظامی تغییر کند که در سالهای اخیر توافقنامه هایی در این خصوص میان دو کشور روسیه و هند امضا شد.
در این شرایط مشارکت هند و روسیه در پروژه هسته ای بنگلادش از چند جهت قابل توجه است:
اول اینکه روسیه می کوشد با تقویت همکاری های هسته ای با هند مانع از همراه شدن دهلی نو با سیاست های منطقه ای امریکا شود.
دوم انکه روسیه به حساسیتهای هند در مورد همکاری هسته ای و نظامی مسکو با کشورهای منطقه شبه قاره هند کاملا آگاه است و به همین دلیل روسیه با جلب نظر هند درصدد است ضمن کاستن از حساسیت های دهلی نو در مورد فعالیت های هسته ای دربنگلادش بخشی ازکارهای پایین دستی راکتور این کشور را نیز به شرکت های هسته ای هند واگذار کند تا به شکلی از واکنش ها و حساسیت های آمریکا نیز بکاهد.
«توپیچکانوف» Peter Putchakanov کارشناس مسایل شبه قاره در این باره گفت:
"انرژی هسته ای، حوزه دیگری است که روسیه تمایل دارد، روابط خود را در آن زمینه با هند توسعه دهد زیرا تنها پروژه انرژی هسته ای در هند که توسط خارجی ها ساخته شده و موفق بوده، مربوط به روسیه است."
هرچند هند درسال های اخیر کوشیده است از فرصت های منطقه ای و بین المللی برای توسعه همکاری با غرب به خصوص آمریکا استفاده کند اما در نهایت هند نیز به این نتیجه رسیده که غرب انتظارات هند را در بخش های مهم به خصوص ورود به بازارهای جهانی تامین نمی کند و صرفا چشم به بازارهای جذاب هند دوخته است.
به همین دلیل دولت «نارندرا مودی» درصدد است از طریق توسعه همکاری با روسیه وارد بازارهای جهانی بخصوص در بخش هسته ای شود.
«مان موهان سینگ» نخست وزیر قبلی هند نیز معتقد است:
"ما به دنبال افزایش سرعت همکاریهای دوجانبه با روسیه در بخش انرژی هستیم. این در حالی است که روسیه نیز بارها تمایل خود را به حضور در پروژههای انرژی هند اعلام کرده است و می کوشیم به نقطه مشترک برسیم "
درهرحال، با توجه به رویکرد کشورها به استفاده از انرژی هسته ای در بخش های مختلف انرژی و پزشکی بنگلادش نیز درصد است از انرژی هسته ای بهرمند شود.همکاری روسیه و هند برای ساخت راکتور هسته ای در بنگلادش می تواند انحصار آن را از دست غرب خارج نماید تا مانع از داشتن تاسیسات هسته ای نشوند.
نویسنده: مجید وقاری
116/111
بیشتر بخوانید:
روسیه: سامانه موشکی اس 400 به زودی به هند تحویل داده خواهد شد
تاکید هند و روسیه بر گسترش روابط / تحلیل
تاکید هند و روسیه بر گسترش روابط
توسعه همکاری های نظامی هند و روسیه / تحلیل