وانگ یی Wang Yi و خواجه محمد آصف وزرای امور خارجه چین و پاکستان در پکن درباره موضوعات مرتبط با همکاری های دوجانبه و امنیت منطقه ای از جمله مبارزه با تروریسم در پاکستان و اوضاع در کشمیر تحت کنترل هند گفتگو کردند.
«وانگ یی» در این دیدار گفت: چین همچنان به حمایت از پاکستان در مبارزه با تروریسم و حفظ امنیت و ثبات در منطقه ادامه می دهد تا تضمین های امنیتی قابل اتکایی برای همکاری های مشترک اقتصادی ایجاد شود.
پاکستان و فرصت جایگزینی چین بجای آمریکا
دیدار وزاری خارجه چین و پاکستان در چارچوب رایزنی های مستمر دو کشور برای تقویت مناسبات دو جانبه است که رویکردی راهبردی دارد.
پاکستان که تلاش دارد همکاری گسترده با چین در بخش های مختلف را با همکاری تضعیف شده با آمریکا جایگزین کند، همچنانکه ظرفیت های راهبردی پکن دربخش اقتصادی و هسته ای را بیش از سایر عرصه ها مورد توجه قرار داده است.
آمریکا در سال های اخیر با متهم کردن پاکستان به برخورد دو گانه با تروریسم و کارشکنی در مسیر اجرای برنامه های آن کشور در افغانستان ضمن کاهش یا توقف کمک های مالی و نظامی، اسلام آباد را تحت فشارهای سیاسی گسترده ای قرار داده است.
بنا به چنین شرایطی است که با تداوم تنش در روابط آمریکا و پاکستان، دولت اسلام آباد به اصل همکاری جایگزین با رقبای کاخ سفید شامل چین و روسیه روی آورده است.
نقش پاکستان در تحقق پروژه بزرگ کریدور اقتصادی چین
چین هم با استقبال از توسعه همکاری راهبردی با پاکستان با هدف کاهش نفوذ امریکا در منطقه، با اجرایی کردن طرح کریدوراقتصادی دو کشور که تاثیر کم نظیری بر اقتصاد پاکستان خواهد داشت، زمینه پیوند بیشتر پکن و اسلام آباد در همکاری های راهبردی را فراهم کرده است.
به خصوص آنکه پاکستان، علاوه بر آنکه اجرای طرح کریدور اقتصادی با چین را جهشی بزرگ برای پیشرفت می داند، توسعه مناطق توسعه نیافته از جمله ایالت بلوچستان و مناطق قبایلی در اثر اجرای این ابر پروژه را راهی برای کاهش گرایش به جذب جوانان در گروه های تروریستی می داند.
البته چین هم دررهگذر اجرای این طرح حدود پنجاه میلیارد دلاری درصدد تحقق اهداف کلان خود در منطقه از جمله در قبال هند است که زمینه مناسبی را هم برای طرح بین المللی پکن تحت عنوان «یک کمربند، یک جاده» مهیا می کند.
راز همنوایی چین با پاکستان
«عبدالطیف نظری» کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه کابل می گوید: علت این که چین با پاکستان احساس همنوایی کرده و یا سیاست آن کشور را در مسائل منطقه ای از جمله افغانستان تائید می کند، بیشتر به خاطر حمایتی است که آمریکا از رقیب چین و پاکستان یعنی هند می کند و تلاش دارد که جایگاه هند در آسیا محکم تر شود تا رقیبی جدی هم برای چین بوجود آید و این کشور نتواند تنها قدرت تاثیرگذار و مهم در آسیا باشد.
با تکمیل این کریدوراقتصادی که متشکل ازخطوط حمل و نقل جاده ای و ریلی خواهد بود و تا سال 2025 هم اجرای آن طول خواهد کشید، کشتی های غول پیکر نفتکش و باری چین برای دسترسی به کشورهای حوزه خیلج فارس، خاورمیانه، اروپا و آفریقا، دیگر مجبور نخواهند بود مسیر 13 هزار کیلومتری آب های اقیانوس هند را تا بندر شانگهای طی کنند و با اجرای این طرح این مسیر با کاهش 10 هزار کیلومتری به حدود 3 هزار کیلومتر کاهش خواهد یافت.
در چنین شرایطی است که چین هم علاقه مضاعفی برای توسعه همکاری راهبردی با پاکستان دارد تا منافع متنوع منطقه ای خود ناشی ازاین روابط را تامین کند. 134/110
بیشتر بخوانید:
هشدار وزارت دفاع چین در مورد پیامدهای عبور ناوشکن آمریکا از دریای چین جنوبی /تحلیل
کریدور اقتصادی چین و پاکستان، فرصت ها در مقابل تهدیدها / تحلیل
راه اندازی کریدور اقتصادی چین و پاکستان