تحلیل؛

ایران پرس: هیات حقیقت‌یاب سازمان ملل گزارشی همراه با اتهام‌‌های واهی و بی‌اساس را درباره ایران منتشر کرده است که بار دیگر تلاش مدعیان غربی حقوق بشر را برای دستیابی به اهداف سیاسی از طریق سازوکار‌های بین‌المللی نشان می‌دهد.

این هیات به اصطلاح حقیقت‌ یاب که با حمایت کشورهای غربی به ویژه آمریکا ، انگلیس ، آلمان و همچنین رژیم صهیونیستی در آذرماه ۱۴۰۱ و پس از شکست پروژه بی‌ثبات سازی داخلی ایران ایجاد شد، با انتشار گزارشی شامل مجموعه‌ای سازمان یافته از تحریف واقعیات ها، اتهاماتی ضد ایران مطرح کرده و مدعی نقض حقوق بشر و جنایات علیه بشریت از سوی این کشورشده است.

هیات حقیقت یاب سازمان ملل که با نام کمیسیون تحقیق سازمان ملل نیز شناخته می‌شود، هیاتی است که به دستور سازمان ملل و یا نهادهای زیرمجموعه آن همانند شورای حقوق بشر، مامور کشف حقایق با رویکردی جامع، عینی، بی طرفانه و به هنگام در مناطق دارای مشکلات است.

این در حالی است که تجربه دهه های اخیر به خوبی نشان می دهد که کشورهای غربی سعی می کنند از یک سو، حقوق بشر را با معیارهای خود معرفی کنند و از سوی دیگر از سازوکار‌های بین‌المللی همچون هیات های حقیقت یاب و شورای حقوق بشر، در جهت اهداف سیاسی خود و همچنین اعمال فشار بر کشورهای مستقل استفاده کنند.

مهم‌ترین دلیل این مدعا، تشکیل هیات حقیقت ‎یاب برای برخی از کشور‌ها و مصون ماندن مدعیان غربی حقوق بشر و متحدان آن‌ها از این موضوع است؛ در حالی که مستندات و شواهد مستدل فراوان مبنی بر نقض حقوق بشر در کشورهای غربی وجود دارد.

در همین راستا، به دنبال اغتشاشاتی که پاییز سال گذشته در برخی از شهرهای ایران صورت گرفت، کشورهای غربی مجدداً ندای حمایت از حقوق بشر برای مردم ایران سر دادند، در حالی که زندگی میلیونها نفر از همین مردم، در اثر تحریم های غیر قانونی غرب  تحت تاثیر جدی قرار گرفته است.

اغتشاش‌ و ناآرامی‌های پاییز سال گذشته، همچنین فرصتی برای مدعیان غربی حقوق بشر فراهم کرد تا خصومت‌های دیرین سیاسی خود علیه ایران را  از طریق ابزار‌های حقوق بشری پیش ببرند؛ آن‌ها با استناد به گزارش‌ها و اطلاعات ارائه شده از سوی اشخاص، رسانه‌ها و گروه‌های معاند دست به خبرسازی و آمارسازی علیه ایران زده و از این طریق حتی برای لغو عضویت ایران در کمیسیون بین المللی مقام زن اقدام کردند.

به همین دلیل، از زمان اعلام خبر تشکیل هیات موسوم به حقیقت‌یاب ، جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که این هیات را به رسمیت نمی‌شناسد و گزارش‌های احتمالی ارائه شده از سوی آن را فاقد وجاهت قانونی می‌داند؛ موضعی که سخنگوی وزارت امور خارجه  ایران روز شنبه پس از اعلام گزارش نهایی این هیات، بار دیگر مورد تاکید قرار داد.  

«ناصر کنعانی» گفت: "جمهوری اسلامی ایران این گزارش را که با طراحی رژیم صهیونیستی، آمریکا و برخی از کشورهای غربی تدوین شده است، مصداق بارز سوءاستفاده از مفاهیم و ارزش‌های متعالی حقوق بشری برای پیشبرد اغراض کوته بینانه سیاسی دانسته و آن را فاقد هرگونه وجاهت و اثر قانونی می‌داند."

وی افزود، هیأت به اصطلاح حقیقت‌یاب بین‌المللی با ارائه گزارش اخیر نشان داده است که براساس دستورکار بانیان آلمانی، انگلیسی، آمریکایی و صهیونیستی و با گرفتن دستمزد از آنها عمل می‌کند و سازوکارهای حقوق بشری سازمان ملل را بازیچه اهداف شوم و غیرقانونی رژیم‌های فوق قرار داده است.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی 

 112