روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گزارش داد، به رغم آنکه «رجب طیب اردوغان» تصور می کرد در بروکسل قرار است اتحاد ائتلاف ناتو را جشن بگیرد، اما با گلایه های دیپلماتیک رئیس جمهوری فرانسه و صدراعظم آلمان مواجه شد.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان هر دو با اشاره به موضوع بازداشت اتباع کشورهایشان در ترکیه، از اردوغان انتقاد کردند.
این آخرین نمونه از کاهش سطح روابط بین اردوغان و سران کشورهای اروپایی پس از کودتای نافرجام سال 2016 در ترکیه است.
«ماتیاس دپاردون» روزنامه نگار و عکاس فرانسوی که اوایل ماه جاری (مه 2017) در ترکیه بازداشت شد، در اعتراض به اقدام دولت این کشور در اعتصاب غذا به سر می برد. مکرون که از این موضوع، ناخشنود است برخورد انتقاد آمیزی با اردوغان داشته است.
یک مقام ارشد دولت فرانسه که خواست نامش فاش نشود، گفت اردوغان به مکرون قول داده است موضوع بازداشت روزنامه نگار فرانسوی را پیگیری کند.
این روزنامه نگار و عکاس فرانسوی که با مجله نشنال جئوگرافیک همکاری می کرد روز هشتم ماه مه در استان باتمان ترکیه بازداشت شد.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز به مقامات ناتو در بروکسل گفت دیوارکشی سبب موفقیت ما نخواهد شد، وی با اشاره به اینکه «جوامع آزاد» ما را به موفقیت خواهند رساند، افزود احداث دیوار، هیچ گاه موفقیت ما را تضمین نخواهد کرد.
مرکل که در حاشیه نشست ناتو با اردوغان دیدار کرد، از تیرگی روابط آلمان و ترکیه سخن گفت و تاکید کرد برلین همواره هدف اظهارات تحریک آمیز آنکارا بوده و این موضوع تنش ها در روابط دوجانبه را گسترش داده است.
صدراعظم آلمان همچنین آزادی « دنیز یوسیل» خبرنگار آلمانی را که حدود یکصد روز پیش در ترکیه بازداشت شده بود، خواستار شد.
گفته می شود، این خبرنگار همچنان بدون محاکمه در زندانی در ترکیه به سر می برد.
«استفان شیبرت» سخنگوی دولت آلمان گفت صدراعظم این کشور بار دیگر خواستار برخورد عادلانه مقامات آنکارا با شهروندان محبوس آلمان در ترکیه شده است.
وی افزود، مرکل همچنین بر ضرورت دیدار قانونگذاران آلمانی با نظامیان این کشور در پایگاه هوایی «اینچرلیک» ترکیه تاکید کرد.
مرکل همچنین گفت، این موضوع یک ضرورت است و اعضای پارلمان آلمان باید با نظامیان این کشور دیدار کنند.
اردوغان در بروکسل با «دونالد تاسک» رئیس شورای اروپا و «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا نیز دیدار و گفتگو کرد.
روابط آنکارا و بروکسل در پی سرکوب و بازداشت های گسترده پس از کودتای نافرجام ترکیه تیره شده است.
برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان و هلند از اظهارات اردوغان که سران کشورهای مذکور را با نازی ها مقایسه کرده بود، به شدت انتقاد کرده اند و این موضوع برای ترکیه، گران تمام شده است.114/111
بیشتر بخوانید:
ادامه تنش میان ترکیه و اتریش/ مخالفت آنکارا با عضویت وین در ناتو
تاکید دبیر کل ناتو بر ادامه همکاری با ترکیه/ تحلیل
دبیر کل ناتو: ترکیه به حاکمیت قانون احترام گذارد