ایران پرس: در ادامه تهدیدهای متقابل مقام های ایروان و آنکارا و باکو ، نظامیان ارمنستان با یونان و جزیره قبرس، رزمایش مشترک برگزار کردند.

هدف از برگزاری این رزمایش سه جانبه ، افزایش بنیه نظامی و صیانت از مرزها اعلام شد. در همین ارتباط ، ستاد مشترک ارتش یونان روز ۱۳ نوامبر با انتشار بیانیه ای ، اعلام کرد، "نیروهای ویژه ارمنستان ، یونان و قبرس در منطقه یونانی "نیا پراموس آتیکا" از ۶ تا ۱۰ نوامبر در یک رزمایش پنج روزه‌ شرکت کردند". در این رزمایش، نظامیان سه کشور، شلیک مستقیم، عملیات تک تیراندازان، نبرد در مقیاس کوچک و محافظت از نقاط مرزی را تمرین کردند. این رزمایش در واقع، بخشی از برنامه همکاری بین المللی ۲۰۲۳ میلادی سه کشور اعلام شد.

تردیدی نیست که برگزاری رزمایش مشترک سه جانبه ارمنستان با یونان و جزیره قبرس، در عمل واکنشی به تحرکات نظامی اخیر جمهوری آذربایجان و ترکیه در حاشیه مرزهای ارمنستان است. در عین حال، موضوع تهدیدهای باکو و آنکارا علیه ایروان، زمینه های یارگیری های دولت ارمنستان در مقابل ترکیه و جمهوری آذربایجان را در پی داشته است.

علاوه بر این، در شرایطی که جمهوری آذربایجان و ارمنستان در زمینه توافق نهایی صلح قره باغ به نتایج سودمندی دست یافته اند و مقام های باکو بارها اعلام کرده اند، به اراضی ارمنستان چشمداشتی ندارند، برخی تحرکات نظامی دولت الهام علی اف که به تحریک ترکیه انجام می شود، حاکی از آن است که مقام های آنکارا همچنان تلاش می کند اهداف خود را علیه ارمنستان در منطقه قفقاز جنوبی محقق سازند.

پس از پیروزی جمهوری آذربایجان در جنگ دوم قره باغ، دولت الهام علی اف همچنان به خرید تسلیحات نظامی به ویژه از ترکیه و رژیم صهیونیستی ادامه داده است. این امر، به معنای آن است که دولت مردان باکو با وجود برخی اظهارنظرهای مثبت، قصد ندارند از مواضع خود علیه ارمنستان کوتاه بیایند. بی تردید در این زمینه، رهبران آنکارا تلاش مضاعفی به کار گرفته اند تا از ضعف جاری روسیه در قفقاز جنوبی علیه این کشور و در جهت منافع ترکیه بهره برداری کنند. همین خریدهای تسلیحاتی و سیاست مداخله جویانه در قفقاز موجب شده است، دولت ایروان نیز به منظور احیای قدرت از دست رفته خود، به مسابقه تسلیحاتی با جمهوری آذربایجان اقدام کند.

در حقیقت، پس از شکست در جنگ دوم قره باغ در سال ۲۰۲۰ میلادی، دولت ارمنستان تقویت بنیه نظامی را در دستور کار قرار داده که عقد قرارداد تسلیحاتی بین ایروان- پاریس ، خشم مقام های باکو را به دنبال داشته است. دولت ارمنستان به تازگی برای تقویت سامانه پدافندی موشکی خود، از فرانسه سامانه موشکی برد کوتاه "میسترال" خریداری کرده است.

ارمنستان همچنین خریدهای نظامی متعددی از جمله موشک های ضد پهپاد از هند خریداری کرده است. این در حالی است که دولت الهام علی اف نیز اخیرا" اعلام کرده است قصد دارد بیش از یک میلیارد دلار از رژیم نژادپرست اسرائیل سامانه‌های دفاع هوایی "باراک ام ایکس" خریداری کند. این واقعیت را نباید نادیده گرفت که رژیم صهیونیستی منطقه قفقاز جنوبی را به محلی برای آزمایش تسلیحات کشتار جمعی خود تبدیل و دولت الهام علی اف در این زمینه ، بسیار فعال عمل کرده است.

در ادامه این روند، دولت های متخاصم در قفقاز تلاش دارند تا با یارگیری با کشورهای منطقه و جهان بر توان نظامی خود بیفزایند. دولت ارمنستان علاوه بر یونان و قبرس، دست دوستی بی سابقه ای با آمریکا و اتحادیه اروپا داده است. در همین زمینه ،"آیک هاگاپتیان" کارشناس نظامی ارمنی گفته است:

«دولت نیکول پاشینیان، آمریکا و غرب را به ارمنستان آورده است. آن‌ها مشغول جمع‌آوری اطلاعات علیه روسیه و دیگر کشورهای منطقه هستند. رئیس این مأموریت، افسر سابق اطلاعات خارجی آلمان و معاون وی، از افسران اطلاعات خارجی فرانسه هستند».

در یک جمعبندی کلی از تحرکات نظامی اخیر ارمنستان باید گفت: تلاش های اخیر دولت ارمنستان مبنی بر یارگیری از کشورهای حاشیه دریای مدیترانه ممکن است آتش جنگ را در قفقاز جنوبی بار دیگر شعله ور سازد. پس از حمایت های نیم بند غرب از دولت نیکول پاشینیان و واگرایی دولت ارمنستان از روسیه، بعید نیست که جنگ سوم قره باغ بار دیگر مشکلات مردم ارمنستان را تشدید کند. به خصوص که تجربه نشان داده است که حمایت های دروغین دولت های غربی از کشورهایی نظیر گرجستان، اوکراین و ارمنستان، چندان دوام ندارد و از هم اکنون می توان پیش بینی کرد که این گونه حمایت ها، در کوتاه مدت و درازمدت قطعا" به زیان مردم ارمنستان منجر خواهد شد.

نویسنده: محمدعلی طالبی

112