تحلیل:

ایران پرس: آمریکا و کره جنوبی از امروز (دوشنبه) رزمایش هوایی مشترکی را با مشارکت ۱۳۰ فروند جنگنده با هدف شبیه‌سازی عملیات ۲۴ ساعته جنگی آغاز کردند.

پیش از این نیز دو طرف رزمایش پهپادی را برگزار کردند و این نشان می دهد که آمریکا با تلاش برای تقویت روزافزون ظرفیت های نظامی کره جنوبی درصدد است منطقه شبه جزیره کره را وارد دور جدیدی از التهابات تظامی و امنیتی کند.

از اینرو در رزمایش جاری که «دفاع هشیار» نامگذاری شده است و تا روز جمعه ادامه دارد جنگنده های رادار گریز اف- ۳۵ در کنار سایر هواپیماهای نظامی شرکت دارند.

نگاهی به تحولات اخیر شبه جزیره کره نشان می دهد که آمریکا رزمایش های مختلف خود را با کره جنوبی افزایش داده است که چند هدف را دنبال می کند:

اول، توجه دادن افکار عمومی منطقه به سیاست کره شمالی هراسی و اینکه آمریکا عامل نجات است.

دوم، آمریکا درصدد تقویت موقعیت نظامی خود در کره جنوبی و ژاپن برای مقابله با هدف بزرگتر که همانا چین است.

سوم، آمریکا درصدد دامن زدن به مسابقه تسلیحاتی دز منطقه شرق آسیا نیز است.

«سونگ ژونگ پینگ» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "آمریکا از زمان «باراک اوباما» رئیس جمهور وقت این کشور سیاست راهبردی نظامی خود را در شرق آسیا و در جهت مهار چین تعریف می کند و در این چارچوب درصدد است از کره جنوبی و ژاپن به عنوان پایگاه نظامی استفاده کند. در این حال برگزاری رزمایش پی در پی با دو کشور متحد خود در منطقه با هدف ایجاد التهاب امنیتی و دامن زدن به ناامنی برای سوق دادن بخش مهمی از بودجه چین به نظامی گرایی صورت می گیرد."

اگرچه کره شمالی و چین سیاست صبر راهبردی را در برابر سیاست های تشنج آفرینی آمریکا در شبه جزیره کره و شرق آسیا در پیش گرفته اند، اما تقویت قدرت بازدارندگی خود در برابر حمله احتمالی آمریکا را نیز مد نظر دارند.

به خصوص آنکه ارتش کره جنوبی در بیانیه ای هدف از برگزاری رزمایش با آمریکا را افزایش آمادگی رزمی برای پاسخگویی فوری و مجارات سخت هر گونه اقدام تحریک‌آمیز دشمن اعلام کرد.

استفاده از چنین ادبیاتی قطعا می تواند تحریک کننده کره شمالی و سوق دادن آن به سمت تقویت توان دفاعی و بازدارندگی باشد. شرایط امنیتی که به نفع کره شمالی و کره جنوبی نیست و صرفا به سود امریکا است که نگران به خطر افتادن هژمونی جهانی خود میباشد.

«ژوهوا» کارشناس مسایل سیاسی و مدرس دانشگاه پکن در این باره می گوید: "با توجه به اینکه صحنه گردان تحولات امنیتی منطقه شرق آسیا و به خصوص شبه جزیره کره، آمریکا است کره شمالی نیز همواره در بیانیه های خود واشنگتن را خطاب قرار می دهد و آمریکا را عامل بی ثباتی و افزایش التهابات امنیتی و نظامی می داند به همین دلیل بارها در مورد تبعات یک درگیری تمام عیار به آمریکا و کره جنوبی هشدار می دهد."

در هر حال کره شمالی در پاسخ به تنش آفرینی های آمریکا در شبه جزیره کره اخیرا برنامه گسترده ای را برای تقویت همکاری نظامی با روسیه در پیش گرفته که به شدت حساسیت آمریکا را برانگیخته است.

نکته قابل توجه اینکه کره جنوبی و ژاپن از حق خود ساخته برای توسعه همکاری نظامی با آمریکا و دامن زدن به فضای ناامنی برخوردارند، اما از دیدگاه آنها کره شمالی نباید رابطه نظامی راهبردی با روسیه داشته باشند و مدام درباره آن ابراز نگرانی می کنند، زیرا آنرا تلاش پیونگ یانگ برای تقویت قابلیت‌های نظامی خود در ازای حمایت تسلیحاتی از روسیه قلمداد کرده‌اند.

اظهارات «چوئه سون هویی» وزیر خارجه کره شمالی مبنی براینکه اگر امنیت منطقه در مخاطره قرار گیرد، مناسبات پیونگ یانگ و مسکو به عنوان یک عنصر راهبردی قوی عمل خواهد کرد، بیانگر اتخاذ تمهیدات لازم از سوی کره شمالی برای هرگونه عملیات واکنش سریع در برابر تنش آفرینی های آمریکا و کره جنوبی است که بدون تردید این کشور بیشترین آسیب را خواهد دید.

نویسنده: مجید وقاری

117