ایران پرس: «محمدعلی الحوثی» رئیس شورای عالی سیاسی یمن در واکنش به اظهارات فرستاده ویژه آمریکا در یمن درباره مشروعیت جنبش انصارالله، گفت: "مشروعیت یمن نشات گرفته از قدرت و مقاومت آن است."

«تیم لیندرکینگ» فرستاده ویژه آمریکا به یمن شب گذشته اعلام کرد که واشنگتن جنبش حوثی‌ها را به عنوان یک طرف قانونی در یمن به رسمیت می شناسد.

موضوع مشروعیت انصارالله مربوط به تحولات امروزی یمن نیست. انصارالله جنبشی یمنی است که مشروعیت خود را از مردم یمن می‌گیرد. انصارالله از سال 2004 تا 2010 شش دور با دولت «علی عبدالله صالح» دیکتاتور سابق یمن وارد جنگ شد و زمانی این جنگ پایان یافت که یمن شاهد آغاز قیام مردمی علیه حکومت عبدالله صالح بود.

شش دور جنگ در شش سال نشان داد انصارالله از پشتوانه مردمی برخوردار است که توان مقاومت در مقابل ارتش یک دولت را دارد. 

انصارالله سال 2011 نیز در قیام علیه عبدالله صالح در کنار مردم قرار گرفت، اما بازیگر اصلی و هدایت‌کننده این قیام نبود. با این حال، پس از اثبات طراحی‌های آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی برای مدیریت قیام مردمی یمن و به شکست کشاندن آن، انصارالله تابستان 2014 رهبری قیام جدید مردمی یمن علیه «عبدربه منصورهادی» را بر عهده گرفت و توافق سپتامبر 2014 را امضا کرد.

امضای این توافق با انصارالله از سوی دولت منصورهادی به معنای پذیرش مشروعیت این جنش در یمن بود. 

عربستان سعودی و آمریکا، مخالف اصلی مشروعیت انصارالله در یمن

با این حال، مخالف اصلی مشروعیت انصارالله در یمن، بازیگران خارجی به خصوص عربستان سعودی و آمریکا بودند. عربستان 26 مارس 2015 با ادعای بازگرداندن مشروعیت به قدرت یعنی بازگرداندن منصور هادی به یمن حمله کرد چرا که انصارالله را بازیگری نامشروع می‌دانست. آمریکا نیز از این اقدام عربستان سعودی حمایت کرد.

ادعای عربستان سعودی این بود که طی کمتر از چند هفته می‌تواند انصارالله را شکست دهد و منصورهادی را به صنعا بازگرداند، اما 75 ماه از این جنگ گذشت و نه تنها منصورهادی به صنعا بازنگشته بلکه انصارالله و متحدانش دولت نجات ملی را در یمن تشکیل دادند که امروز سازمان‌یافته‌ترین بازیگر سیاسی این کشور محسوب می‌شود.

دولت نجات ملی یمن یکی از طرف‌هایی است که بازیگران خارجی به مذاکره با آن برای پایان دادن جنگ علیه یمن روی آورده‌اند و حتی عربستان سعودی هم برای گفتگو با انصارالله اعلام آمادگی کرد که به معنای پذیرش مشروعیت انصارالله است.

بنابراین، اظهارات «تیم لیندرکینگ» فرستاده ویژه آمریکا به یمن درباره به رسمیت شناختن انصارالله به منزله دادن مشروعیت به این جنبش مردمی یمن نیست بلکه به معنای پذیرش مشروعیتی است که پیش از این از جانب بخش زیادی از مردم یمن و در سال‌های اخیر نیز از سوی بازیگران خارجی دریافت کرده است.

در همین راستا، «محمدعلی الحوثی» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفت: "مشروعیت یمن نشات گرفته از قدرت و مقاومت آن است."

اگرچه اظهارنظر نماینده آمریکا برای انصارالله یک امتیاز محسوب می‌شود، اما آنچه واشنگتن باید در قبال یمن انجام دهد، تلاش برای توقف جنگ و محاصره علیه این کشور است.

در همین راستا، رئیس شورای عالی سیاسی یمن با بیان اینکه، جامعه جهانی می‌بایست با یمن به شیوه‌ای عادلانه و به دور ازاجبار برخورد کند، توقف تجاوز و محاصره و همچنین مداخله در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی یمن را خواستار شد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

در آستانه ورود جنگ به سال هفتم؛ عقب‌نشینی عربستان در مقابل انصارالله