ایران پرس- آمریکا در سه دهه اخیر یعنی از جنگ اول خلیج فارس در سال 1991 و محاصره عراق و سپس تهاجم به عراق و اشغال آن در سال 2003 همواره تلاش کرده تا ضمن حفظ نیروها و پایگاه هایش، در امور داخلی عراق نیز مداخله نماید.

این رویکرد واشنگتن با واکنش منفی عراقی ها مواجه شده و مردم و احزاب و گروه های عراقی بارها بر لزوم خروج نیروهای آمریکایی تاکید کرده اند.

این خواست مردم عراق پس از حملات هوایی آمریکا علیه چند پایگاه حشد الشعبی در استان الانبار در غرب عراق شدت یافته و موجب برگزاری تظاهرات مردمی مقابل سفارت آمریکا در بغداد شد که این مساله واکنش شتاب آمیز مقامات ارشد آمریکایی را به دنبال داشت.

هزاران عراقی، روز سه شنبه 31 دسامبر پیکرهای شهدای الحشد الشعبی که در حمله تجاوزکارانه ارتش آمریکا به مواضع حشد الشعبی در استان الانبار به شهادت رسیده بودند را تشییع و مقابل سفارت آمریکا در بغداد تجمع و اعتراض کردند. معترضان ضمن به آتش کشیدن یکی از ورودی های ساختمان این سفارتخانه از دیوارهای این سفارت بالا رفته و با به اهتزاز درآوردن پرچم‌های الحشد الشعبی، شعار مرگ بر آمریکا سر دادند. مردم معترض ضمن اعلام برگزاری تحصن مقابل سفارت آمریکا خواهان بسته شدن آن و اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور شدند. 

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه در واکنش به تظاهرات گسترده مردم عراق مقابل سفارت آمریکا در بغداد در حساب توئیتری خود نوشت: انتظار داریم عراق از نیروی نظامی خود برای محافظت از سفارتمان در بغداد استفاده کند و همینطورهم به آنها گفته شده است. ترامپ در ادامه توئیت خود جمهوری اسلامی ایران را متهم به برپایی این تظاهرات کرد.

در واقع ترامپ به جای اینکه به دلایل مخالفت مردم عراق با حضور آمریکا در این کشور بپردازد، تلاش کرده تا با فرار به جلو، ایران را عامل و محرک اعتراضات گسترده ضد آمریکایی مردم عراق قلمداد کند. این در حالی است که عراقی ها در سه دهه گذشته شاهد آن بوده اند که آمریکایی ها به بهانه های مختلف این کشور و مردم آن را هدف حملات متعدد موشکی و هوایی قرار داده و سرانجام در سال 2003 با حمله به عراق، آن را برای چند سال به اشغال درآوردند.

طی این مدت حاکمان آمریکایی عراق مانند "پل برمر" که از مه ۲۰۰۳ تا  ژوئن ۲۰۰۴ به عنوان حاکم موقت عراق حکومت کرد علاوه بر سوء مدیریت و اقدامات اشتباه، بسیار به سوء استفاده و اختلاس ثروت عراق پرداختند. در دوره حکمرانی"برمر" مبالغ بسیار هنگفتی گم شد و تصمیمات اشتباه زیادی مانند انحلال ارتش  عراق گرفته شد.

آمریکایی ها از سال 1991 تا دسامبر 2011 که رسما در دوره اوباما بخش عمده نیروهای نظامی شان را از عراق خارج کردند، عامل مرگ صدها هزار عراقی چه به دلیل اعمال تحریم ها و چه به سبب حملات هوایی و زمینی در نقاط مختلف این کشور و نیز بی خانمانی میلیون ها عراقی بوده و هنوز هم به بهانه های مختلف به کشتار مردم این کشور ادامه می دهند.

کما اینکه پس از حمله راکتی به پایگاهی در کرکوک که منجر به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی شد، دولت ترامپ به این بهانه، پایگاه های حشد الشعبی که بخشی از نیروهای مسلح عراق و عنصری مهم در جنگ ضد داعش بوده را هدف حمله قرار داد. این کار نقض حاکمیت عراق و اقدامی جنایتکارانه است.  آمریکایی ها به جای معذرت خواهی به تهدید دولت و مردم عراق پرداخته اند.

کما اینکه همزمان با ادامه اعتراضات مردم عراق مقابل سفارت آمریکا در بغداد، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در تماس تلفنی با برهم صالح رئیس‌ جمهوری و عادل عبدالمهدی نخست ‌وزیر عراق تلویحا معترضان عراقی را تهدید کرده و گفت که آمریکا از اتباع خود دفاع می‌کند. وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" نیز سه شنبه شب اعلام کرد، واشنگتن در واکنش به حوادث عراق قصد دارد 750 نظامی آمریکایی را در منطقه غرب آسیا مستقر کند.

این اقدام آمریکا با واکنش های منفی روبرو شده است."آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد اخیرا از آمریکایی ها خواست از ایجاد تنش و  درگیری در منطقه اجتناب کنند. با این حال شواهد نشان می دهد که واشنگتن به زعم خود قصد دارد این گونه وانمود کند که اعتراضات گسترده در عراق تاثیری بر سیاست آمریکا در قبال عراق و غرب آسیا نداشته و واشنگتن هم چنان مصمم به ادامه حضور در این کشور و منطقه است.139/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر 

بیشتر بخوانید:

خشم ترامپ از تجمع گسترده عراقی ها مقابل سفارت آمریکا در بغداد

سفارت آمریکا در محاصره آتش خشم مردم عراق

تصاویر: تظاهرات مردم عراق مقابل سفارت آمریکا در بغداد