ایران پرس - ترکیه از شورای امنیت سازمان ملل به دلیل تمدید 6 ماهه حضور نیروهای حافظ صلح در بخش ترک نشین قبرس (قبرس شمالی) انتقاد کرد.

وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: شورای امنیت سازمان ملل باید رضایت طرف ترک را برای تمدید 6 ماهه حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، مورد توجه قرار می داد.

شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه گذشته قطعنامه شماره 2483 را به منظور تمدید شش ماهه ماموریت نیروی صلحبانی در جزیره قبرس، با اکثریت آرا تصویب کرده است. درحال حاضر، 1024 تن ازنیروهای صلحبان سازمان ملل درچارچوب ماموریت حافظان صلح درجزیره قبرس مستقر هستند.

نیروهای صلحبان سازمان ملل ازسال ۱۹۶۴ میلادی ماموریت خود را درجزیره قبرس آغاز کرده اند و این ماموریت که بیش از پنج دهه از آغاز آن سپری شده است، یکی از طولانی‌مدت ترین ماموریت نیروهای صلحبان سازمان ملل محسوب می شود. 

طی چندسال اخیر، تنش های طرفین مناقشه قبرس بویژه ترکیه ، یونان و بخش جنوبی قبرس بر سر بهره برداری ازمنابع انرژی های فسیلی دراین جزیره به میزان بی سابقه ای تشدید شده است.

دراین ارتباط، "هوبرت فاسمن" (Hubert Fassman) کارشناس مسائل سیاسی و تاریخی درمصاحبه با گاردین گفته است: "تنش میان طرفین مناقشه درحال افزایش بوده واین یک واقعیت است. مذاکرات صلح جزیره قبرس نیز قربانی کشف ذخایر نفت و گاز در آب‌های این جزیره شده و این موضوع به بخشی جدا نشدنی از مذاکرات صلح قبرس تبدل شده است.

کشف این ذخایر زیرزمینی برخلاف نظر کارشناسان و ناظران نه تنها موجب تسریع روند مذاکرات صلح میان بخش یونانی‌نشین و ترک‌نشین قبرس نشده، بلکه موجب افزایش تنش و بالا رفتن احتمال درگیری درمنطقه مدیترانه شده است".

درصورتی که، اختلاف‌های مرز دریایی قبرس و ترکیه با سیاست‌گذاری مناسب حل و فصل نشود، بدون شک، اقدامات تحریک‌آمیز طرفین مناقشه، امنیت منطقه مدیترانه شرقی را با دخالت عوامل خارجی بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.

ناگفته نماند که، پس ازجنگ جهانی دوم انگلیس اقتدارش را از دست داد و مجبور شد که نیروهایش را از جزیره قبرس خارج کند. درسال ۱۹۶۰ میلادی جزیره قبرس استقلال خود را اعلام کرد و انگلیس، ترکیه و یونان استقلال این کشور را تایید کردند.

ازسال ۱۹۶۳ میلادی میان ساکنان جزیره قبرس اختلاف افتاد و بیش از ۲۵ درصد از ترک های مقیم این جزیره مجبور به ترک قبرس و پناهندگی به ترکیه شدند. در این درگیری های خونین، ترک های مقیم جزیره قبرس، بیشتر متضرر شدند. 

در پی درگیری های ترک ها و یونانی ها، سازمان ملل نیروهای صلحبان خود را با هدف برقراری امنیت، به جزیره قبرس اعزام و مستقر کرد. تا پایان دهه ۶۰ میلادی نزدیک به ۶۰ هزار ترک مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند و به سایر کشورها پناه بردند.

جزیره قبرس درسال ۱۹۷۴ میلادی با مداخله نظامی ترکیه، به دوبخش تقسیم شد. این مداخله پس از آن صورت گرفت که کودتایی با هدف متحد کردن جزیره قبرس با یونان انجام شد. بخش ترک نشین تنها توسط ترکیه به رسمیت شناخته شده است، درحالی که، بخش یونانی نشین قبرس درسال 1983 میلادی به عضویت سازمان ملل و اتحادیه اروپا درآمده است.

درمجموع، باید گفت: با تداوم تنش های جاری درجزیره قبرس و حاشیه آن و بی توجهی به این تنش ها، ممکن است جنگی تمام عیار در دریای مدیترانه و حاشیه آن به وقوع بپیوندد که حل آن در آینده امکان پذیر نباشد.  139/118

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

تاکید ترکیه بر ادامه فعالیت های حفاری گازی در سواحل قبرس

انتقاد ترکیه از روند صلح قبرس تحت نظارت سازمان ملل / تحلیل

ترکیه مناطق جدیدی از سواحل یونان و قبرس را منطقه ممنوعه اعلام کرد