ایران پرس- "حامی آکسوی" سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه، امضای توافق نامه استخراج گاز طبیعی از سوی بخش جنوبی جزیره قبرس با شرکت‌های بین المللی را غیرسازنده خواند.

حامی آکسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای، این توافق و توافق های مشابه را یک نمونه روشن ازغصب حقوق بخش شمالی قبرس توسط بخش جنوبی و یونانی نشین این جزیره تلقی کرد و آن را غیرسازنده خواند. 

دراین بیانیه آمده است: از آنجا که در این توافق هیچ اشاره ای به حقوق بخش ترک نشین قبرس نشده و هیچ سهمی درباره درآمدها برای آن ها در نظر گرفته نشده است، از سوی آنکارا قابل پذیرش نخواهد بود.  

جزیره قبرس بیش ازچهار دهه است که به دوبخش "ترک نشین" در شمال و "یونانی نشین" در جنوب تقسیم شده است. در واقع، نظامیان ترکیه درسال 1974 میلادی با حمله به جزیره قبرس، توانستند این جزیره را به دوبخش شمالی و جنوبی تقسیم کنند.

بخش ترک نشین در دهه 1980 میلادی اعلام استقلال کرد و نام "جمهوری ترک قبرس شمالی" را برای خود برگزید. بخش ترک نشین تنها توسط ترکیه به رسمیت شناخته شد، درحالی که بخش یونانی نشین قبرس درسال 1983 میلادی به عضویت سازمان ملل و اتحادیه اروپا درآمد.

دولت ترکیه ضمن پیاده کردن هزاران نیروی نظامی در بخش شمالی جزیره قبرس، همه ساله صدها میلیون دلار به منظور حفظ امنیت و جلب رضایت ساکنان این بخش هزینه می کند. به همین دلیل، رهبران آنکارا، خود را حامی ترک های قبرس قلمداد و در این زمینه احساس مسوولیت می کنند.

با وجود آن که تنش میان ترکیه با کشورهای ذینفع در منابع دریای مدیترانه و دریای اژه طی نزدیک به یک دهه گذشته وجود داشته است، به نظر می رسد از ماه می سال جاری میلادی با دعوت از شرکت های چندملیتی نفتی برای امضای قراردادهای اکتشاف، استخراج و تولید و صادرات گاز طبیعی، اختلاف های ترکیه با طرف های منطقه ای و بین المللی بار دیگر تشدید شده است.

در این ارتباط، "اوکان شافاکلی" (Okon Shaafaki) استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی درگفتگو با یورونیوز، اعلام کرد:

"اگر جزیره قبرس به سمت صلح حرکت نکند، ورود به نظام جهانی و نقش آفرینی درآن برای هر دوقسمت دشوار است. در نتیجه آینده ای برای جزیره قبرس قابل تصور نیست. این در حالی است که هر دوبخش جزیره قبرس تاکید کرده اند که شرایط جاری دائمی و همیشگی نخواهد بود."

پیش ازاین اختلاف های ترکیه با یونان و بخش جنوبی جزیره قبرس بر روابط طرفین تاثیر منفی بر جای گذاشته بود، اما با امضای قراردادهای چندجانبه طی یک ماه گذشته، باید گفت: اختلاف های ترکیه علاوه بر یونان و جزیره قبرس، به بخش وسیعی از غرب آسیا، شاخ آفریقا و اتحادیه اروپا تسری یافته است.

به طوری که علاوه بر جزیره قبرس، یونان، مصر و اتحادیه اروپا، روسیه نیز از رهبران آنکارا خواسته است به قوانین بین المللی احترام بگذارد.

وزارت امور خارجه روسیه طی بیانیه‌ای، ضمن "ابراز نگرانی" اعلام کرد: "هرنوع فعالیت اقتصادی باید با معیارهای حقوق بین‌الملل مطابقت داشته باشد. روسیه، دولت ترکیه را ازاجرای اقدام‌های تنش‌زا با قبرس برحذر داشته است."

درحقیقت، تنش جاری میان ترکیه با یونان، جزیره قبرس، مصر، رژیم اشغالگر قدس و اتحادیه اروپا درحال گسترش است و منطقه وسیعی ازسه قاره آسیا ، اروپا و آفریقا را درگیر کرده است.

نویسنده: محمدعلی طالبی

116/118

بیشتر بخوانید:

انتقاد ترکیه از تصمیم شورای امنیت درباره تمدید ماموریت نیروهای پاسدار صلح در قبرس/تحلیل

انتقاد ترکیه از روند صلح قبرس تحت نظارت سازمان ملل / تحلیل

تاکید اردوغان بر ادامه پشتیبانی ترکیه از بخش ترک‌نشین قبرس/ تحلیل