مشاور امنیت ملی دولت افغانستان که به واشنگتن سفرکرده، درجمع گروهی از خبرنگاران درسفارت افغانستان گفته است، «خلیلزاد» تلاش میکند تا «از دولت افغانستان مشروعیتزدایی کند»، چراکه «برای خود در افغانستان آرزوهایی دارد» و امیدوار است یک «دولت موقت در افغانستان روی کار بیاید و او بتواند نیابت آن را بر عهده بگیرد.
به گفته «محب»، دولت افغانستان بارها از خلیلزاد خواسته محتوای مذاکراتش با طالبان را با کابل به اشتراک بگذارد، اما او از این کار خودداری کرده و تنها «بخشها و تکههایی» از اطلاعات را در اختیار دولت قرار داده است.
با وجود آنکه «حمدالله محب» تنها چند ماهی است، در سمت مشاور امنیت ملی افغانستان فعالیت می کند اما اظهارات وی در نقد سیاست های مرموزانه آمریکا بی سابقه ترین موضعی تندی است که یک مقام رسمی کابل در قبال واشنگتن در سال های اخیر داشته است.
اظهارات «محب» درباره برنامه گفتگوهای دوجانبه آمریکا و طالبان ضمن آنکه دارای ابعاد روشنگرانه درباره هدف و پیامد این مذاکرات است به سکوت دولت کابل در قبال رویکرد خلیل زاد هم پایان داده است.
به رغم برگزاری چند دور گفتگو بین آمریکا وطالبان درقطر آن گونه که مشاور امنیت ملی رییس جمهوری افغانستان پرده ازآن برداشته است اما خلیل زاد هیچ گونه اطلاعات و جزییاتی از این مذاکرات را در اختیار دولت کابل قرار نداده است.
ازنظردولت افغانستان رویکرد آمریکا و نماینده ویژه این کشور درقبال مسئله صلح و گفتگو با طالبان در راستای سیاستی است که تضعیف دولت کابل را دنبال می کند.
به خصوص آنکه تشکیل دولت موقت در افغانستان ایده خطرناکی بوده که در گفتگوهای دوجانبه آمریکا و طالبان مطرح شده است، با اصرار کاخ سفید در به نتیجه رسیدن گفتگوهای صلح تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان همبستگی معنا داری دارد.
دولت آمریکا بارها اعلام کرده گفتگوهای صلح باید تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به نتیجه برسد و از طرف دیگر خلیل زاد هم بنا به گفته مشاور امنیت ملی این کشور قصد دارد این ماموریت از سوی دولت آمریکا به آرزوهای شخصی خود پیوند بزند.
تشکیل دولت موقت درافغانستان بر اساس مطالبه طالبان پس از توافق احتمالی صلح بین این گروه و آمریکا، و ورود خلیل زاد به صحنه رقابت های انتخابات آتی ریاست جمهوری آن کشور مدل مورد انتطار خلیل زاد است که مشاورامنیت ملی افغانستان از آن پرده برداشته، همزمان اهداف کاخ سفید و نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان را محقق کند.
طبق انچه حمدالله محب درباره برنامه خلیل زاد برای تحقق آرزوهای شخصی در افغانستان مطرح کرده وی قصد دارد با پیروزی در گفتگوهای صلح با طالبان خود را به عنوان ناجی صلح و ثبات در این کشور معرفی کند تا در سبد رای مردم در انتخابات ریاست جمهوری قرار بگیرد.
«خلیل زاد» افغان تبار تابعیت آمریکا را دارد موفقیت در گفتگوهای صلح با طالبان را زمینه مناسبی برای ورود به جرگه قدرت درافغانستان می داند که البته چنین سناریویی ازحمایت کاخ سفید برخوردار است.
سخنان روشنگرانه حمدالله محب درباره طرح وهدف آمریکا از گفتگوی صلح با طالبان هشداری است که در صورت بی توجهی به آن منافع ملی افغانستان را قربانی اهداف جاه طلبانه کاخ سفید خواهد کرد. 139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
آمریکا، ناکام بزرگ در افغانستان/ تحلیل
هشدار طالبان به آمریکا؛ از ادعا تا تظاهر