ایران پرس- روابط اتحادیه اروپا و ترکیه در چند سال اخیر دستخوش تنش های متعددی شده و با تهاجم جدید ترکیه به شمال سوریه به بهانه مقابله با شبه نظامیان کرد، واکنش منفی اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی در قبال آنکارا دو چندان شده است.

در این راستا دولت فرانسه شامگاه شنبه 12 اکتبر اعلام کرد، در واکنش به حمله ترکیه به مناطق کردنشین سوریه، به سه کشور اروپایی فنلاند، نروژ و آلمان می‌پیوندد و صادرات سلاح و تجهیزات نظامی خود را به ترکیه تعلیق می‌کند.

وزارتخانه‌های خارجه و دفاع فرانسه در بیانیه مشترکی اعلام کردند: «دولت فرانسه تصمیم گرفته کلیه برنامه‌هایش برای صادرات سلاح که می‌توان در این عملیات به کار گرفت را به حالت تعلیق در آورد.»

دراین بیانیه تصریح شده است که این تصمیم «فورا» به مرحله اجرا گذاشته می‌شود.

پیشتر و در روز شنبه آلمان اعلام کرد در اعتراض به عملیات نظامی ترکیه در شمال و شمال شرق سوریه، صادرات سلاح به این کشور عضو ناتو را تعلیق می‌کند.

"هایکو ماس" وزیر امور خارجه آلمان خبر داد که برلین در واکنش به حمله نظامی ترکیه به «یگان‌های مدافع خلق» در شمال شرق سوریه، صادرات سلاح به این کشور را متوقف کرده است. 

 ماس می گوید: «دولت آلمان با توجه به تهاجم نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه، هیچ مجوز جدیدی برای هر گونه سلاحی که می‌تواند مورد استفاده ترکیه در سوریه قرار بگیرد، صادر نخواهد کرد».

صادرات تسلیحات آلمان به ترکیه در سال 2018، حدود 243 میلیون یورو (268 میلیون دلار) بود که تقریبا یک سوم صادرات تسلیحات این کشور را شامل می‌شود.

پیشتر نروژ، فنلاند وهلند نیز تصمیم مشابهی را اتخاذ کرده بودند.

بدین ترتیب به نظر می رسد اروپایی ها در حال عملی کردن تهدیدات قبلی خود علیه ترکیه به دلیل ادامه تهاجم به شمال سوریه هستند.

این تحریم تسلیحاتی به ویژه شامل آن دسته از سلاح ها می شود که آنکارا در عملیات نظامی علیه کردها در شمال سوریه از آنها استفاده می کند.

اتحادیه اروپا بر خلاف آمریکا که عملا با خروج نیروهایش از منطقه مورد حمله ارتش ترکیه و متحد آن یعنی ارتش آزاد سوریه، به آنکارا برای این تهاجم چراغ سبز داد، مخالفت شدید خود را با تهاجم اخیر ترکیه اعلام کرده و حتی در نشست غیر علنی شورای امنیت، ابتکار عمل برای صدور قطعنامه ای در این زمینه را به دست گرفت که البته با توجه به مخالفت آمریکا و روسیه با محکوم کردن این حمله، ابتکار اروپایی ها با ناکامی مواجه شد.

البته فرانسه، آلمان، بریتانیا، بلژیک، فرانسه و لهستان پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای مشترک از ترکیه خواستند که حمله به کردهای شمال شرق سوریه را متوقف کند. این پنج کشور در بیانیه خود گفتند: ما درباره عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه عمیقا نگران هستیم.

از ترکیه می‌خواهیم که اقدام نظامی یکجانبه را متوقف کند.

به نظر می رسد نگرانی اروپایی ها بیشتر به پیامدهای انسانی این حمله یعنی ایجاد موج جدیدی از آوارگان سوری مربوط می شود که از مناطق مورد تهاجم ترکیه می گریزند و حرکت آنها به سوی اروپا است.

"اردوغان" روز پنج شنبه در واکنش به انتقاد گسترده مقام‌های اروپایی از عملیات این کشور در سوریه، تهدید کرد که اگر این روند ادامه داشته باشد، آنکارا مرزهای خود را باز کرده و اجازه می‌دهد 6 / 3 میلیون آواره سوری که در ترکیه به سر می‌برند، به سمت اروپا سرازیر شوند.

به نظر می رسد هدف اردوغان از این تهدید، کاهش انتقادات و اقدامات اتحادیه اروپا در راستای مجازات ترکیه به دلیل تهاجم اخیر به شمال سوریه است.

اردوغان بارها اروپا را به عدم پایبندی به این توافق متهم کرده است.

اکنون اردوغان از این مساله به منزله ابزار فشاری علیه اروپایی ها استفاده می کند.

با این حال نگاهی به موضع گیری ها واقدامات اروپا نشان می دهد که رویکرد آنها تشدید اقدامات برای مجازات آنکارا است و به احتمال زیاد در نشست آتی سران اتحادیه اروپا تدابیر تحریمی جدیدی علیه ترکیه وضع خواهد شد.

به نظر می رسد اروپا که تاکنون از ترکیه به دلیل سیاست های داخلی آن انتقاد می کرد اکنون وارد مرحله جدیدی از تقابل با این کشورشده است.138/118

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

بیشتر بخوانید:

اعتراض اروپایی‌ها به عملیات نظامی ترکیه در سوریه