جمال خاشقجی روزنامهنگار مخالف محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، 2 اکتبر 2018 پس از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، در داخل این کنسولگری به طرز فجیعی به قتل رسید و جسدش قطعه قطعه شد.
رژیم سعودی 19 اکتبر، بعد از 18 روز سکوت و تکذیب سرانجام تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد که خاشقجی در داخل کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.
رژیم سعودی برای برون رفت از بحران به برگزاری محاکمه عاملان این جنایت اقدام کرد. این اقدام نمایشی سعودیها اما با واکنش منفی سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری مواجه شده است.
"اگنس کالامارد" گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور قتلهای فرا قانونی، احکام تازه صادر شده دستگاه قضایی عربستان را در پرونده قتل خاشقجی، "نمایش مضحک" خواند.
کالامارد روز دوشنبه در صفحه توییتر خود نوشت احکام دادگاه رسیدگی به این پرونده در عربستان «نمایش مضحک» بود. قاتلان خاشقجی به اعدام محکوم شدند اما آمرانشان به حال خود رها شدهاند و در جریان رسیدگی به این پرونده نیز کسی با آنها کار نداشت.
گزارشگر سازمان ملل متحد، این وضع را مغایر با اصل عدالت قضایی دانست.
سازمان ملل متحد ضمن مخالفت با احکام صادره در دادگاه عربستان، بر لزوم تحقیقات مستقل درباره قتل روزنامه نگار منتقد این کشور تاکید کرد.
در واقع فشار افکار عمومی جهان و نهادهای بین المللی حقوق بشری، رژیم سعودی را وادار کرد تا پس از نزدیک 15 ماه درخصوص شماری از متهمان قتل خاشقجی حکم قضایی صادر کند.
دستگاه قضایی عربستان روز دوشنبه پنج متهم پرونده قتل خاشقجی را به اعدام و سه متهم دیگر را نیز به زندان محکوم کرد.
"کریستوف دیلوار" دبیرکل سازمان گزارشگران بدون مرز در توئیتی نوشت: احکام دادگاه رسیدگی به پرونده قتل خاشقجی که پشت درهای بسته در عربستان برگزار شد، عدالت و استانداردهای آن را لگدمال کرد و این سازمان همجنان منتظر حساب خواهی از افراد مسئول در این قتل فجیع است.
عفو بین الملل نیز دوشنبه شب در واکنش به احکام صادر شده دستگاه قضایی عربستان در خصوص پرونده قتل خاشقجی اعلام کرد: این حکم دست داشتن مقام های سعودی را در این جنایت هولناک نادیده گرفته است.
رژیم سعودی از سرکوبگرترین رژیمها در جهان محسوب میشود و به شدت با هرگونه اعتراض و انتقاد برخورد میکند. حاکمان سعودی و منتقدان و مخالفان خود را مورد آزار و اذیت و زندانی کردن قرار میدهند و در مواردی نیز آنها را اعدام می کنند.
دولتهای بزرگ غربی نیز اعم از کشورهای اروپایی مانند آلمان، فرانسه و بریتانیا تا آمریکا و کانادا هر چند ظاهرا رژیم سعودی را به دلیل نقض حقوق بشر محکوم میکنند، اما در عین حال روابط گسترده نظامی و تسلیحاتی خود را با ریاض حفظ کرده و به رغم ادعاهای خود درباره توجه ویژه به حقوق بشر، درباره وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و اقدامات غیرقانونی وضد انسانی رژیم سعودی مانند قتل خاشقجی و نیز جنایات عظیم ائتلاف سعودی در جنگ یمن، چشمان خود را بسته اند.
البته برخی مانند دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از همان ابتدای روی کار آمدنش آشکارا اعلام کرد که به کاری به مسائل داخلی به ویژه وضعیت حقوق بشر در کشورهای متحد آمریکا ندارد. این همان رویکرد دوگانه واشنگتن در قبال حقوق بشر است که آن را درباره کشورهای دشمن یا رقیب آمریکا با حساسیت فوق العاده دنبال می کند اما درباره کشورهای دوست و متحد واشنگتن مانند عربستان سعودی کاملا آن را نادیده می گیرد.
به گفته "توماس یاگر" تحلیلگر سیاسی آلمانی، با توجه به منافع زیادی که عربستان سعودی برای غربیها به ویژه آمریکا دارد، پرونده حقوق بشری ناپدید شدن و قتل خاشقجی نمیتواند لطمهای به این مناسبات دوستانه و پرسود وارد کند.
از همین رو رژیم سعودی همانند گذشته اقدامات ضد انسانی خود یعنی نقض آشکار حقوق بشر در داخل و سرکوب مخالفان در خارج و نیز جنگ ظالمانه علیه یمن را ادامه می دهد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
گزارشگر سازمان ملل: احکام پرونده قتل خاشقچی، مضحک است
انتقاد ترکیه از حکم دادگاه سعودی در مورد قتل "خاشقجی"