محمد مهدی غفاری: دولت میانمار راهپیمایی همبستگی مردم مالزی بامسلمانان میانماری را یک مساله سیاسی دانست و اعلام کرد، مالزی در پی کسب حمایت های مردمی از این مساله برای خود است.

در هفته های گذشته، جامعه حقوقدانان مالزی در کنار برخی نمایندگان پارلمان این کشور طی تظاهراتی، از ارتش و دولت میانمار خواستند به کشتارو آوارگی مسلمانان میانماری در ایالت راخین واقع در غرب کشور خاتمه دهند.

میانمار از مالزی خواست تا از این گونه اقدامات که مداخله در امور داخلی دیگران بحساب می آید پایان دهد، اما وزارت امور خارجه مالزی بی آنکه توجهی به این واکنش دولت میانمار بکند، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که در یکشنبه چهارم سپتامبر راهپیمایی همبستگی با مسلمانان میانماری انجام می شود.

نخست وزیر مالزی نیز خاطر نشان ساخت، کشورش از روند سرکوب، ارعاب و آوارگی مسلمانان نگران است و چنانچه تمهیداتی برای توقف این روند اندیشیده نشود، جامعه مسلمانان میانماری دچار بحران بزرگی خواهد شد.

وزارت خارجه مالزی در بخشی از بیانیه خود یاد آورشد که بیش از پنجاه هزار مسلمان میانماری در مالزی و صد ها هزار نفر دیگر در دیگر کشور های همسایه حضور دارند که این حضور (آوارگی) نشان می دهد که مساله مسلمانان میانماری آنطور که آنگ سان سوچی وزیر خارجه میانمار عنوان می کند که یک مساله داخلی است، به هیچ عنوان داخلی نیست.

آنگ سان سوچی، در همین حال جامعه بین المللی را به ایجاد تفرقه و تشتت بین مسلمانان و بودایی ها متهم کرده است. این در حالی است که او مدرک و سندی که تایید کننده این مدعایش باشد در دست ندارد.

در واقع سوچی دست به فرافکنی زده و در پی دادن آدرس غلط به افکار عمومی است تا  بتواند از این رهگذر، از میزان فشارهای منطقه ای و بین المللی علیه خود بکاهد.

آگاهان سیاسی و آندسته از حقوقدانان که از نزدیک با روند سر کوب و آوارگی مسلمانان میانماری آشنا هستند می گویند، شخص سوچی تنها کسی است که از هر فرد و حزب دیگری می داند که گره کار و پیچیدگی های نژادی، مذهبی و قومی در کجا است.

در حالیکه سوچی در یک تعامل آشکار و مودت آمیز با ارتش این کشور که از جریان اصلاحات دورنگهداشته شد، بر روند خشونتها علیه مسلمانان مهر تایید زده است. این همه آوارگی وبی خانمانی و کشتار در واقع معلول همین تعامل سوچی با ارتش است.

برغم همه تحولات، همراه با موضع گیری کشورها و شخص سوچی، کوفی عنان هفتمین دبیر کل سابق سازمان ملل اکنون در مقام یک کمیسیونر حقوقی ازهمین سازمان  وارد میانمار شده است تا پیگیر مسایل و مشکلات مسلمانان میانماری باشد.

در این میان تردیدی نیست که ارتش میانماربه نقض گسترده وسرکوب شدید مسلمانان ایالت راخین متهم است. از اینرو انتظار می رود، اولویت کوفی عنان در سفرش به این کشور بررسی چرایی  خصومت ورزی و سرکوب های بی پایان علیه مسلمانان این کشورباشد.

بی شک تظاهرات درمالزی در همبستگی با مسلمانان در میانمار باز هم نشان خواهد داد که مساله مسلمانان میانماری یک مساله داخلی نیست. آیا سوچی به این مساله فکر خواهد کرد؟