پیشنهاد دونالد ترامپ، درباره تشکیل کنفدراسیون فلسطین – اردن بخشی دیگر از طرح معامله قرن است.
دولت آمریکا قصد دارد در ماه جاری میلادی (سپتامبر) طرح معامله قرن را ارائه دهد. در این طرح مسئله آوارگان با وطن جایگزین در خارج از فلسطین اشغالی حل و حق بازگشت آوارگان فلسطین به کشورشان برای همیشه نادیده گرفته شده است.
اردن و بخش هایی از سرزمین های اشغالی به عنوان وطن فلسطینی ها در این طرح در نظر گرفته شده است.
البته کنفدراسیون فلسطین – اردن برای نخستین بار نیست که توسط مقامات آمریکایی مطرح می شود. با این حال، طرح آن در قالب معامله قرن گویای نقشه های جدیدی در این خصوص است.
این پیشنهاد، اما واکنش های متفاوتی را در پی داشته است.
واکنش حماس به طرح تشکیل کنفدراسیون فلسطین - اردن
نخستین واکنش را به این طرح «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نشان داد.
رسانه های اسرائیلی روز گذشته (دوم سپتامبر) گزارش دادند، محمود عباس، اعلام کرد: با پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای ایجاد کنوانسیون اردن - فلسطین موافق است به شرط آنکه اسرائیل نیز بخشی از آن باشد.
اگرچه این واکنش محمود عباس به نوعی به معنای مخالفت با این پیشنهاد بود، اما با این حال با واکنش حماس و دولت اردن مواجه شد.
«حازم قاسم»، سخنگوی جنبش حماس با بیان اینکه اظهارات محمود عباس، خروج از وفاق ملی فلسطین است، اعلام کرد: پذیرش تشکیل کنفدراسیون فلسطین - اردن و اسرائیل کمک به رژیم اشغالگر است و به معنای سرقت قدس، لغو حق بازگشت آوارگان و انحلال آژانس امداد و کاریابی فلسطین (آنروا) است.
در واقع، این واکنش حماس محکم تر و قاطع تر از واکنش محمود عباس بود.
مخالفت اردن با طرح تشکیل کنفدراسیون فلسطین - اردن
دولت اردن که ضلع دیگر پیشنهاد کنفدراسیون را تشکیل می دهد نیز صریحاً با این پیشنهاد مخالفت کرد، زیرا این پیشنهاد با حاکمیت اردن ارتباط مستقیمی دارد و حاکمیت آنرا تضعیف می کند.
در همین راستا، «جمانه غنیمات»، سخنگوی دولت اردن با تکرار مواضع پادشاه این کشور، اعلام کرد که پیشنهاد تشکیل کنفدراسیون اردن و فلسطین قابل بررسی نیست و در دستور کار قرار ندارد.
«مراد العضایله»، سخنگوی حزب اردنی جبهه عمل اسلامی هم با این طرح مخالفت و اعلام کرد که سخن گفتن درباره تشکیل کنفدراسیون فلسطین - اردن در حقیقت از بین بردن حقوق مردم فلسطین در آزادسازی سرزمین اشغال شده است.
استقبال اسرائیل
اسرائیل که ضلع سوم و برنده اصلی این پیشنهاد است از آن استقبال کرد زیرا اسرائیل تشکیل کنفدراسیون فلسطین-اردن را در مقطع فعلی به عنوان راهکاری برای به رسمیت نشناختن کشور فلسطین در مجامع بین المللی می داند.
«هاگیت عوفران»، فعال سازمان اسرائیلی «السلام الان» با اشاره به تنها شرط محمود عباس برای پذیرش این شرط گفت:
"هدف وی از شرط، نابود کردن این پیشنهاد است زیرا اسرائیل با پیوستن به این کنفدراسیون مخالفت خواهد کرد."
با توجه به این واکنش ها و از آنجایی که این پیشنهاد با حاکمیت سرزمینی فلسطین و اردن در تضاد است و تنها در راستای منافع اسرائیل قرار دارد، کارشناسان بر این باور هستند که کنفدراسیون فلسطین – اردن، غیر واقعی است و اجرایی نخواهد شد.
نویسنده: سید رضی عمادی
116/110
بیشتر بخوانید:
الاخبار: مصر و اردن وطنی جایگزین برای آوارگان فلسطینی در راستای معامله قرن
هشدار اردن درباره بحران مالی آوارگان فلسطینی