ایران پرس: کمیسیون برگزاری انتخابات عراق خواستار تعویق چهار ماهه انتخابات به اکتبر 2021 شده است.

قرار بود انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق، 6 ژوئن 2021 برگزار شود. هنوز دولت عراق نظر نهایی خود را درباره تعویق انتخابات تا ماه اکتبر آینده اعلام نکرده است. 

در میان گروه‌های سیاسی عراقی اجماعی در خصوص تعویق یا برگزاری انتخابات در ژوئن آینده وجود ندارد. ائتلاف‌ الفتح با تعویق انتخابات مخالفت کرده است. دلیل مخالفت الفتح این است که تعویق انتخابات خلاف توافق دولت با فراکسیون‌های سیاسی مبنی بر برگزاری انتخابات تا یک سال پس از تشکیل دولت است.

در واقع، یکی از شروطی که «مصطفی الکاظمی» در جلسه رای اعتماد خود پذیرفته، برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی یک سال پس از تشکیل کابینه است.  

ائتلاف نیروهای عراقی به رهبری «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان که ائتلافی با محوریت اهل سنت عراق است نیز با تعویق انتخابات مخالفت کرد. این ائتلاف نیز دلیل مخالفت خود را نادیده گرفتن دولت به توافق با گروه‌های سیاسی اعلام و همچنین عنوان کرد که نگران است انتخابات حتی در اکتبر آینده نیز برگزار نشود.

در واقع، ائتلاف تحت رهبری محمد الحلبوسی تلویحاً بر این باور است که دولت اراده‌ای برای برگزاری انتخابات پارلمانی ندارد. 

در حالی که جریان صدر موضع شفافی در خصوص تعویق انتخابات نگرفته، جریان حکمت به رهبری «عمار الحکیم» با تعویق آن موافقت کرده است.

دلایل موافقت جریان صدر با تعویق انتخابات

موافقت این جریان با تعویق انتخابات دو دلیل دارد؛ دلیل نخست این است که به نظر می‌رسد عمار الحکیم و جریان حکمت در انتخابات پارلمانی آینده با مصطفی الکاظمی و متحدان وی ائتلاف خواهند کرد. بنابراین اکنون نیز از نظر دولت برای تعویق انتخابات حمایت کردند.

دلیل دوم این است که جریان حکمت معتقد است در یک سال اخیر گروه‌های سیاسی جدیدی شکل گرفته‌اند که زمان یک سال برای شناخته شدن این جریان‌ها اندک است و تعویق انتخابات می‌تواند فرصتی برای این جریان‌های جدید باشد. 

نکته حایز اهمیت این است که گروه‌های سیاسی کُرد تاکنون موضع مشخصی درباره برگزاری یا تعویق انتخابات نداشته‌اند. برخی گروه‌های اصلی اهل سنت نیز در این خصوص سکوت کرده‌اند. بنابراین با وجود اینکه کمیسیون انتخابات خواستار تعویق چهار ماهه انتخابات زودهنگام پارلمانی شده‌اند، اجماعی میان گروه‌های اصلی و بزرگ سیاسی عراق وجود ندارد. 

اما چرا روند حرکتی به گونه‌ای است که احتمال پذیرش درخواست کمیسیون انتخابات برای تعویق انتخابات از سوی دولت وجود دارد؟ 

دلیل نخست این است که به لحاظ مالی و فنی برگزاری انتخابات پارلمانی در ژوئن آینده سخت است، زیرا عراق با مشکلات مالی زیادی مواجه است، مشکلاتی که در روزهای اخیر بار دیگر سبب برگزاری تظاهرات ضددولتی در اعتراض به مشکلات اقتصادی شد. 

دلیل دیگر که از سوی کمیسیون انتخابات مطرح شده، این است که با توجه به پایان مدت تعیین شده برای ثبت نام ائتلاف‌های سیاسی، شمار کمی از ائتلاف‌ها برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده‌اند. تمدید مهلت ثبت نام ائتلاف‌ها برای شرکت در انتخابات نیز بر دیگر فرآیند برگزاری انتخابات تاثیر می‌گذارد. 

با توجه به این دلایل، برخی از شخصیت‌های عراقی معتقد هستند دولت اراده‌ای برای برگزاری انتخابات از خود نشان نداده است. در همین راستا، «محمد البلداوى»، نماینده ائتلاف الفتح در پارلمان عراق، گفت: دولت هیچ گامى را براى این که کمیسیون برگزارى انتخابات بتواند، انتخابات را در 6 ژوئن برگزار کند، برنداشته است. 

نکته پایانی اینکه؛ در درون پارلمان عراق نیز برخی گروه‌ها با انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات در ژوئن آینده مخالف هستند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117