ایران پرس: رئیس‌ جمهور روسیه روز شنبه ادعاها مبنی بر قصد مسکو برای حمله به اوکراین را «هراس‌آفرینی» خواند و هر گونه ارتباط با بحران مهاجران در مرز بلاروس و لهستان را رد کرد.

«ولادیمیر پوتین» تصریح کرد، رزمایش‌های ناتو در نزدیکی مرز روسیه چالشی خطرناک است، زیرا این سازمان نظامی از نیروهای هوایی استراتژیک خود استفاده می‌کند.

به گفته رئیس جمهور روسیه، اکنون ایالات متحده و متحدانش در ناتو در حال انجام رزمایش‌های از قبل اعلام نشده، در آب‌های دریای سیاه هستند و نه تنها یک ناوگروه قدرتمند تشکیل داده اند بلکه از یگان های هوایی استراتژیک نیز در این رزمایش‌ها استفاده می‌شود. از نگاه پوتین این امر زمینه اقدامات متقابل روسیه و تشدید تنش ها در دریای سیاه خواهد شد.

به نظر می رسد، اکنون ناتو به سردمداری آمریکا و روسیه در عرصه اوکراین و دریای سیاه رویاروی یکدیگر قرار گرفته اند. درباره اوکراین، آمریکا رهبری جنگ روانی گسترده ای را علیه روسیه برعهده داشته و تلاش می کند متحدان اروپایی اش را نیز با خود همراه نماید.

واشنگتن و کی‌یف اخیرا به متحدان اروپایی‌ شان اعلام کرده اند تحرکات نیروها در مرز با اوکراین نشان‌دهنده آمادگی جدید مسکو برای حمله به اوکراین است. البته اروپایی ها نیز هم راستا با جنگ روانی واشنگتن به مسکو در این زمینه هشدار داده اند.

در واقع واشنگتن با طرح این ادعا که حضور نیروهای روس در مرز اوکراین تهدیدی برای این کشور محسوب می شود، به دنبال بهانه ای تازه برای ایجاد تنش در این منطقه و افزایش فشار بر روسیه است.

آمریکا روز جمعه هشدار داده که هرگونه اقدام نظامی مسکو علیه اوکراین اشتباه جدی خواهد بود اما «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین ضمن تکذیب ادعای آمریکا مبنی بر احتمال حمله روسیه به اوکراین، گفت: "این ناتو است که خود را به مرزهای روسیه نزدیک کرده و مسکو نیز اقدامات دفاعی لازم را انجام خواهد داد."

هدف روسیه از تحرکات نظامی در شرق و شمال اوکراین

به رغم افزایش قابل توجه تحرکات نظامی روسیه در شرق و شمال اوکراین و نیز در شبه جزیره کریمه اما به نظر نمی رسد که هدف مسکو، تهاجم نظامی گسترده علیه اوکراین باشد.

هدف روسیه بیشتر هشدار به کی یف درباره تحرکات نظامی اخیر آن در شرق اوکراین با توجه به استفاده عملیاتی از پهپادهای «بیرقدار بی تی 2» ساخت ترکیه علیه مواضع مخالفان و نیز افزایش رایزنی ها با آمریکا برای کسب حمایت بیشتر نظامی و تسلیحاتی و سیاسی واشنگتن باشد.

بدین ترتیب روسیه می خواهد به اوکراین هشدار دهد که اگر از خط قرمز های مد نظر مسکو عبور کند ممکن است با واکنش سخت مسکو مواجه شود.

«افشار سلیمانی» کارشناس سیاسی می گوید: "غربی‌ها هیچ‌گاه نتوانسته و نمی‌توانند پاسخ روسیه را به تندی بدهند. اروپایی‌ها به گاز این کشور به شدت نیاز دارند و در طول هفت سال گذشته که شبه جزیره کریمه به خاک روسیه الحاق شد، هیچ واکنشی از سوی اروپا و آمریکا نشان داده نشد و صرفاً روسیه مورد تحریم قرار گرفت که در وضعیت کنونی هم خروجی خاصی از آن مشخص نیست."

مساله دیگری که در زمینه تقابل روسیه و ناتو در روزهای اخیر پررنگ شده، افزایش قابل توجه تحرکات دریایی و هوایی کشورهای عضو ناتو در دریای سیاه به ویژه پرواز بمب افکن های استراتژیک آمریکا بر فراز این پهنه آبی است که به طور مشخص برای قدرت نمایی در برابر روسیه و نیز تمرین حملات احتمالی علیه آن صورت می گیرد.

این مساله واکنش شدید مسکو از جمله موضع گیری اخیر پوتین را موجب شده است. هدف آمریکا به عنوان سردمدار ناتو از حضور نظامی فزاینده در دریای سیاه، افزایش و در نهایت دائمی کردن حضور ناتو در این پهنه آبی، ایجاد محدودیت و اعمال فشار بر روسیه و منزوی کردن مسکو در دریای سیاه است.

در مقابل روسیه نوسازی ناوگان دریای سیاه را به منظور رویارویی با ناوهای غربی که در دریای سیاه به نمایش قدرت می پردازند، با جدیت مد نظر قرار داده و قدرت هوایی و موشکی  خود را در بخش شمالی دریای سیاه به ویژه در شبه جزیره کریمه تقویت کرده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117