دولت ونزوئلا روز جمعه با اعلام اینکه رسماً ریاست دورهای مرکوسور را به آرژانتین تحویل خواهد داد، بار دیگر به تعلیق عضویت خود در مرکوسور اعتراض کرد.
عضویت ونزوئلا در مرکوسور به اتهام عدم رعایت الزامات این سازمان، نقض حقوق بشر و نیز نگرانیهایی درباره اجرای عدالت اجتماعی به حالت تعلیق درآمده است.
واگذاری ریاست مرکوسور از سوی ونزوئلا، در پی تعلیق عضویت این کشور در مرکوسور به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای منطقه ای در آمریکای لاتین، در چارچوب تشدید فشارها بر دولت چپ گرای این کشور صورت گرفته و اجرا نکردن مصوبات مرکوسور از سوی کاراکاس و یا ادعای نقض حقوق بشر در ونزوئلا صرفا بهانه ای برای این اقدام بوده است.
با توجه افزایش مخالفت ها در داخل ونزوئلا از سوی مخالفان این کشور که منجر به بروز ناآرامی ها و بی ثباتی بیشتر در این کشور نفت خیز آمریکای لاتین شده، تعلیق عضویت ونزوئلا در مرکوسور با هدف ضربه زدن به موقعیت منطقه ای دولت ونزوئلا و انزوای سیاسی بیشتر نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا انجام شده است.
بویژه اینکه با تعلیق عضویت ونزوئلا در این سازمان منطقه ای وی قادر به شرکت در نشست سران مرکوسور نبوده و وزرای دولت ونزوئلا نیز در نشست های این سازمان منطقه ای شرکت نخواهند کرد.
با اینکه ونزوئلا قبول کرده که ریاست دوره ای مرکوسور را به آرژانتین واگذار کند با این حال وزیر خارجه این کشور برخلاف نظر دیگر اعضای این سازمان منطقه ای در پیامی توییتری تصریح کرده که ونزوئلا با موفقیت انتظارات این نهاد منطقه ای را درباره اجرای عدالت اجتماعی و حقوق بشر برآورده کرده است.
در عین حال کاراکاس به بهانه دیگری که ازسوی جناح راست مرکوسور یعنی آرژانتین، برزیل و پاراگوئه علیه ونزوئلا اقامه شده یعنی عدم برآورده شدن انتظارات درباره رشد اقتصادی و تجاری، نیز این گونه پاسخ داده که کاهش درآمد دولت ونزوئلا با سقوط بهای نفت در بازارهای نفتی موجب این مساله شده است.
با این حال این سه کشور بدون توجه به استدلال های کاراکاس، موافقت خود با تعلیق عضویت ونزوئلا را اعلام کردند.
بدین ترتیب عضویت ونزوئلا در مرکوسور به دلیل عمل نکردن به تعهداتش، از اول دسامبر 2016 تعلیق شد.
این سه کشور مدعی هستند که ونزوئلا 112 قطعنامه مرکوسور را به قوانین ملی خود اضافه نکرده است، در حالی که دولت ونزوئلا دلیل اضافه نکردن قطعنامه های مرکوسور را به قوانین ملی خود راعدم تطابق آنها با قوانین داخلی این کشور اعلام کرده است.
نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا این اقدام را "غیر قابل توجیه و کودتای غیرقانونی" توصیف کرده بود.
دولت سوسیالیست کاراکاس با رد این تصمیم گفته بود که به ریاست دورهای خود بر مرکوسور ادامه خواهد داد، با این حال فشارهای کنونی راه دیگری برای دولت چپ گرای ونزوئلا جز واگذاری ریاست دوره ای به آرژانتین نگذاشته است.
البته فشارهای مرکوسور بر ونزوئلا تازگی ندارد و از چند ماه قبل جدال سیاسی شدیدی از جانب اعضای راست گرای این سازمان بویژه پاراگوئه و آرژانتین و سپس برزیل برای جلوگیری از ریاست دوره ای ونزوئلا بر مرکوسور آغاز شده بود.
دولت ونزوئلا در اوت 2016 آمریکا را عامل پشت پرده تحریک دیگر کشورهای عضو مرکوسور برای این اقدام اعلام کرد.
از دیدگاه دولت چپگرای ونزوئلا، آمریکا دستورات خود را به برزیل، آرژانتین و پاراگوئه برای مخالفت با ریاست ونزوئلا در مرکوسور دیکته کرده است.
این سه کشور با ریاست دوره ای ونزوئلا بر مرکوسور مخالف بوده و در این چارچوب به اروگوئه که آخرین رئیس دوره ای سازمان بود فشار آوردند تا از واگذاری ریاست به ونزوئلا خودداری کند.
هر چند که ونزوئلا خود رسما اعلام کرد که ریاست دوره ای مرکوسور را بر عهده گرفته، اما این مساله مورد قبول دیگر اعضای این سازمان نبود.