تحلیل:

ایران پرس: انتخابات در ایران با انتخابات در کشورهای منطقه غرب آسیا وجوه تمایز بارزی دارد.

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری جمعه آینده روز 11 اسفند در سراسر ایران برگزار می‌شود. در حالی که دشمنان تبلیغات گسترده‌ای علیه انتخابات ایران انجام داده و مردم را به شرکت نکردن در آن تشویق می‌کنند، واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا در زمره برترین کشورها به لحاظ برگزاری انتخابات است. 

در حالی که اغلب کشورهای منطقه از برگزاری انتخابات خودداری می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران تاکنون 39 انتخابات برگزار کرده و انتخابات روز جمعه نیز چهل و یکمین انتخابات است. بنابراین، اساساً نظام سیاسی در ایران از برگزاری انتخابات استقبال کرده و آنرا یکی از عناصر قدرت خود می‌داند. انتخابات به معنی واقعی کلمه رکن اصلی نظام و مبنای تصمیم‌گیری و تعیین سرنوشت کشور است.

نکته دیگر اینکه؛ انتخابات در ایران صرفاً شامل پارلمان نمی‌شود، بلکه انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار می‌شود. بنابراین، مردم هم اعضای پارلمان، هم رئیس جمهور و هم اعضای مجلس خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی شهر و روستا را تعیین می‌کنند. لذا مردم در نظام سیاسی ایران از نقش و جایگاه برجسته‌ای برخوردار هستند. 

نظام اسلامی همواره بر مشارکت حداکثری مردم نه فقط برای بالابردن سطح اقتدار نظام، بلکه برای تکریم و پاسداشت کرامت انسانی مردم ایران تأکید داشته است.

نکته دیگر مربوط به رقابت‌های سیاسی در انتخابات ایران است. در انتخابات‌هایی که در ایران برگزار می‌شود رقابت میان اشخاص و گروه‌ها در سطحی است که از یک سو نتایج آن از قبل مشخص نیست و پای صندوق‌های رأی مشخص می‌شود و از سوی دیگر رقابتی واقعی میان اشخاص و گروه‌ها شکل می‌گیرد.

برای مثال، در انتخابات ریاست جمهوری سال 1396، نامزد پیروز با تنها حدود نیم درصد بیش از 50 درصد آراء موفق به کسب پیروزی شد. این در حالی است که در انتخابات برخی از کشورهای منطقه، نامزدهای پیروز در انتخابات ریاست جمهوری و یا احزاب پیروز در انتخابات پارلمانی، حدود 90 درصد آراء را به دست می‌آورند که این موضوع بیان‌گر نبود رقابت انتخاباتی در این کشورها است. بنابراین، می‌توان عنوان کرد که مبنای حضور مردم در صحنه انتخابات در ایران، انتخاب افراد اصلح است. 

موضوع مهم دیگر این است که در اغلب کشورهای منطقه که انتخابات برگزار می‌کنند جنگ شناختی گسترده‌ای از سوی رسانه‌های وابسته به قدرت‌های بزرگ جهانی شکل نمی‌گیرد. این در حالی است که دشمنان برای انتخابات ایران برنامه‌ریزی کرده و حتی سازمان‌های اطلاعاتی آنها نیز انتخابات را به طور کامل رصد کرده و تلاش می‌کنند با بهره‌گیری از قدرت رسانه‌ای در آن مداخله کنند.

یکی از دلایل این رویکرد نیز این است که انتخابات در ایران بیش از آنکه در کارکرد درونی سبب به قدرت رسیدن یک جریان و تفکر سیاسی شود در بعد کارکرد بیرونی موجب اقتدار نظام و به رخ کشیدن جایگاه نظام سیاسی حاکم است.

بنابراین، دشمنان با تضعیف نهاد انتخابات سعی دارند، اقتدار نظام اسلامی را هدف قرار دهند که البته این هدف، همواره با مشارکت گسترده مردمی، محقق نشده است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

اهمیت مشارکت در انتخابات از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران

نگاه امنیتی دشمنان به انتخابات جمهوری اسلامی ایران