درخواست میشل عون در شرایطی است که نتایج انتخابات پارلمانی اخیر در این کشور نیز این فرصت را فراهم کرده است تا به صورت عادلانه همه طیفهای لبنانی در پارلمان حضور داشتهباشند.
برآیند سخنان رئیس جموری لبنان آن است که این کشور به دولتی دست پیدا کند که برخاسته از نتایج انتخابات پارلمانی اخیر در لبنان باشد تا یک طیف در دولت دست برتر را نداشته باشد در حالی که دیگر طیفها طرد شدهاند.
تحولات لبنان و شرایط خطیر منطقه ضرورت تشکیل کابینه جدید این کشور در اسرع وقت را که مبنایی برای وحدت و وفاق بیشتر گروههای لبنانی باشد، ضروریتر کرده است.
حفظ این روند به عملکرد مامور تشکیل کابینه جدید لبنان یعنی «سعد حریری» بستگی دارد که با تشکیل کابینهای توانمند و با نگاه به جایگاه تشکلها مطابق نتایج انتخابات پارلمانی اخیر بتواند شرایط را برای پیشبرد قواعد مردمسالارانه و لحاظ شدن تقویت وفاق ملی در این کشور جهت مقابله با تهدیدات و رفع مشکلات فراهم کند.
اما به نظر میرسد «سعد حریری» تحت القائات عربستان با اهمال در روند تشکیل دولت تلاش دارد دولتی را روی کار بیاورد که کمترین همخوانی را با نتایج انتخابات پارلمانی داشته باشد.
حدود دو ماه ونیم است که از ماموریت یافتن «سعد حریری» برای تشکیل دولت جدید در لبنان میگذرد و همچنان خبری از انتخاب و معرفی اعضای کابینه به گوش نمیرسد.
در کنار سهمخواهیهای داخلی، به نظر میرسد همچنان سهم کارشکنی و مانع تراشیهای عربستان دراین ماجرا بسیار پر رنگ است و این تحرکات خطر مواجه شدن لبنان با خلاء سیاسی را در پی دارد که این موضوع هشدار مقامات و شخصیتهای لبنانی را در پی داشته است.
شیخ «نبیل قاووق»، عضو شورای مرکزی حزب الله لبنان با اشاره به دخالتهای عربستان سعودی در تشکیل دولت لبنان تاکید دارد که سعودیها درحال حاضر اصلیترین عامل مانع تراشیها و پیچیده کردن شرایط داخلی لبنان هستند.
بهرغم این فشارها مردم لبنان از محور مقاومت حمایتی جدی داشتهاند و اکثریت کرسیهای مجلس را تقدیم این جناح کردند. انتخابات اخیر در لبنان در واقع همهپرسی درباره خط مقاومت، وحدت ملی و آزادسازی مناطق اشغالی لبنان است.
پیروزی حزب الله لبنان در انتخابات پارلمانی موفقیت بزرگی بود که مکمل پیروزیهای ملت لبنان در برابر اسرائیل و تروریستهای تکفیری مورد حمایت عربستان بوده است.
«سعد حریری» در شرایطی مامور تشکیل کابینه جدید لبنان شد که در جریان انتخابات پارلمانی حزب وی و متحدانش یعنی طیف چهاردهم مارس (متشکل از گروه های لبنانی طرفدار غرب) با ریزش آراء مواجه شده است و کرسیهای محدودی را در پارلمان به خود اختصاص دادند.
شرایط حساس کنونی لبنان و نیز این واقعیت که نخست وزیر لبنان باید از میان اهل تسنن باشد و بویژه روحیه تفاهم حاکم بر گروههای سیاسی این کشور که حزب الله لبنان در ایجاد این آرامش و تعاملات سازنده در فضای سیاسی این کشور موثر بوده است، به مامور شدن «سعد حریری» برای تشکیل کابینه جدید لبنان انجامید.
درچنین فضایی تشکیل کابینه وفاق ملی با محوریت مقاومت خواسته عموم لبنانیهاست و به منزله تکمیل روند مردمسالاری در این کشور خواهد بود و سخنان رئیس جمهوری لبنان دراین چارچوب قابل ارزیابی است.139/120
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتر بخوانید:
وفاق ملی کلید گذر از چالشها و پیشرفت امور در لبنان/ تحلیل
ایران حامی وفاق ملی در لبنان
وزیر کشور لبنان: انتخابات پارلمانی «روز دموکراسی» در لبنان بود+ ویدئو
توصیف عون از انتخابات پارلمانی لبنان؛ امروز، روز مردم لبنان است + ویدئو