با گذشت بیش از سه ماه از اعتراضات در فرانسه، ۱۰ نفر کشته و بیش از سه هزار ۳۰۰ نفر زخمی یا بازداشت شده اند. حدود ۲۰ نفر نیز بر اثر اصابت گلوله سلاح بسیار خطرناک «فلش بال» کور یا قطع عضو شده اند.
این مساله واکنش سازمان ملل را برانگیخته است. «میشل باشله» کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه در گزارش سالانه خود به چهلمین دوره نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو از دولت فرانسه خواست گفتگو با معترضان را پیگیری کند.
باشله همچنین از پاریس خواست تحقیقات دقیقتری را درباره استفاده بیش از حد پلیس از زور مقابل معترضان موسوم به جلیقه زردها انجام دهد.
دیگر نهادهای حقوق بشری نیز در زمینه افزایش خشونت پلیس ضد شورش فرانسه و به کارگیری سلاحهای نامتعارف در سرکوب تظاهرات معترضان و طی نشدن روند قضایی بازداشت شدگان ابراز نگرانی کرده اند.
مکرون؛ موضع گیری علیه جلیقه زردها
با این حال «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه روز پنج شنبه واکنشی منفی به این درخواست نشان داد.
مکرون در سخنانی با درخواست سازمان ملل متحد برای تحقیق درباره اعمال خشونت بیش از حد علیه فعالان ضد نظام سرمایه داری در فرانسه مخالفت و از نیروهای امنیتی این کشور دفاع کرد.
رئیس جمهور فرانسه قبلا نیز در موضع گیری علیه جنبش جلیقه زردها، معترضان را در توطئه آشوبگران شریک خوانده بود؛ اظهاراتی که خشم مردم معترض را برانگیخت و موجب شد تا اعضای این جنبش بر عزم خود برای حضور قوی تر در خیابان ها تاکید کنند.
ناموفق بودن دولت فرانسه در مدیریت بحران
اعتراض ها در فرانسه ابتدا در واکنش به سیاست های اقتصادی مکرون به ویژه در حوزه سوخت و مالیات آغاز شد، اما به سرعت جنبه سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی به خود گرفت.
دولت فرانسه در هفته های گذشته با عقب نشینی از برخی سیاست های خود و اختصاص بودجه بیشتر به کارگران و بازنشسته ها سعی در مدیریت بحران ایجاد شده داشته اما در این مسیر موفق نبوده است.
«ژان لوک ملانشون» رئیس حزب فرانسه نافرمان اعلام کرد: "دیگر برای شنیدن صدای معترضان دیر شده است چرا که مردم زیر فشار اقتصادی له شده اند."
تداوم جنبش جلیقه زردها نشان می دهد که این تحرک اجتماعی نه اعتراضی مقطعی و زودگذر بلکه یک تحول سیاسی و اجتماعی پایدار و تاثیرگذار در فرانسه و حتی در سطح اروپا است.
جنبش جلیقه زردها؛ یکی از بزرگترین تحرکات ضد سرمایه داری در فرانسه
در عین حال طولانی شدن این جنبش که بیش از سه ماه از آغاز آن می گذرد، تاثیرات دامنه داری را بر محیط داخلی و اوضاع اقتصادی فرانسه گذاشته و به دغدغه اصلی مکرون تبدیل شده است.
این جنبش اعتراضی هرچند رهبر مشخصی ندارد، اما برخی تحلیلگران از آن به عنوان یکی از بزرگترین تحرکات ضد سرمایه داری در فرانسه نام برده اند.
«دومینیک موئیزی» کارشناس سیاسی با اشاره به جنبش ضد سرمایه داری در این کشور گفت:
"این جنبش نماد شرایط فوق العاده و وحدت مردم فرانسه است."
نویسنده:سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
حمایت مکرون از ادامه سرکوب جلیقه زردها
گزارش: تهدید جنبش ضدسرمایه داری از سوی مکرون
جلیقهزردها؛ 14هفته اعتراض بهدولت مکرون