چرا مهم است:
این درخواست وزیر خارجه آلمان نشاندهنده تغییرات اساسی در سیاستهای اروپا نسبت به چین است. با توجه به حمایت پکن از روسیه در جنگ اوکراین و و آنچه را که اروپا "رفتارهای تجاری ناعادلانه" چین می خواند، این رویکرد میتواند تأثیرات عمیقی بر روابط بینالمللی و اقتصاد جهانی داشته باشد.
تصویر کلی:
بائربوک در گفتگویی با روزنامه «هندلزبلات» به پایان مرحله به اصطلاح «رفتارهای غیرمؤثر و غیرمدبرانه» در سیاست چین اشاره کرد و خواستار ایجاد یک اروپای متحد در برابر تهدیدات چین شد. او همچنین به استراتژی جدید آلمان در قبال چین اشاره کرد که در ماه ژوئیه 2023 تصویب شد و بر لزوم پاسخ به آنچه را «تبعیضها علیه شرکتهای اروپایی» میخواند، تاکید کرد.
نکات کلیدی:
تحریم های اروپا علیه روسیه : تحریم اتحادیه اروپا علیه روسیه باعث شده است تا مسکو مجبور به ارائه تخفیفهای چشمگیر نفت به پالایشگاههای چینی باشد و هزینه تولید کالاهای چینی در مقایسه با تولیدات اتحادیه اروپا کاهش قابل ملاحظهای داشته باشد.
رقابت سیستماتیک: چین به طور فزایندهای به یک رقیب سیستماتیک برای اتحادیه اروپا تبدیل شده است.
استراتژی جدید آلمان: آلمان در حال اجرای اولین استراتژی خود در قبال چین است که به رویکردهای تجاری ناخوشایند چین پاسخ میدهد.
همکاری و رقابت: بائربوک درحالی از اقدامات سختگیرانه در برابر تهدیدات اقتصادی دفاع کرد که از سوی دیگر بر لزوم همکاری با چین در زمینههایی مانند بحران آب و هوا تأکید کرد.
نگاه عمیقتر:
تحولات اخیر در سیاستهای آلمان و اتحادیه اروپا نسبت به چین،ناشی از رشد کم صادرات اروپا به چین است. آمارهای اتحادیه اروپا نشان میدهد که از سال ۲۰۲۰ تا پایان سال گذشته میلادی، واردات ۲۷ عضو این اتحادیه از چین با جهشی ۶۲ درصدی به ۶۲۶ میلیارد یورو اوج گرفته، در حالی که صادرات اتحادیه اروپا به چین تنها ۱۳ درصد رشد کرده و به رقم ۲۳۰ میلیارد یورو رسیده است. سال گذشته تراز تجاری طرفین ۳۹۶ میلیارد یورو به زیان اتحادیه اروپا بوده است. چنین حجم عظیمی در شکاف تراز تجاری در حالی است که اتحادیه اروپا به شدت نیازمند رونق تجارت خارجی برای بهبود وضعیت اقتصادی است.
دبیرخبر: حاجی خانی