پس از استعفای اجباری "جیمز متیس" وزیر دفاع سابق آمریکا، پنتاگون شاهد چند سرپرست بود تا اینکه وزیر دفاع جدید انتخاب شود.
از زمان استعفای متیس در پایان سال 2018 این وزارتخانه توسط "پاتریک شاناهان" و "مارک اسپر" بهعنوان سرپرست اداره شده بود.
سرانجام مارک اسپر سرپرست فعلی وزارت دفاع آمریکا که از سوی ترامپ برای تصدی دائم این سمت به سنای آمریکا معرفی شده بود، توانست آرای لازم را کسب کند و رسماً وزیر دفاع آمریکا شود. در رأیگیری روز سهشنبه23 ژوئیه سنای آمریکا بهمنظور تصمیمگیری در مورد صلاحیت مارک اسپر به عنوان وزیر دفاع، 90 نفر از نمایندگان سنا به وی رأی مثبت دادند و تنها 8 نفر از نمایندگان صلاحیت وی را تأیید نکردند.
چالش های جهانی مارک اسپر
وزیر دفاع جدید آمریکا با توجه به مسائل داخلی پنتاگون و نیز چالش های متعدد خارجی در مناطق مختلف جهان با چالش های بزرگی مواجه است.
با توجه به افزایش تنش ها بین آمریکا وایران در منطقه خلیج فارس که در چارچوب سیاست "فشار حداکثری" واشنگتن علیه تهران رخ داده است، اسپر به عنوان وزیر دفاع باید تصمیمات دشواری در زمینه نحوه آرایش و چگونگی استقرار نیروها و تجهیزات آمریکا در این حوزه ژئو استراتژیک اتخاذ کند.
وزیر دفاع جدید آمریکا در راستای مواضع دولت ترامپ، بارها مدعی شده که خواستار رویارویی نظامی با ایران نیست. اسپر در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنای این کشور -که بهعنوان بخشی از فرآیند تأیید صلاحیت وی برگزار شد- اعلام کرد: "آمریکا باید به کانال دیپلماسی با ایران بازگردد."
با این حال مارک اسپر در ژوئن 2019 در نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو، با طرح این ادعا که ایران امنیت آبراهههای بینالمللی (تنگه هرمز) را به خطر میاندازد، از دیگر اعضای ناتو خواست که ائتلافی جهت تأمین امنیت تنگه هرمز تشکیل دهند؛ خواستهای که با استقبال متحدان آمریکا در ناتو مواجه نشد.
اکنون نیز ترامپ و مقامات ارشد آمریکایی در زمینه حفظ امنیت کشتی های خارجی در خلیج فارس و تنگه هرمز از خود سلب مسئولیت کرده اند. ترامپ روز سه شنبه در این باره گفت: "این انصاف نیست که ما به عنوان پلیس تنگه هرمز مراقب کشتیهای کشورهای ثروتمندی همچون عربستان، چین و ژاپن باشیم."
بدین ترتیب حداقل در ظاهر برای نخستین بار در چارچوب سیاست خارجی ترامپ در زمینه پایان دادن به سواری رایگان به متحدان و به عبارت دیگر حفظ امنیت آنها بدون پرداخت هزینه های آن، پنتاگون وظیفه نخواهد داشت تا حفاظت از کشتیرانی در خلیج فارس را برعهده گیرد.
شاید به همین دلیل است که اکنون سه کشور اروپایی یعنی بریتانیا، فرانسه وآلمان قصد همکاری برای نظارت برامنیت کشتیرانی در خلیج فارس دارند. در این زمینه "ژان-ایو لو دریان" وزیر خارجه فرانسه روز سه شنبه گفت: "کشورش با بریتانیا و آلمان برای بهبود امنیت در خلیج فارس همکاری می کند." لودریان اما از اعلام حمایت از درخواست بریتانیا برای تشکیل یک نیروی دریایی به منظور تامین امنیت کشتیرانی در منطقه خودداری کرد.
چالش بزرگ دیگر مارک اسپر تعیین تکلیف آینده روابط نظامی و تسلیحاتی آمریکا و ترکیه است که با توجه به اجرایی شدن قرارداد فروش سامانه موشکی اس- 400 به ترکیه توسط روسیه اکنون وارد مرحله بسیار حساسی شده است.
دولت ترامپ در واکنش به این مساله به طور رسمی مشارکت آنکارا در برنامه هواپیمای اف- 35 را پایان بخشید و بدین ترتیب مساله فروش این هواپیماها به ترکیه نیز منتفی شده است.
اسپر به وزیر دفاع ترکیه گفته است: "شما یا اس- 400 را خواهید داشت یا اف-35. نمی توانید هردو را داشته باشید." اکنون چشم انداز اعمال تحریم ها علیه ترکیه وجود دارد که بدین ترتیب آینده روابط دو کشور از جمله در حوزه نظامی در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/118
بیشتر بخوانید:
"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا شد
انتصاب "مارک اسپر" بعنوان وزیر دفاع آمریکا