اتحادیه اروپا در چارچوب برنامهای با عنوان «مشارکت شرقی» Eastern Partnership =EaP، برنامه لغو روادید را برای اتباع بلاروس، اوکراین، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، مولداوی و گرجستان مد نظر قرار داده است.
قبل از تصمیم جدید این اتحادیه، فقط مولدوای معیارهای این اتحادیه را رعایت کرده و مشمول لغو روادید شینگن برای اتباع خود شده بود.
اتحادیه اروپا، درواقع به اوکراین و گرجستان که بیشترین تلاش را برای جدایی از روسیه و پیوستن به غرب داشته اند، با لغو روادید برای اتباع آنها پاداش داده است.
برنامه مشارکت شرقی اتحادیه اروپا برای کشورهای عضو شوروی
اتحادیه اروپا، در سال ۲۰۰۹ برنامه «مشارکت شرقی» را به شش کشور سابق شوروی پیشنهاد کرد.
برنامه «مشارکت شرقی»، برای ایجاد روابط نزدیکتر میان اتحادیه اروپا با کشورهای سابق شوروی از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، گرجستان، مولداوی و اوکراین تدوین شده است.
هدف از این برنامه، همگون سازی قوانین و رویکردهای اقتصادی و سیاسی اعلام شد.
مطابق این برنامه، بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی به این کشورها امکان می دهد، روابط اقتصادی خود را با اتحادیه اروپا افزایش دهند و از بازار مصرفی اروپا بهره جویند.
از جمله تدابیر اتخاذ شده در برنامه مشارکت شرقی، حذف روادید برای اتباع این کشورها به برای تسهیل رفت و آمد آنها به اتحادیه اروپا است.
این شش کشور متقابلا موظف هستند، تدابیر امنیتی بیشتر برای کنترل مرزها، مبارزه با جرایم سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر، انسان و سلاح اتخاذ کنند.
با این همه در سال ها ی اخیر، روابط اقتصادی اتحادیه اروپا با بلاروس به حداقل کاهش یافت و بلاروس نیز مانند ارمنستان ترجیح داد، برای حفظ روابطش با روسیه، به «اتحادیه اقتصادی اوراسیا» بپیوندد.
اوکراین نیز در دوره «ویکتور یانوکوویچ» رئیس جمهوری پیشین این کشور با تصمیمی ناگهانی عضویت در برنامه مشارکت شرقی را به حال تعلیق درآورد.
آخرین نشست برنامه «مشارکت شرقی» با حضور اوکراین درسال 2013 در لیتوانی، در پی خروج یانوکوویچ از این برنامه به ناآرامی کشیده شد.
پس ازآن «پترو پوروشنکو»، رئیسجمهوری فعلی اوکراین در ژوئن 2014 توافقنامه همگرایی با اتحادیه اروپا را امضا کرد.
اتحادیه اروپا براساس سیاست کلی غرب برای همگرایی بیشتر با کشورهای حوزه خارج نزدیک روسیه، برنامه مشارکت شرقی را پیشنهاد کرد، اما اوکراین در میان این کشورها با ۴۶ میلیون جمعیت و منابع طبیعی و انسانی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در مرحله بعد، گرجستان در حوزه قفقاز نیز از زمان روی کار آمدن «میخائیل ساکاشویلی» رئیس جمهور غربگرای این کشور در جریان انقلاب رنگی موسوم به «گل سرخ» در سال 2004 تمایل شدیدی برای پیوستن به نهادهای غربی بویژه ناتو و اتحادیه اروپا از خود نشان داد و این رویکرد در دولت فعلی گرجستان نیز ادامه دارد.
به همین دلیل اتحادیه اروپا به دولت تفلیس نیز با توجه به رویکرد غرب گرایانه آن، پاداش سیاسی و اقتصادی رژیم لغو روادید اعطا کرده است.116/112
بیشتر بخوانید:
توافق اتحادیه اروپا با لغو رژیم روادید برای اتباع اوکراین و گرجستان
لغو روادید بین اتحادیه اروپا و اوکراین