«مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق و «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا ژوئن 2021 در واشنگتن توافق کردند نیروهای رزمی آمریکا تا پایان سال 2021 از عراق خارج شوند، اما شماری از نظامیان آمریکایی در قالب فعالیت مستشاری و با هدف آموزش نظامیان عراقی در این کشور باقی بمانند.
امروز 31 دسامبر و پایان مهلت در نظر گرفته شده در توافق ژوئن گذشته است. مصطفی الکاظمی روز گذشته اعلام کرد، نیروهای رزمی آمریکا از عراق خارج شده، اما شماری مستشار نظامی آمریکایی وارد عراق شدهاند.
«یحیی رسول» سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق نیز با بیان این که در حال حاضر هیچ نیروی نظامی رزمی وابسته به ائتلاف آمریکایی در عراق حضور ندارد، گفت: "نیروهای خارجی مستقر در عراق، مستشارانی هستند که مأموریتشان ارائه مشاوره در عرصه نظامی است."
«تحسین الخفاجی» سخنگوی ستاد عملیات مشترک عراق هم گفت: "خروج نیروهای آمریکایی از پایگاه «عین الاسد» کامل شده و صرفا نیروهای مستشاری باقی ماندهاند."
در حالی که مقامات عراقی از خروج نظامیان آمریکایی خبر میدهند، «رابرت مک گورک» رئیس سازمان سنتکام (فرماندهی مرکزی آمریکا) گفته بود که هیچ نیرویی قرار نیست عراق را ترک کند و صرفاً کار ویژه این نیروها از حالت «رزمی» به حالت «آموزشی» و «مستشاری» تغییر خواهد کرد.
با وجود این اظهارنظرها، کمتر کسی در عراق موضوع خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را پذیرفته است. به عبارتی، مخالفان حضور آمریکا در عراق بر این باور هستند آنچه درباره خروج نظامیان آمریکایی گفته میشود صرفاً برای کاستن از تنشها درباره این نظامیان، دور زدن مصوبه 5 ژانویه 2020 پارلمان و فریب افکار عمومی است.
مطابق مصوبه 5 ژانویه 2020 پارلمان عراق، همه نظامیان خارجی باید به طور کامل از این کشور خارج شوند. بنابراین، در مصوبه پارلمان موضوعی به نام حضور مستشاران خارجی با هر هدفی در عراق مطرح نشده است. لذا اقدام دولت الکاظمی برای نگه داشتن نظامیان آمریکایی با ادعای اهداف مستشاری و آموزشی، خلاف مصوبه پارلمان عراق است.
آنچه سبب پافشاری گروههای مقاومت عراق برای خروج کامل نظامیان آمریکایی از این کشور میشود در چند عامل قرار دارد که دو عامل مهمتر است:
اول اینکه؛ باقی ماندن نظامیان آمریکایی عملاً نفع نظامی برای عراق ندارد. اساساً آمریکاییها در منطقه غرب آسیا تشکیل ارتشی قدرتمند و حرفهای را نمیپذیرند.
در همین خصوص، «محمود الربیعی» سخنگوی فراکسیون الصادقون وابسته به عصائب اهل الحق گفت: "صحبت از آموزش و مشاوره طعنهآمیز و دروغی بزرگ است. آمریکاییها کشوری نمیسازند و ارتشی را مسلح نمیکنند. وقتی از آموزش نظامی سخن گفته میشود، تجربه افغانستان بهترین گواه شکست و سوء نیت آمریکاییهاست."
دوم اینکه؛ باقی ماندن نظامیان آمریکایی در عراق پایمال شدن خون شهدای مقاومت است. آمریکاییها 3 ژانویه 2020 در اقدامی جنایتکارانه سردار سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را در نزدیکی فرودگاه بغداد ترور کردند.
بعد از این جنایت نیز آمریکاییها در داخل خاک عراق دهها نفر از نیروهای مقاومت عراق را به شهادت رساندهاند. پافشاری برای خروج کامل نظامیان عراق به دلیل تلاش برای حفظ کامل حاکمیت عراق و همچنین خونخواهی از شهدای مقاومت است و حضور مستشاری نظامیان آمریکایی، نقض این اهداف محسوب میشود.
سیاستی که اکنون درباره نظامیان آمریکایی در عراق جریان دارد، میتواند به درگیریهای بیشتر میان گروههای عراقی و نظامیان آمریکایی منجر شود.
گروههای مقاومت عراق هشدار دادهاند که در صورت باقی ماندن نیروهای آمریکایی، با آنان برخورد خواهند کرد و این مسئله را نقض حاکمیت عراق میدانند.
محمود الربیعی، سخنگوی فراکسیون الصادقون وابسته به عصائب اهل الحق در خصوص ارائه مشاوره نظامی به نیروهای عراقی گفت صحبت در مورد آموزش و مشاوره مضحک است. تغییر مأموریت نیروهای آمریکایی، تلاشی برای تعلل و نگه داشتن نیروهای اشغالگر در خاک عراق است و بقای آنها بر خلاف خواست مردم و تصمیم پارلمان عراق است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117