نیروهای نظامی فرانسه حدود 10 سال به بهانه مبارزه با تروریسم در مالی حضور داشتند.
تنش میان فرانسه و مالی طی ماه های اخیر و به دنبال کودتای سال 2021 در این کشور که طی آن «اسیمی گویتا» قدرت را در دست گرفت، افزایش یافته است. مقامات مالی، نظامیان فرانسه را به همکاری با گروه های تروریستی جدایی طلب در شمال این کشور، خشونت علیه غیر نظامیان و عدم موفقیت در مبارزه با گروه های تروریستی متهم می کنند.
در واقع پس از شروع به کار شورای نظامی مالی؛ این شورا اعلام کرد که توافقنامههای دفاعی با فرانسه را به رسمیت نمیشناسد و آنها را اجرا نمیکند. همچنین دولت مالی، سفیر فرانسه را اخراج کرد؛ اقدامی که به واکنش شدید فرانسه انجامید.
در واقع مقامات فرانسوی با ادعای مبارزه با تروریسم و کمک به برقراری امنیت در آفریقا سالهاست که در کشورهای منطقه ساحل از جمله مالی حضور فعال دارند.
حدود چهار هزار و 500 نظامی فرانسه در چارچوب عملیات «برخان» و با ادعای کمک به کشورهای منطقه، مستقر هستند در حالی که اسناد منتشر شده نشان می دهد نظامیان فرانسوی درعملیات ضد تروریستی موفق نبوده و حتی در برخی موارد، غیر نظامیان را هدف قرار داده اند.
«مرکز مطالعات استراتژیک آفریقا» در گزارشی اعلام کرد: "به دنبال مداخلات خارجی در آفریقا، 70 درصد بر میزان رویدادهای خشونت آمیز مرتبط با گروه های تروریستی در کشورهای ساحل آفریقا افزوده شده که باعث ثبت رکورد جدیدی از خشونت افراطی در آفریقا در سال 2021 شده است."
در واقع شرایط سیاسی وامنیتی در منطقه ساحل به ویژه مالی نشان می دهد که فرانسه بیش از آن که در صدد مبارزه با تروریست ها در منطقه باشد، درصدد ادامه سیاست های استعماری خود در قالب استعمار جدید بوده است.
چنان که «چوگل مایگا» نخست وزیر مالی اعلام کرد: "دولت کنونی با توجه به تحولاتی که جهان طی بیست یا سی سال گذشته شاهد آن بوده است، درس گرفته و میداند که پاریس همچنان به دنبال سیطره بر قاره آفریقا است."
با ادامه موضع گیری های مقامات مالی، پاریس اعلام کرد که این کشور را ترک می کند، اما مقامات فرانسوی اذعان کردند که نیروهای خود را در کشورهای دیگر منطقه ساحل مستقر خواهند کرد. در واقع فرانسه حاضر نیست منطقه را ترک کند؛ به ویژه اینکه کشورهای منطقه با داشتن منابع غنی اورانیوم، از تامین کنندگان اصلی این ماده با ارزش و مورد نیاز فرانسه هستند.
اکنون فرانسه تحت فشار دولت مالی و افکار عمومی این کشور نیروهای خود را از این کشور خارج کرده است.
ژنرال «پاسکال لانی» سخنگوی ستاد کل ارتش فرانسه در این زمینه اعلام کرد: "ساختار جدید نیروی نظامی فرانسه در منطقه ساحل (آفریقا) در همکاری تنگاتنگ با شرکای اروپایی و شمال آمریکا تصمیم گرفت پایان 30 ژوئن به عملیات ویژه نیروی تاکوبا در مالی پایان دهد."
فرانسه در حالی نیروهای خود را از مالی خارج می کند که کشورهای افریقایی حاضر به پذیرش حضور نیروهای بیگانه نیستند؛ چنان که چندی پیش معترضان درانجامنا، پایتخ مالی شعارهایی از قبیل «فرانسه، برو بیرون!» و «نه به استعمار» سر داده و چندین پمپ بنزین متعلق به شرکت نفتی توتال را که نماد فرانسه است، تخریب کردند.
«لوئیس ماگلوآر کومایو» کارشناس آفریقا در این زمینه می گوید: "مردم مالی به نظامیان فرانسوی به چشم نیروهای اشغالگر نگاه کنند."
از سوی دیگر، جنگ اوکراین به همراه شرایط سیاسی ناپایدار داخلی در فرانسه و موقعیت نه چندان محکم «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری این کشور سبب شده است تا فرانسه در سیاست های خارجی خود و حضور نیروهایش در مناطق مختلف تجدید نظر کند.
با این حال، به نظر نمی رسد فرانسویان، کنترل مالی و کشورهای ساحل را واگذار کنند. به همین دلیل قابل پیش بینی است نیروهای فرانسوی پس از خروج از مالی، در نیجر یا چاد مستقر شوند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117